Η Πορτογαλία σε πύρινο κλοιό

Περίπου 2.800 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη κατάσβεσης 250 δασικών πυρκαγιών στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία. Ειδικοί τις συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Πολλές από τις φωτιές, οι οποίες απανθρακώνουν χιλιάδες στρέμματα στην Πορτογαλία ξεκίνησαν ήδη την περασμένη Πέμπτη. Λόγω του συνεχιζόμενου καύσωνα η κυβέρνηση έθεσε τις πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση υψηλού συναγερμού. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά μαίνεται από την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή Ουρέι βόρεια της Λισαβόνας. Εκεί επιχειρούν σχεδόν 700 πυροσβέστες. Σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 15.000 στρέμματα βλάστησης και δύο σπίτια καταστράφηκαν από τις φλόγες.  

Μια κάτοικος της περιοχής δηλώνει: «Έχουμε γεμίσει κουβάδες με νερό και περιμένουμε τη φωτιά, την οποία βλέπουμε να έρχεται προς το μέρος μας τώρα που άλλαξε ο άνεμος. Θα μείνουμε εδώ όσο χρειαστεί». Λίγο πιο βόρεια μαίνεται από την Παρασκευή πυρκαγιά κοντά στην πόλη Πόμπαλ, μεταξύ των περιφερειών Λεϊρία και Σανταρέμ. Εκεί δίνουν μάχη με τις φλόγες περίπου 450 πυροσβέστες. Τα τελευταία 24ωρα έχουν τραυματιστεί περίπου 40 πυροσβέστες και πολίτες από την εισπνοή αναθυμιάσεων ή εξάντληση, σύμφωνα με τον επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες.

Ξηρασία στο 97% της επικράτειας

Από την πλευρά του ο Κάρλος Περέιρα, αξιωματικός Πολιτικής Προστασίας δηλώνει: «Θα επιβλέπουμε συνεχώς τις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών μεταξύ των περιοχών Ουρέι και Αλβιάζερ». Ο καύσωνας στην Πορτογαλία αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει πολύ πιο πάνω από τους 40 βαθμούς.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι στη Μοζαμβίκη. Παράλληλα η Λισαβόνα ζήτησε την ενεργοποίηση του κοινού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την συμβολή δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών που σταθμεύουν στην Ισπανία, στις προσπάθειες κατάσβεσης. «Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου μετεωρολογική κατάσταση», δηλώνει ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Αντρέ Φερνάντες, παραπέμποντας στην πρωτοφανή ξηρασία, η οποία πλήττει σχεδόν ολόκληρη την πορτογαλική επικράτεια. Οι επιστήμονες πάντως αποδίδουν τον καύσωνα, την ξηρασία και τις πυρκαγιές στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (Afp, APTV)

Πηγή: www.dw.comΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: