Γ. Αμυράς: «Παράθυρο» για τακτοποίηση αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις

Σε λειτουργία βρίσκεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα στο Κτηματολόγιο, για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου 4685/2020 που αφορά κατόχους κτιρίων οικιστικής χρήσης που βρίσκονται σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εμφανίζουν λειτουργική ενότητα.

Ναι μεν δίνεις 250 ευρώ, για να μπεις στην πλατφόρμα και να δηλώσεις την αυθαίρετη κατοικία σου, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αν το αυθαίρετο βρίσκεται σε περιοχές NATURA, σε υδατορέματα, σε εξόδους διαφυγής του κόσμου, σε περιοχές που πρέπει να έχει πρόσβαση η Πυροσβεστική, σε περιοχές που προστατεύονται από την Συνθήκη RAMSAR, σε υγροβιότοπους, σε παραλίες, σε πυρήνες δασών, σε αρχαιολογικούς χώρους, είπε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες αυθαιρέτων, εξήγησε. Στη μια είναι όλα τα αυθαίρετα που αναφέρονται παραπάνω και είναι όλα κατεδαφιστέα, ασυζητητί, είπε.

Στην άλλη είναι τα αυθαίρετα που έχουν αναπτυχθεί σαν μικρός οικισμός, κυρίως σαν επέκταση χωριών και κωμοπόλεων και έχουν δίκτυα, δρόμους, ρεύμα, νερό, δίκτυο υπονόμων. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πρέπει να καταγραφούν γιατί δεν γνωρίζουμε πόσα είναι εξήγησε.

Όσο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μπορούν οι ιδιοκτήτες τους μπαίνοντας στην πλατφόρμα και πληρώνοντας 250 ευρώ να τα δηλώσουν.
Μετά από αυτό, θα συνυπολογιστούν μια σειρά από γεωοικονομικούς παράγοντες για τα στοιχεία του κάθε αυθαιρέτου ξεχωριστά, θα βγει ένας αλγόριθμος θα φτιαχτούν οικονομοτεχνικές μελέτες και τα στοιχεία συνολικά θα σταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο θα βγάλει μια απόφαση που θα λέει ότι αυτά τα αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν ορίζοντας τις προϋποθέσεις και τα ποσά που θα πρέπει να πληρωθούν.

  • Η πλατφόρμα θα κλείσει 31 Δεκεμβρίου 2022.
  • Το 2023 θα σταλούν όλα τα στοιχεία στο ΣτΕ κι εκείνο θα αποφασίσει ποια θα παραμείνουν και μα ποιο τίμημα και ποια θα κριθούν κατεδαφιστέα τόνισε.
  • Κάθε χρόνο υλοποιούνται εκατοντάδες πρωτόκολλα κατεδάφισης διαβεβαίωσε.

Όσον αφορά στις κατεδαφίσεις δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πχ ένα αυθαίρετο που είναι πρώτη κατοικία και μένει μια ευάλωτη πολυμελής οικογένεια, είπε.

  • Εντωμεταξύ, κάθε χρόνο, αυτοί που έχουν αυθαίρετα πληρώνουν στην πολιτεία τα πρόστιμα διατήρησης, είπε.
  • Όσα αυθαίρετα δεν έχουν δηλωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2022 στην πλατφόρμα παραμένουν κατεδαφιστέα, τόνισε.

Πηγή: ertnews.grΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Δείγμα γραφής με αμφίσημο περιεχόμενο. “Όσον αφορά στις κατεδαφίσεις δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, όπως πχ ένα αυθαίρετο που είναι πρώτη κατοικία και μένει μια ευάλωτη πολυμελής οικογένεια”. Εύγε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: