Γ. Αμυράς: «Προς θετική επίλυση τα αιτήματα των Θηροφυλάκων»

Συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Κων. Αραβώση με εκπροσώπους του Σωματείου Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Στην συνάντηση συμμετείχαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και Βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Γ. Ρετζέπης, ο ταμίας κ. Στέφανος Χαυδατούρης, ο αναπλ. γενικός γραμματέας κ. Δ. Μαλαματίδης, τα μέλη κ. Γ. Κοντόργιανος και κ. Θ. Κολοβός, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Άγριας Ζωής και Θήρας του ΥΠΕΝ κ. Μπόκαρης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν, εκτενώς, αφορούσαν, αφενός, στην πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ για την δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης άδειας θήρας και την εν δυνάμει επίπτωσή της στην διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης της Θηροφυλακής και, αφετέρου, στην ρύθμιση μισθοδοτικών θεμάτων των θηροφυλάκων και, συγκεκριμένα, στην θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για κάθε Κυνηγετική Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, για το πρώτο ζήτημα, τα μέλη του Σωματείου ανέφεραν, χαρακτηριστικά, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ότι κατανοούν, πλήρως, την απλούστευση της διαδικασίας που θα επιφέρει η ηλεκτρονική έκδοση άδειας θήρας. Εντούτοις, θεωρούν ότι το μέτρο αυτό εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο ως προς την διασφάλιση της ομαλής ροής της χρηματοδότησης της Θηροφυλακής, Και τούτο γιατί, σημαντικός αριθμός κυνηγών θα προτιμήσει να αποφύγει την έκδοση άδειας θήρας μέσω των κυνηγετικών συλλόγων και θα την εκδώσει απευθείας από τις δασικές υπηρεσίες καθώς έτσι μπορεί να κοστίζει φθηνότερα. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον συνεχώς μειούμενο αριθμό των αδειών θήρας έχει προκαλέσει αναστάτωση και ανασφάλεια στους θηροφύλακες ως προς την βιωσιμότητα της μισθοδοσίας τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρότινος, με την προηγούμενη διαδικασία, η ετήσια εισφορά προς τους θηροφύλακες καταβάλλονταν ταυτόχρονα και υποχρεωτικά, από τους κυνηγούς μέσω των ετήσιων συνδρομών απευθείας στους κυνηγετικούς συλλόγους, κατά την διαδικασία έκδοσης της ετήσιας άδειας θήρας που γίνονταν μέσω των κυνηγετικών συλλόγων. Συνεπώς, για την οικονομική βιωσιμότητα της θηροφυλακής, ο Σύλλογος προτείνει την νομοθετική θέσπιση ξεχωριστού λογαριασμού για τη θηροφυλακή καθώς και στην λήψη νομοθετικών παρεμβάσεων για την πάγια δυνατότητα χρηματοδότησης της από το Πράσινο Ταμείο όταν κρίνεται αναγκαίο.

Ο κ. Αμυράς κατανοώντας την εύλογη αγωνία των εκπροσώπων του Σωματείου τόνισε ότι, για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι θηροφύλακες νοούνται ως στελέχη των Δασικών Υπηρεσιών. Συνεπώς, δεν υφίσταται κανένας λόγος ανησυχίας τους αφού το ΥΠΕΝ θα υποστηρίξει με πόρους του Πράσινου Ταμείου ή με άλλες τεχνικές λύσεις την δραστηριότητά τους όσο και αν μειωθεί ο αριθμός αδειών, όπως αυτό συνέβη και πέρυσι με την ενίσχυση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) με το ποσό του 1.000.000 ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στην Γενική Γραμματεία Δασών να διερευνήσει, με μεγάλη επιμέλεια και σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ, την δυνατότητα μόνιμης χρηματοδότησης της θηροφυλακής προκειμένου να δοθεί τέλος στην ανασφάλεια των θηροφυλάκων.

Το δεύτερο ζήτημα, που τέθηκε, αφορούσε στην ανάγκη ρύθμισης μισθοδοτικών θεμάτων και δη στην θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για όλες τις κυνηγετικές ομοσπονδίες. Τόσο ο Υφυπουργός όσο και ο Γενικός Γραμματέας συμφώνησαν ότι το σοβαρό αυτό αίτημα επιβάλλεται να επιλυθεί και για τον λόγο αυτό δεσμεύθηκαν να τεθεί το θέμα στον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΣΕ) στην επόμενη μεταξύ τους συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΝ. Τέλος, δράττοντας την ευκαιρία, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ ενημέρωσε τους θηροφύλακες για τις νέες επικείμενες διατάξεις του Δασικού Κώδικα οι οποίες περιλαμβάνουν την μετατροπή των πταισμάτων σε διοικητικά πρόστιμα και οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: