έστω και απατηλές…
Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ
Σε εξέλιξη βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες (10 και 11 Νοεμβρίου 2022) μια έντονη προσπάθεια να μεταφερθούν στους κοινωνούς του δικαίου τα «επιτεύγματα» του αρμόδιου Υπουργείου στον καίριο τομέα του δικαίου των δασικών χαρτών.
Πρώτο όχημα – υπό μορφή γραπτού κειμένου του κ. Αραβώση, Γενικού Γραμματέα Δασών – η επισήμανση σαράντα (40) ζητημάτων/ερωτημάτων/ απαντήσεων, με περιεχόμενο το δίκαιο που διέπει τους – πολυελαττωματικούς – δασικούς χάρτες.
Δεύτερο όχημα – υπό μορφή συνεντεύξεως του Υπουργού κ. Αμυρά – η δια ζώσης ανάπτυξη των παραπάνω σαράντα (40) ζητημάτων/ερωτημάτων/απαντήσεων στην Ναυτεμπορική TV στις 5.12.22, στις 13:00.
Συνοπτικό σχόλιο του γράφοντος στο dasarxeio.com, 06.12.2022, έχει το ακόλουθο περιεχόμενο: «Θερμά συγχαρητήρια! Δείγμα εκπληκτικής ανακρίβειας. Με ελπίδες λιγοστές…Ύστερα και από την επιβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού στη Ναυτεμπορική ΤV στις 5.12.22, στις 13:00.
Στόχος του παρόντος δεν είναι να παρουσιάσει μια άλλη πλευρά προσεγγίσεως σε όλα – και τα σαράντα (40) ζητήματα/ερωτήματα/απαντήσεις, τα οποία καλύπτουν ως σύνθεση το δίκαιο των δασικών χαρτών, όπως δυσπρόσιτο, δυσερμήνευτο και δυσεφάρμοστο έχει ήδη προ πολλού εξελιχθεί.
Στόχος είναι να επισημάνει μερικές τρανταχτές ανακρίβειες, που εκθέτουν όχι μόνο τους παραπάνω παράγοντες του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και το ίδιο το Υπουργείο!
Ειδικότερα:
- Η διάκριση μεταξύ δασικής έκτασης και δάσους γίνεται από την Επιτροπή Δασολογίου της Περιφερειακής Ενότητας. Απλά: Ε! και … Εφαρμόζεται ή όχι η ερμηνευτική δήλωση υπό το άρθρο 24 Συντ; Παρακαλούμε για μια έγγραφη απάντηση.
- Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται…. Γιατί πρέπει να επιτρέπεται «αλλαγή χρήσης», που πολλές φορές φθάνει μέχρι την αλόγιστη οικοπεδοποίηση, προάγγελο της αστικοποιήσεως;
- Στο ερώτημα «Τι προβλέπεται για τους δασωμένους αγρούς», η απάντηση είναι (μέσω του ν. 4915/2022) ένα απαράδεκτο σύμπλεγμα όπου οι «δασωμένοι αγροί» συγχέονται με τα «αγρωμένα δάση» και τούμπαλιν, κατά την εκάστοτε δασική πολιτική (!).
- Στο ερώτημα «Οι εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα και ασπάλαθους χαρακτηρίζονται δασικές; Απάντηση καθόλου πειστική: Όχι, με βάση την γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών (ΤΣΔ) του υπουργείου Περιβάλλοντος. Τι κρίμα, για ότι υφέρπει!
- Στο ερώτημα «Πότε κάνουμε αίτηση πρόδηλου σφάλματος;
Αναφέρεται μόνο στα δασικά πρόδηλα σφάλματα. Γιατί; Μόνο αυτά υπάρχουν; Σφάλματα δεν υπάρχουν σε όλα τα αυθαίρετα; Και στις αντισυνταγματικές «οικιστικές πυκνώσεις»; Αυτές που προσβάλλουν τη δικαστική εξουσία;
- Οι περιοχές όπου δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Δημοσίου (ν. 4821/21) είναι η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες, η Μάνη και το Βόρειο Αιγαίο (Λέσβος, Σάμος, Χίος).
Ένα σμήνος αδικαιολόγητων τοπικών δικαίων που προσβάλλει βασικές αρχές του δικαίου!
- Ποιος είναι ο αριθμός των αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί Πανελλαδικά; ‘Έχουν υποβληθεί συνολικά 340.018 αντιρρήσεις και 88.594 αιτήματα διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων, δηλαδή συνολικά 428.612 αιτήματα. Στατιστικά στοιχεία άνευ συμπερασμάτων(!).
- Σε τι ποσοστό έχει φθάσει η κύρωση των δασικών χαρτών;
Το ποσοστό μερικής κύρωσης των Δασικών Χαρτών επί τού συνόλου της Επικράτειας υπερβαίνει πλέον το 90% και ως ποσοστού κύρωσης επί των αναρτημένων εκτάσεων έφτασε στο 95%.
Η ερώτηση αναφέρεται σε κύρωση και όχι σε μερική κύρωση. Άλλο αναρτημένες εκτάσεις και άλλο «κυρωμένες». Ανακριβής απάντηση!
Η όλη κατάσταση δεν είναι καθόλου τιμητική. Ίσως ένα «καλάθι μειωμένης ελαττωματικότητας» ενόψει της Πρωτοχρονιάς του έτους 2023 αποτελέσει παρήγορο σημάδι. Αλλιώς το επόμενο έτος. Και βλέπουμε… Ενόψει της διαπαραταξιακής συμπράξεως!
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 8.12.2022
ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασικοί Χάρτες
Αφήστε μια απάντηση