ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι Δασικές Υπηρεσίες στην Κρήτη

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα προβλήματα στελέχωσης και ομαλής λειτουργίας που αντιμετωπίζουν οι Δασικές Υπηρεσίες της Κρήτης.

Με ερώτηση προς τον υπουργό Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας που υπογράφουν 16 βουλευτές υποστηρίζουν ότι «η μεταφορά των Δασικών Υπηρεσιών από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, όχι μόνο δεν έλυσε τα προβλήματα αλλά οδήγησε σε επιδείνωση της κατάστασης τους, καθώς αποκόπηκαν από την διοικητική και οικονομική υποστήριξη που είχαν από τις αρμόδιες Δ/νσεις της Αποκεντρωμένης, με προσωπικό που εξυπηρετούσε τη δασική Υπηρεσία και το οποίο δεν μεταφέρθηκε στο ΥΠΕΝ».

Όπως αναφέρουν οι ερωτώντες, «η πολυπόθητη στελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, δεν έχει έρθει μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να τίθεται ζήτημα μεγάλης έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων αλλά κυρίως σε επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό. Οι μετακινήσεις υπαλλήλων από τη μία Υπηρεσία στην άλλη, δημιουργεί μεγάλα κενά, με την δυσαναλογία αριθμητικά και ποιοτικά του διαθέσιμου προσωπικού και των απαιτήσεων του αντικειμένου που πρέπει να εξυπηρετήσει, να είναι προφανής.

Στην Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, με τις πρόσφατες μετακινήσεις, υπηρετούν 5 άτομα ΠΕ/ΤΕ, ενώ υπάρχουν 6 τμήματα. Στη Δ/νση Δασών Ηρακλείου, που απέμειναν 7 άτομα ΠΕ/ΤΕ, υπάρχουν τρία Τμήματα και τρία Δασονομεία. Μεγάλος αριθμός από τους υπαλλήλους πρόκειται δε να συνταξιοδοτηθεί, εντός του τρέχοντος έτους.

Το νεοσύστατο Τμήμα Υποστηρικτικών Λειτουργιών στην Δ/νση Συντονισμού, που πρέπει να υλοποιήσει τις εργασίες που υποστήριζαν τρεις Διευθύνσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (η Δ/νση Οικονομικού – η Δ/νση Προσωπικού και η Δ/νση Πληροφορικής) στελεχώνεται με προσωπικό δύο ατόμων μη συναφούς κλάδου και ειδικότητας (ΔΕ δασοφυλάκων), και πρέπει να ασχοληθεί με το Οικονομικό και Διοικητικό αντικείμενο όλων των Δασικών Υπηρεσιών της Κρήτης. Το δυναμικό του τμήματος, που αποτελείται από τρία άτομα, σε σχέση με τον όγκο εργασιών που καλείται να διαχειριστεί.

Ταυτόχρονα, στην Δ/νση Δασών τα Τμήματα Δασικών Χαρτογραφήσεων – Εκτέλεσης Έργων – Προστασίας Δασών και τα Δασονομεία δεν προλαβαίνουν να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα. Τα διοικητικά γραφεία υπολειτουργούν και οι θέσεις καλύπτονται από Δασικούς υπαλλήλους ανεξαρτήτως κατηγορίας και κλάδου με αποτέλεσμα να απομονώνονται από τα καθήκοντα της ειδικότητάς τους.

Μεταξύ άλλων, εδώ και αρκετό καιρό, τα οχήματα των υπηρεσιών είναι ακινητοποιημένα, λόγω παλαιότητας, έλλειψης συντήρησης και επισκευής βλαβών.

Επειδή η έλλειψη ουσιαστικής Διοικητικής Υποστήριξης, θα οδηγήσει στην εκ των πραγμάτων αναστολή λειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας της Κρήτης.

Επειδή οι Δασικές Υπηρεσίες του Ηρακλείου έχουν καταλήξει να είναι στελεχωμένες, στην καλύτερη περίπτωση, με ένα υπάλληλο ανά τμήμα και δασονομείο.

Επειδή οι Δασικές Υπηρεσίες συμβάλλουν καθοριστικά στην Προστασία και Διαχείριση των Χερσαίων οικοσυστημάτων και στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  1. Προτίθεται να προχωρήσει σε επαρκείς προσλήψεις των Δασικών Υπηρεσιών Κρήτης, τόσο με επιστημονικό όσο και με δασοτεχνικό προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων;
  2. Προτίθεται να εξασφαλίσει οχήματα και μέσα για την ομαλή λειτουργία των Δ/νσεων Δασών της Κρήτης;»

 


 ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Πάψτε να μιλάτε (και) για Δασονομεία… Τα εξαφανίσατε κάνοντάς τα από Τμήματα Υπο-γραφεία καταργώντας συνάμα τον Δασοπονικό Κλάδο. ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ η δασική πολιτική από το 1995 και μετέπειτα, με οποιαδήποτε παράταξη στην εξουσία. Θα ξεσηκώνονταν τα δένδρα μπροστά σε αυτή την υποκρισία, αλλά δυστυχώς άχουν καεί…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: