Επιμέλεια – απόδοση: Σόφη Παυλάκη, νομικός
Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, αμέτρητοι κορμοί ερυθρελάτης από τα δάση της βορείου Αμερικής ρίχνονταν καθημερινά στον ποταμό Hudson, ακολουθώντας μια πορεία δια μέσω του ποταμού μέχρι το σημείο αναμονής τους από τις εταιρείες εκμετάλλευσης ξύλου της εποχής, κοντά στους καταρράκτες του Γκλενς (Glens Falls).
Ακολουθώντας έναν πλωτό δρόμο μεγαλύτερο των εκατό μιλίων, περνούσαν τις λίμνες των Κέδρων (Cedar Lakes) και το φράγμα του ομώνυμου ποταμού (Cedar River) για να καταλήξουν στους καταρράκτες, όπου φορτώνονταν σε έλκηθρα και διοχετεύονταν στην αγορά ξυλείας. Την εποχή εκείνη υλοτομούνταν μόνο δέντρα με κορμό μεγαλύτερο των 12 ιντσών, κυρίως λευκή πεύκη με διάμετρο έως 6 πόδια και ερυθρελάτη με διάμετρο έως 4 πόδια. Τα μεγάλα δέντρα ήταν πιο κερδοφόρα, γιατί απαιτούσαν λιγότερη διαχείριση για τη μεταφορά τους.
Η ροή των κορμών στο νερό εξαρτιόταν κυρίως από τα ποτάμια ρεύματα, ωστόσο οι υλοτόμοι από την ακτή κρατούσαν τους κορμούς, με μακριά κοντάρια, κοντά στο κέντρο της κοίτης του ποταμού και βοηθούσαν να μην δημιουργείται συμφόρηση στην κίνησή τους. Ήταν απαιτητική και επικίνδυνη δουλειά…
Πολλοί «οδηγοί κορμών» (log drives) βρήκαν τραγικό θάνατο παρασυρόμενοι από τα ρεύματα του ποταμού ή παγιδευμένοι ανάμεσα στους κορμούς, που τους εξαφάνιζαν στα παγωμένα νερά κάτω από τόνους ξύλου… Οι πιο τυχεροί, περνώντας το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μέσα και πλάι στα κρύα ποτάμια, ανέπτυσσαν ρευματισμούς από νεαρή ηλικία που τους καταταλαιπωρούσαν σε ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή τους.
![]() |
![]() |
Το πλωτό ταξίδι των κορμών σταδιακά περιορίστηκε και σταμάτησε οριστικά στα τέλη της δεκαετίας του 1940, όταν η μεταφορά της υλοτομημένης ξυλείας άρχισε να γίνεται με φορτηγά από την ξηρά.
![]() |
![]() |
Σήμερα, 200 χρόνια μετά το ριψοκίνδυνο πέρασμα των οδηγών κορμών από τον άγριο και ορμητικό ποταμό Hudson, διοργανώνονται στη μνήμη τους, κάθε άνοιξη στο North Creek, οι ετήσιοι εθνικοί αγώνες κανόε – καγιάκ «Whitewater Derby», που ξεκίνησαν το 1958.
Η ιστορία των οδηγών κορμών στον ποταμό Hudson σηματοδοτεί ακόμα μία περίπτωση υπερεκμετάλλευσης των ανθρωπίνων δυνάμεων και του φυσικού περιβάλλοντος στον βωμό της «ανάπτυξης» και του «πολιτισμού» που επέβαλε η αποικιοκρατία στην Αμερικανική γη.
Πηγή: northernwoodlands.org
ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα
Αφήστε μια απάντηση