Ευρεία σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο: Αύξηση εναέριων μέσων και προληπτικών επιτηρήσεων

Κυβερνητική σύσκεψη με ευρεία σύνθεση και αντικείμενο την ενημέρωση για την πορεία της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, αλλά και την εντατική προετοιμασία που έχει προηγηθεί, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον Υπουργό Ευάγγελο Τουρνά.

Με την έναρξη της σύσκεψης, έγινε αναλυτική ενημέρωση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο φέτος είναι περαιτέρω ενισχυμένο σε δυνάμεις και μέσα. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα μισθωμένα εναέρια μέσα, o αριθμός των οποίων θα είναι μεγαλύτερος, τονίστηκε ότι η διαδικασία της μίσθωσης μέσω της NSPA ολοκληρώθηκε εγκαίρως, με συγκρατημένο κόστος και με τον προγραμματισμό για το 2023 να έχει επιτευχθεί στο 100%. Το πρώτο ελικόπτερο, μάλιστα, βρέθηκε στη χώρα μας την 1η Μαΐου, δηλαδή με την έναρξη της αντιπυρικής και νωρίτερα από ποτέ.

Όπως αναφέρθηκε, η αύξηση του διαθέσιμου εναέριου στόλου -για την οποία έχει αξιοποιηθεί χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το επίσης ενισχυμένο φέτος RescEU- συμβάλλει αντίστοιχα και στην αύξηση των εναέριων προληπτικών επιτηρήσεων τις ημέρες με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, που προβλέπονται παράλληλα με τις επίγειες περιπολίες με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων. Στόχος, η αποτροπή εμπρησμών, η έγκαιρη αναγγελία πυρκαγιάς και η άμεση πρώτη προσβολή.

Ακόμη, επισημάνθηκε ότι στην από εδάφους επιτήρηση, όπως και στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, θα συνδράμουν και φέτος τους Έλληνες συναδέλφους τους Ευρωπαίοι πυροσβέστες που θα βρεθούν στη χώρα μας τον Ιούλιο και Αύγουστο, μέσω του Προγράμματος Προεγκατάστασης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, περισσότεροι από 200 πυροσβέστες από 6 χώρες (Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Σλοβακία και Ρουμανία) θα προεγκατασταθούν γι’ αυτόν το σκοπό, αλλά και για ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε Νέα Μάκρη, Θεσσαλονίκη και Αρχαία Ολυμπία.

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Τουρνάς ενημέρωσε αναλυτικά τους συμμετέχοντες για την προετοιμασία και τις ενέργειες που έχουν γίνει συνολικά από την αρχή της χρονιάς, οπότε και ξεκίνησε ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Σχεδιασμός που βασίζεται στο νέο δόγμα «Πρόληψη, Προετοιμασία/Ετοιμότητα, Ανθεκτικότητα» σε συνδυασμό με την Άμεση Απόκριση στα έκτακτα συμβάντα, το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία πέρυσι.Από την πλευρά των συναρμόδιων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έγινε στο πλαίσιο της σύσκεψης διεξοδική ενημέρωση για τους εν εξελίξει εκτενείς προληπτικούς καθαρισμούς που πραγματοποιούνται και φέτος σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα -σε συνδυασμό με έργα συντήρησης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών- αλλά και σε αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, από την πλευρά του συναρμόδιου Υπουργείου Εσωτερικών υπογραμμίσθηκε η έγκαιρη και κατά 40% αυξημένη χρηματοδότηση που δόθηκε -για πρώτη φορά από τον Μάρτιο- στους Δήμους για προληπτικές δράσεις πυροπροστασίας.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Βασίλειος Σκουρής, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παντελής Κάπρος και ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γεώργιος Κουμεντάκης.

Μετείχαν, επίσης, με φυσική παρουσία και μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού Γεώργιος Διδασκάλου, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος – Ευάγγελος Αραβώσης και ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος Ευάγγελος Γκουντούφας.

Ακόμη, έλαβαν μέρος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς, ο Υπαρχηγός του ΠΣ, Αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο Επιτελάρχης του ΠΣ, Αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο Διευθυντής Α΄ Κλάδου ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, Υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο Προϊστάμενος Κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας και ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Δημήτρης Αλεξανδρής.

Στο πεδίο της ευρωπαϊκής συνεργασίας, πέραν της συνέχισης -αλλά και επέκτασης σε άλλες χώρες- του Προγράμματος Προεγκατάστασης και τον διπλασιασμό του εναέριου στόλου του rescEU, έγινε ειδική αναφορά συνολικά στην ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του rescEU. Εξέλιξη που βασίζεται σε επίσημες ελληνικές προτάσεις και που επιβεβαιώνει και ενισχύει τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας ως «κόμβος» (hub) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: