Ε, όχι και έτσι!

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Σε σχέση με το άρθρο «Η πλατφόρμα των οικιστικών πυκνώσεων υπηρετεί μια προμελετημένη απάτη».

Η χαρακτηριζόμενη ως «προμελετημένη απάτη» δεν έχει ως σημείο εκκινήσεως την «πλατφόρμα». Πραγματικό σημείο εκκινήσεως ήταν και εξακολουθεί να παραμένει η σύνταξη της πρώτης διατάξεως που εισάγαγε το μόρφωμα των «οικιστικών πυκνώσεων», σύνταξη που φέρει συγκεκριμένη υπογραφή!

Πριν από τις εκλογές του έτους 2019 η σημερινή αντιπολίτευση υποσχέθηκε σε πρώτο στάδιο ότι θα γίνει «τακτοποίηση» των δασικών αυθαιρέτων (δηλαδή των «οικιστικών πυκνώσεων») για είκοσι πέντε (25) χρόνια και σε δεύτερο στάδιο σε σαράντα (40) έτη! Ακολούθησε ως απαράδεκτος «μέσος όρος» η ισχύουσα τριακονταετία.

Όλα αυτά είναι γεγονότα που δεν επιδέχονται ούτε αμφισβήτηση ούτε έντεχνη αποσιώπηση. Διότι, μεταξύ πολλών άλλων, πράγματι αγνοήθηκαν και συνεχώς παρακάμπτονται από όλους και μέχρι σήμερα η ΣτΕ 1942/2017 και κυρίως η ΟλΣτΕ 685/2019.

Η διαπαραταξιακή «εναρμονισμένη πρακτική» στο ζήτημα των δασικών αυθαιρέτων δεν είναι μόνο μια «απλή» προμελετημένη απάτη. Έχει αναχθεί σε προεκλογικό μέσο όλων με θύματα τις εκτάσεις με δασική βλάστηση ανά την Επικράτεια. Αν οι εκτάσεις αυτές είχαν «στόμα» θα ξεφώνιζαν «Ε, όχι και έτσι! Πέρα από την αλήθεια υπάρχει και ένας πολιτισμός».

Διαβάζουμε ότι «οι χιλιάδες πολίτες που θα υποβάλουν αίτημα στην πλατφόρμα δεν θα αποφύγουν την αιχμαλωσία των εκλογών». Στην ουσία δε θα αποφύγουν τις «διαπαραταξιακές  οικιστικές πυκνώσεις των είκοσι πέντε, σαράντα ή τριάντα ετών αντίστοιχα, κατά σειρά εμφανίσεών τους.

Αναγράφονται  επίσης τα ακόλουθα:

  • «…μια ακόμη απόπειρα εγκλωβισμού του προβλήματος στις γνωστές οικιστικές πυκνώσεις…».

Ο εγκλωβισμός είναι διαπαραταξιακός.

  • «…όταν για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα δάση παρουσιάστηκε ως λύση με το όνομα οικιστικές πυκνώσεις…».

Και η λύση για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης στα δάση είναι διαπαραταξιακή, αλλά προς τελείως εσφαλμένη κατεύθυνση.

  • «…Σε αυτό το στάδιο πρέπει να γίνει η οποιαδήποτε θεραπεία των προβλημάτων που η νομιμοποίησή τους αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος και τη νομολογία του ΣτΕ και δεν είναι άλλη από το χωροταξικό και το πολεοδομικό σχεδιασμό. Γι αυτό και δεν πρέπει να προχωρήσουν ερήμην του ΣτΕ…».

Στα χωροταξικά σχέδια έχει προσφύγει και η ΟλΣτΕ 1364/2021, (υπό 19). Αλλά όπως έχουμε τονίσει χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια υπήρξαν δεκαετίες ολόκληρες, με αποτέλεσμα τη διόγκωση της αστικοποιήσεως και την επικράτηση των αυθαιρέτων, αστικών και δασικών.

Οι εκλογές θα γίνουν. Και ευτυχώς. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, ελευθερίας και κράτους δικαίου.

Κατά την προεκλογική περίοδο δεσπόζουν υποσχέσεις, πολλές από τις οποίες είναι απαράδεκτες στη σύλληψή τους και απρόσφορες στην ικανοποίησή τους. Αλλά η ένταξη των δασικών εκτάσεων στον προεκλογικό αγώνα είναι αμφιμερώς προμελετημένο έγκλημα.

Ακόμη και αν βροντοφωνάξουμε «Φθάνει πια. Ε, όχι και έτσι», ποιος θα μας ακούσει, πέρα από τη συνείδηση μας.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 06.10.2022ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: