Κανονισμός Λειτουργίας Έργων και Ευκολιών Αναψυχής στο Δάσος «Κουρί» Δ. Κοζάνης

Με απόφαση της Δ/νσης Δασών Ν. Κοζάνης, εγκρίθηκε ο Κανονισμός Λειτουργίας Έργων και Ευκολιών Αναψυχής Άθλησης και Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης που κατασκευάστηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας Δασαρχείου Κοζάνης στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης (Π.Σ.) «ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΔΑΣΙΚΗΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ, ΑΘΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΑΣΟΣ “ΚΟΥΡΙ” ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», που έχει ως εξής:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οι επισκέπτες του Δάσους «ΚΟΥΡΙ» Κοζάνης θα πρέπει να γνωρίζουν και να τηρούν τις εξής αρχές λειτουργίας του χώρου, προκειμένου για την ασφαλή παραμονή τους και αρμονική συνύπαρξή τους με το δάσος:

Α. Η είσοδος προς τους χώρους αναψυχής, άθλησης και τις παιδικές χαρές επιτρέπεται ΜΟΝΟ πεζή, ή με μη μηχανοκίνητα δίκυκλα και κάθε τύπου αναπηρικά αμαξίδια από τις ειδικά κατασκευασμένες εισόδους και τους ειδικά σημασμένους δρόμους ή μονοπάτια.

Β. Η παραμονή στο χώρο επιτρέπεται από την ανατολή μέχρι και την δύση του ηλίου. Κατ’ εξαίρεση παραμονή εκτός των παραπάνω ωρών είναι δυνατή για τα μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και του Tennis Club Κοζάνης, υπό την ευθύνη ορισμένου Υπευθύνου του κάθε Συλλόγου, τον
οποίον θα γνωρίζουν ο Δήμος και το Δασαρχείο Κοζάνης.

Γ. Η κυκλοφορία στους ασφαλτοστρωμένους δρόμους γίνεται με μικρή ταχύτητα προς αποφυγή ατυχημάτων.

Δ. Όλα τα οχήματα, μετά την αποβίβαση των επισκεπτών θα σταθμεύουν στους προβλεπόμενους χώρους στάθμευσης προς αποφυγή συμφόρησης της κυκλοφορίας.

Ε. Η χρήση των οργάνων των παιδικών χαρών γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που είναι αναρτημένοι στις σχετικές πινακίδες στις εισόδους τους και ΜΟΝΟ από άτομα των προβλεπόμενων ηλικιών και αριθμού χρηστών.

ΣΤ. Κατά την παραμονή στο χώρο αναψυχής ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:

 1. Η κυκλοφορία κάθε είδους μηχανοκίνητων τροχοφόρων στο χώρο του δάσους εκτός από την ασφαλτοστρωμένη οδό κυκλοφορίας και τους χώρους στάθμευσης καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας εκκωφαντικών θορύβων. ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ, ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΚΑΙ ΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ OΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ.
 2. Το άναμμα φωτιάς παρά μόνον στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους (ψησταριές) και το πέταγμα αναμμένων τσιγάρων και σπίρτων. Πριν την αποχώρησή τους οι επισκέπτες θα μεριμνούν για την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς στους χώρους ψησίματος.
 3. Η ρίψη σκουπιδιών σε χώρους άλλους πέρα από τα υπάρχοντα δοχεία και κάδους απορριμμάτων καθώς και η οποιουδήποτε είδους ρύπανση του χώρου γενικά. Ειδικά απαγορεύεται η εναπόθεση υπολειμμάτων τσιγάρων και λοιπών μικροσκοπικών, μη φυσικών υλικών οπουδήποτε στο δάσος.
 4. Η κοπή δένδρων και θάμνων, η εκρίζωση φυτών, η συλλογή σπόρων και γενικά κάθε φθορά στη βλάστηση, καθώς και η φύτευση, σπορά, εμβολιασμός ή άλλη ενέργεια χωρίς την άδεια της Δασικής Υπηρεσίας.
 5. Η αφαίρεση και η καταστροφή φωλεών ή αυγών ή νεοσσών, πτηνών και γενικά η ενόχληση και η καταστροφή της πανίδας, συμπεριλαμβανομένου και του υψηλού θορύβου.
 6. Η συλλογή και μεταφορά φυλλοχώματος, καυσόξυλων και κάθε άλλου Δασικού Προϊόντος.
 7. Η αφαίρεση ή καταστροφή των κατασκευών και υλικών υπαίθριας αναψυχής, άθλησης και παιχνιδιού.
 8. Η συγκέντρωση και εναπόθεση στο χώρο δομικών και άλλων κατασκευαστικών υλικών, φυσικών ή μη (πέτρες, άμμος, ξυλεία, πλίνθοι. ελαστικά κ.ά.).
 9. Η ελεύθερη κυκλοφορία οποιονδήποτε ζώων που συνοδεύουν τους επισκέπτες.
 10. Το κυνήγι κάθε ζώου με οποιοδήποτε μέσο καθώς και η εκγύμναση σκύλων.
 11. Η κατασκήνωση με οποιαδήποτε μορφή (σκηνές, τροχόσπιτα κ.ά.).
 12. Η τοποθέτηση ή επίδειξη οποιονδήποτε πινακίδων και διαφημιστικών σημάτων.
 13. Η πώληση τροφίμων ή άλλων αντικειμένων καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο έκθεση και διανομή αυτών. Διάθεση τροφίμων και ποτών δύναται να γίνεται μόνο από αδειοδοτημένα για το σκοπό αυτό αυτοκινούμενα πρατήρια τροφίμων (καντίνα, τροχήλατα ψυγεία κ.λπ.).
 14. Η βοσκή παντός ζώου και η παραμονή σ’ αυτόν αδέσποτων ζώων.
 15. Η εγκατάσταση κυψελών μελισσοσμηνών.
 16. Η καθοιονδήποτε τρόπο ενόχληση των επισκεπτών, η φωτογράφιση για εμπορικούς λόγους και γενικά κάθε δραστηριότητα ξένη προς την αναψυχή του κοινού.
 17. Η αλόγιστη χρησιμοποίηση νερού από το υφιστάμενο δίκτυο ύδρευσης, καθώς και η χρησιμοποίηση νερού για άλλες χρήσεις.

Ζ. Αρμόδια Αρχή για χρήσιμες πληροφορίες είναι:
– Ο Δήμος Κοζάνης τηλ. 2461034000 και
– Το Δασαρχείο Κοζάνης τηλ. 2461350132

Η. Ο Δήμος ΚΟΖΑΝΗΣ μεριμνά για την καθαριότητα και τη συντήρηση του χώρου.

Θ. Για τους παραβάτες του Κανονισμού αυτού εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.δ. 86/1969, του ν.δ. 996/1971, του ν. 177/1975, του ν. 998/1979 και του Ποινικού Κώδικα, αναλόγως με την παράβαση.

 


 ΚατηγορίεςΈργα - Προκηρύξεις

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: