Εγκύκλιος με εξιλαστήριο θύμα τις Δασικές Υπηρεσίες

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Προηγηθέντα αρμόδιου Υπουργείου

Το νομικό υπέδαφος διαθέτει στρώσεις πολλών δεκαετιών. Ακόμη και πολύ πριν από το ν. 4685/2020, οι στρώσεις σχετικού νομικού υλικού είναι και στις ημέρες μας πασιφανείς.

Διάσταση νομικού πλαισίου (τα άρθρα 52 και 55)

Το νομικό καθεστώς που διέπει τους δασικούς χάρτες είναι ένα δείγμα πολυελαττωματικότητας απαράμιλλου δικαιικού κάλλους. Ο κύριος κορμός εστιάζεται στα άρθρα 52 και 55 ν. 4685/2020.

Διάσταση του χρόνου (προσωρινή εξαίρεση)

Η εισαγόμενη προσωρινή εξαίρεση των «τριάντα ετών» προσβάλλει βάναυσα τον εχέφρονα άνθρωπο. Υπενθυμίζουμε ότι η τριακονταετία αυτή κινείται στο μέσο όρο των είκοσι πέντε (25) και σαράντα (ετών) της προηγούμενης νομικής προσεγγίσεως, εξ ου και ο έντονα αναμφισβήτητος διαπαραταξιακός χαρακτήρας.

Διάσταση ηλεκτρονικής πλατφόρμας

 Η ένταξη της λεγόμενης ηλεκτρονικής πλατφόρμας των «οικιστικών πυκνώσεων» στο όλο προκύπτον σύνθεμα κυρίως ουσιαστικών ζητημάτων μπορεί να εξελιχθεί σε μια τυπική διαδικαστική παράμετρο με επικείμενες πρόσθετες αρνητικές επιπτώσεις.

Ζητήματα συνταγματικότητας

Κύριο ζήτημα συνταγματικότητας είναι η αντίθεση  των άρθρων 48- 55 ν. 4685/2020 στο Σύνταγμα.

Ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα συνταγματικότητας είναι η μη συμμόρφωση μεταγενέστερων νόμων σε προηγούμενες αποφάσεις Ολομέλειας του ΣτΕ: Για παράδειγμα η μη συμμόρφωση του ν. 4685/2020 στην ΟλΣτΕ 685/2019.

Νομική θέση Δασικών Υπηρεσιών

Οι Δασικές υπηρεσίες βρίσκονται σε εξαιρετικά λεπτή θέση. Είναι αποδέκτες μιας Εγκυκλίου δυσπρόσιτης, δυσνόητης και δυσεφάρμοστης. Η εύκολη και απλή λύση είναι αυτή της άμεσης και πλήρους εφαρμογής της Εγκυκλίου. Κατά τη γνώμη μας, δεν είναι καθόλου και η μόνη λύση!

Το διακύβευμα των διπλών εκλογών

Όλα αυτά εξελίσσονται ενώπιον μιας εξελισσόμενης αναμετρήσεως  των βουλευτικών εκλογών. Και μάλιστα διπλών βουλευτικών εκλογών.

Επίλογος: Διαπαραταξιακή και διαχρονική αυθαιρεσία

Η υπάρχουσα αυθαιρεσία είναι διαχρονική και διαπαραταξιακή. Από αυτή την οπτική γωνία, η έννομη τάξη μας εξακολουθεί να απολαμβάνει κυρίαρχη θέση στο τρίπτυχο «απαγόρευση αυθαιρέτων» ↔ «εγκατάσταση αυθαιρέτων» ↔ «τακτοποίηση αυθαιρέτων», όλα υπό το εύρημα της «προσωρινότητας» (χωρίς αιδώ!). Με εξιλαστήριο θύμα τις «Δασικές Υπηρεσίες», αγαπητέ κ. Κ. Αραβώση, υπό την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα Δασών.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 15.12.2022ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δόμηση - Αυθαίρετα, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

1 reply

 1. Ας ενημερώσει κάποιος σχετικός την παρωδία που μας κυβερνά και εξεπλαγη από τη χαμηλή συμμετοχή στα δασικά αυθαίρετα για τα εξής:
  1) Ο ενδιαφερόμενος απαιτείται να έχει υποβάλλει ένσταση κλπ γεγονός που αφήνει εκτός τα ατομα που δεν υπέβαλλαν.
  2) Με την ταχύτητα που αλλάζει κάθε μέρα η περιβαλλοντική,πολεοδομική νομοθεσία είναι αδύνατον ο οποιοσδήποτε ειδικός να ακολουθήσει τη ροή των πραγμάτων. Ας αποφασίσετε αν θα διαβάζουμε ή αν θα εφαρμόζουμε τη νομοθεσία!!!
  3) Τα συνεχή πυρά που έχετε ανοίξει εναντίον των μηχανικών με καταληκτικές ημερομηνίες για εργασίες που λήγουν την ίδια μέρα(Εξοικονομώ ητκ δασικοί χαρτες αυθαίρετα κατά παρέκκλιση δόμηση) και τον γολγοθά που περνά ο μηχανικός από τους πελάτες του ως ο ανεύθυνος που δεν υλοποίεισαι αυτό που του ανατέθηκε και το γεγονός ότι εκτίθεται συνεχώς τον οδηγούν στον να μην αναλαμβάνει εργασίες.
  Οπότε, πριν εκπλαγείτε αναρωτηθείτε…
  Ίσως,κάτι φταίει σε μια τόσο ανασφαλή κοινωνία που δεν αγκαλιάζεται από αυτόν που τη διοικεί, αλλά διώκεται!!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: