Ελληνικά χέρια στα χωράφια

Συμμετοχή στη Συγκομιδή: Στήριξη για τη Παραγωγή, τον Επισιτισμό και το Περιβάλλον, Άμυνα και Πρόοδος για τη Χώρα

Συζητείται μεταξύ των αγροτών, γράφεται στον Τύπο, είναι γνωστό στα πολιτικά γραφεία: Λείπουν χέρια για τη συγκομιδή.

Πως μπορούμε να προσελκύσουμε ελληνικά χέρια πριν καταφύγουμε σε ξένα;

  1. Πρέπει να το θέλουμε κι αυτό απαιτεί να το καταλάβουμε. Το Νοέμβριο οι ελιές, το καλοκαίρι σταφύλια και μήλα, άλλες καλλιέργειες ενδιάμεσα μπορούν να δώσουν μεροκάματα σε νέες και νέους, ή και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αξιοπρέπεια μέσα στη φύση.
  2. Πρέπει να το προβάλουμε. Επικοινωνία και ενημέρωση ώστε να φτάσει να γίνει μόδα, τάση, εμπειρία, βίωμα και γνώση.
  3. Πρέπει να το διευκολύνουμε: δύο έως τέσσερις ημέρες άδεια σε υπαλλήλους άλλων δραστηριοτήτων, δικαιολόγηση απουσιών μαθητών και φοιτητών κ.ά.
  4. Πρέπει να το ανταμείψουμε. Το ημερομίσθιο και το εργόσημο δεν αποτελούν ως τώρα επαρκή θέλγητρα. Ας ανταμειφθεί η συμμετοχή με ημέρες επιδοτούμενων διακοπών. Ας δίνει η αγροτική απασχόληση μόρια στην επόμενη φάση του φοιτητή κατά την αναζήτηση απασχόλησης στο αντικείμενο του, στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, να επιβραβεύεται το βιογραφικό που μαρτυρά συμμετοχή στη πρωτογενή παραγωγή.
  5. Πάνω από όλα η ανθρώπινη ζωή. Άμεση δράση για μηδενισμό των ατυχημάτων σε όλους τους εργασιακούς χώρους, στη περίπτωση μας στα χωράφια. Πανστρατιά ειδικών, υπηρεσιακών, πωλητών και τεχνικών αγροτικών εργαλείων, γεωπόνων, των εκπαιδευτικών που διδάσκουν τα νέα παιδιά ώστε να περιηγηθούν τα κτήματα διασφαλίζοντας γνώση, στήριξη, διαφάνεια στην απασχόληση.

Τα παραπάνω τηλεγραφικά μακάρι να κινητοποιήσουν ενδιαφερόμενους και αρμόδιους. Παρότι το περιθώριο για τη φετινή συγκομιδή ελαιόκαρπου μικρό, ας ξεκινήσουμε ώστε στις επόμενες συγκομιδές πανελλήνιου ή/και τοπικού χαρακτήρα να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι.

Κίμων Ε. Φουντούλης

Γεωλόγος Μελετητής και ΕκπαιδευτικόςΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: