Η καταστροφή του Δασικού μας πλούτου από Δασικές πυρκαγιές και η άρνηση αλλαγής του συστήματος Δασοπυρόσβεσης μήπως είναι ποινικό και πολιτικό αδίκημα;

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.com

Το Παπίκιο Όρος στην Οροσειρά της Ροδόπης καίγεται εδώ και 16 ημέρες.

Τα σημαντικά δάση Οξιάς (!!!) και δρυός γίνονται στάχτη στην ποδιά των ανίκανων ψευτοστρατηγών της Πυροσβεστικής. (Βάζω θαυμαστικά στα δάση Οξυάς γιατί τόσο υγρά δάση δεν κάηκαν πουθενά στον κόσμο και ποτέ).

Η βυζαντινή μοναστική Πολιτεία, η ιστορία και η ομορφιά του κινδυνεύουν.

Περίπου 20.000 στρέμματα έχουν καεί στο Παπίκιο Όρος κι αυτό γιατί η διάδοση σε τόσο υγρά περιβάλλοντα είναι πολύ αργή. Παρ όλα αυτά η φωτιά έχει επεκταθεί και στην Βουλγαρία.

Αριστερά ο Γενικός Γραμματέας Πρώην Αρχηγός της Πυροσβεστικής και πρωταίτιος των καταστροφών σε όλη την Χώρα κος Παπαγεωργίου (συντονίζει… βεβαίως-βεβαίως). Δεξιά κάποιος Στρατηγός από τους πολλούς, που κάνει «μάθημα μπαρούφας» στους δόλιους τους Αυτοδιοικητικούς που τον κοιτάνε μάλλον δύσπιστα ενώ η φωτιά συνεχίζεται για 16 μέρες.

Τα κεντρικά ΜΜΕ δεν ασχολούνται, όπως μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκε ούτε και η κεντρική Διοίκηση. Και τι να πουν; Τα γνωστά: Δύσβατο (γεμάτο δρόμους), χωρίς αντιπυρικές λωρίδες (με πληθώρα αντιπυρικών) κλπ

Εκτός όμως από τον Δασικό μας πλούτο κινδυνεύει και ένας σημαντικός χώρος Εθνικής κληρονομιάς. Θα μου πείτε τι τους νοιάζει αυτούς;;; ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.

Νοιάζει όμως εμάς.

Για όσους δεν το ξέρουν το Παπίκιο όρος βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Οροσειράς της Ροδόπης βορειοδυτικά του Πετρωτού και της Κομοτηνής.

Τον 11ο και 12ο αιώνα αποτελούσε ένα από τα πιο αξιόλογα μοναστικά κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας με εκατοντάδες μεγάλα Μοναστήρια. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Παπίκιο όρος ήταν το δεύτερο Άγιο Όρος.

Στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Τούρκος πασάς Μεχμέτ Κιόπρογλου, προσπάθησε να εξισλαμίσει βίαια ολόκληρη την Θράκη. Και όσο αφορά τον πληθυσμό των Πομάκων το κατάφερε με πολυπληθείς σφαγές που καταδίκασε την περιοχή σε εκτός των άλλων, σε μεγάλη και μακροχρόνια απομόνωση και δυσπιστία και φόβο απέναντι σε κάθε κρατική Διοίκηση.

Ωστόσο δεν το κατάφερε και για την υπόλοιπη περιοχή παρά το ότι κατέστρεψε την πλειοψηφία των μοναστηριών και των κελιών μοναχών στην περιοχή.

Σήμερα στο Παπίκιο Όρος σώζεται και είναι πλήρως λειτουργική η Μονή Οσίου Μαξίμου Καυσοκαλύβη βόρεια του Πετρωτού και δυτικά του καταρράκτη του Μίσχου.

Μέχρι σήμερα έχουν ανασκαφεί τα θεμέλια δύο εκτεταμένων μοναστικών συγκροτημάτων της παραπάνω περιόδου πλησίον των οικισμών Σώστης και Ληνός.

Βορειότερα της Μονής Καυσοκαλύβη, υπάρχουν τα ερείπια της βυζαντινής Μονής Παναγίας της Ελεούσας.

Αυτοί είναι μόνο ελάχιστοι από τους «θαμμένους» θρησκευτικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής, καθώς σύμφωνα με ιστορικούς η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρου «κρύβει» έως και 360 μοναστήρια και κελιά μοναχών, τα οποία περιμένουν το ανάλογο ενδιαφέρον από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την αρχαιολογική σκαπάνη.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έπρεπε ήδη όλα τα παραπάνω να είχαν αναδειχθεί προτού να είναι αργά για λόγους Εθνικής ταυτότητας της περιοχής αλλά και για Θρησκευτικούς και Οικοτουριστικούς λόγους.

Ούτε είναι υπερβολή να διατυπώσουμε τον φόβο μας ότι εκτός από τα δάση μας, ολόκληρη ή μέρος της κληρονομιάς αυτής κινδυνεύει να χαθεί στο βωμό των τσίγκινων αστεριών των αυτονόητα ανίκανων.

Αγαπητοί φίλοι. Αυτοί που ευθύνονται για την καταστροφή του Δασικού μας πλούτου (και όχι μόνον) δεν έχουν καμιά ευθύνη; Κάποιος δεν πρέπει να ευθύνεται για μια πυρκαγιά που αντιμετωπίζεται με απλά μέσα σε ένα τόσο υγρό περιβάλλον;  

Φίλες και φίλοι.

Ποτέ, ποτέ, ποτέ δεν θα μειωθούν οι καταστροφές στα Δάση μας όσο λειτουργεί αυτό το ανίκανο, παρακρατικό, αδικαιολόγητα πολυδάπανο και ύποπτα αργυρώνητο καθεστώς της Πυροσβεστικής.

Δε υπάρχει μηχανισμός κατάσβεσης Δασικών Πυρκαγιών. Η ίδια η Πυροσβεστική δεν κάνει κατάσβεση στα Δάση. Έχει παραιτηθεί από το έργο. Δεν μπορεί και δεν θα μπορέσει ποτέ.

Τι μπορεί να κάνει; Να στήνει ψευτοεμπρησμούς σε «τυχαία» στημένες κάμερες, «τυχαία» μπροστά στο σπίτι ενός πυροσβέστη που «τυχαία» πάλι είχε και επαγγελματικό πυροσβεστήρα που δεν απεδείχθη ότι τον είχε αγοράσει ή του τον χορήγησε κάποιος… Και παρά το είχε καταγραφεί και το πρόσωπο του «εμπρηστή» ακόμα να ταυτοποιηθεί.

Τι άλλο μπορεί να κάνει; Να βάζει κάθε είδους προσκόμματα στις ανακρίσεις για τους Δολοφόνους στο Μάτι, να πουλάει τσαμπουκά σε κάθε τίμιο άντρα (η και γυναίκα) μέσα στην Πυροσβεστική που αποκαλύπτει τα κακώς κείμενα και κυρίως… ΚΥΡΙΩΣ να τρώει κάθε χρόνο από 1-1,5 δις για έργο που δεν κάνει. 

Μπορεί παρεμβαίνει στην δημοσιογραφία και να «γράφει» απροσδιόριστο αριθμό ωρών πτήσης με εναέρια μέσα (κυρίως Ιδιωτικά). Ώρες πτήσης που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει και που ποτέ δεν δόθηκε κάποιος απολογισμός. Οπότε (τόσα ακούγονται) γιατί μερικά από αυτά τα θηριώδη ποσά να μην πηγαίνουν σε κάποια off shore εταιρεία;

Όσο δεν γίνεται ένας επίσημος απολογισμός και έλεγχος τα σχόλια θα εντείνονται.

Αγαπητοί φίλοι. ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ.

 1. Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με την υλοποίηση των προγραμματισμένων προσλήψεων.
 2. Ειδικό Σώμα Δασοπροστασίας έργων πρόληψης τον χειμώνα και επιτήρησης και πρώτης πλήξης ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ κατά την αντιπυρική περίοδο.
  (Όπως καθορίστηκε στο ομόφωνο πόρισμα της Βουλής το 1993. Μέσα στην Δασική Υπηρεσία και ένστολο σώμα).
 3. Μεταφορά όλων των ευέλικτων Δασοπυροσβεστικών μέσων στο Σώμα Δασοπροστασίας.
 4. Μεταφορά προσωπικού (μέχρι 3000 άτομα) στο Ειδικό Σώμα με ταυτόχρονη αναδιοργάνωση της Δασικής Υπηρεσίας με την άμεση μεταφορά όλου του Δασοτεχνικού Προσωπικού (Δασολόγων, Τεχνολόγων) στις Δασικές Υπηρεσίες όπου είναι και το αντικείμενό τους.
 5. Άμεση κατάργηση των αδηφάγων 80 εποχιακών Κλιμακίων της Πυροσβεστικής με προφανή τεράστια Οικονομία και μεταφορά των 500 Δασοκομάντος στο Σώμα Δασοπροστασίας και επανεκπαίδευσή τους άμεσα μια και η εκπαίδευσή τους είναι μέχρι σήμερα ανεπαρκής.
 6. Απαγόρευση υποβολής προτάσεων από την Πυροσβεστική σε Εθνικά και Κοινοτικά προγράμματα Χρηματοδότησης, σε θέματα Πρόληψης Δασικών Πυρκαγιών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής και φυσικά σε θέματα Εθνικών εξοπλισμών.
 7. Ακύρωση κάθε προγραμματισμού Σπατάλης της αποδεδειγμένα, τουλάχιστον ανίκανης ηγεσίας της Πυροσβεστικής.
 8. Έλεγχος των Λογαριασμών όλων των ηγεσιών της Πυροσβεστικής (και των συγγενών τους) σε βάθος δεκαπενταετίας τουλάχιστον.
 9. Μετατροπή σε Κακούργημα των αδικημάτων αποχώρησης ή «εξαφάνισης» των υπευθύνων από τα καθήκοντά τους, σε περίπτωση εν εξελίξει επιχειρήσεων Δασικών Πυρκαγιών και επιτάχυνση του καταλογισμού ευθυνών από τις Δικαστικές Αρχές για την τραγωδία στο ΜΑΤΙ.

Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.comΚατηγορίεςΑπόψεις

Tags: , , ,

1 reply

 1. Ελευθέριε
  τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια μια χαρά ξεπλένουν τα … κατορθώματα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής.
  https://dasarxeio.com/2022/11/06/118955/
  Μήπως ήρθε ο καιρός να ρίξουν στην μάχη και τους 2.500 παπαδαριό που μονιμοποίησαν να αρχίσουν τις λιτανείες γιατί και με την καταιγίδα EVA πάλι δεν έσβησε η φωτιά στο Πάπικο.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: