Εγκύκλιος Α.Π.: Έκθεση αυτοψίας και πράξη βεβαίωσης για περιβαλλοντικές παραβάσεις από υπαλλήλους του ΟΦΥΠΕΚΑ

Εγκύκλιος του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, σχετικά με τις αρμοδιότητες των υπαλλήλων του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) στη σύνταξη έκθεσης αυτοψίας και πράξης βεβαίωσης κατά τη διαπίστωση περιβαλλοντικών παραβάσεων.

Αριθ. Εγκυκλίου: 15

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

ΘΕΜΑ: Έκθεση αυτοψίας και πράξη βεβαίωσης για περιβαλλοντικές παραβάσεις από υπαλλήλους (ειδικοί ανακριτικοί υπάλληλοι) του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

ΣΧΕΤ: το υπ’ αριθμ. 16481/31-5-2023 έγγραφο του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.

  1. Με το σχετικό έγγραφο, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος μας κάνει γνωστό ότι οι Μονάδες και τα Τμήματά του, με το άρθρο 182 του νεαρού νόμου 5037/2023, έχουν πλέον αρμοδιότητες ελέγχου για περιβαλλοντικές παραβάσεις στις περιοχές ευθύνης του και σε περίπτωση διαπίστωσης παράβασης, τα στελέχη των τοπικών Μονάδων και Κλιμακίων του έχουν υποχρέωση σύνταξης έκθεσης αυτοψίας και κλήσης προς παροχή εξηγήσεων του καθού ο έλεγχος, μετά τις οποίες εκδίδεται «πράξη βεβαίωσης παράβασης» η οποία υποχρεωτικά κοινοποιείται στον αρμόδιο εισαγγελέα, αν, ως εικός, προβλέπεται γι’ αυτήν ποινική κύρωση.
  2. Οι υπάλληλοι του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. που έχουν τις ανωτέρω αρμοδιότητες χαρακτηρίζονται ως ειδικοί ανακριτικοί υπάλλήλοι του άρθρου 31 παρ. 1 περ. γ’ ΚΠΔ (άρθρο 34 του προϊσχύσαντος ΚΩΔ), αφού έχουν αρμοδιότητα για τη διενέργεια ανακριτικών πράξεων επί των ανωτέρω εγκλημάτων, τα οποία και αναφέρει η διάταξη του νόμου που τους απονέμει αυτήν την αρμοδιότητα (βλ. ΓνωμΕισΑΠ 13/2009, ως και Ν. Ανδρουλάκη, Θεμελιώδεις Έννοιες της Ποινικής Δίκης, έκδ., 2020, σελ. 280-281, αριθμ. 441, ο οποίος σημειώνει περικοπή από την ΑιτιολΈκθ του Σχεδίου ΚΠΔ 1934 ότι οι ειδικοί προανακριτικοί υπάλληλοι έχουν αρμοδιότητα μόνο επί ορισμένων «κεχωριομένων αξιοποίνων πράξεων, περί ων υπάρχουσιν ειδικοί νόμοι»).
  3. Ακόμη, από τις άνω διατάξεις άρθρου 182 του Ν. 5037/2023, με το οποίο τροποποιήθηκε το άρθρο 34 του Ν. 4685/2020 περί σύστασης και αρμοδιότητας των Μονάδων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προκύπτει ότι με τον τρόπο αυτόν εξυπηρετείται καλύτερα ο σκοπός του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., δηλαδή η διαχείριση και διατήρηση των προστατευόμενων περιοχών της Χώρας μας και η υλοποίηση δράσεων για την αειφόρο ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στην παράγραφο 2 δε του άνω άρθρου, όπου διαγράφονται ρητά οι αρμοδιότητες του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., βλέπουμε ότι o νομοθέτης ανέθεσε στις Μονάδες και κλιμάκια του εν λόγω Οργανισμού, υπό την περίπτωση ζ’ την συμμετοχή του στον έλεγχο εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, υπό το η’ την συμμετοχή του στον τοπικό αντιπυρικό σχεδιασμό στις περιοχές ευθύνης του και υπό την περίπτωση ιστ’ τον έλεγχο για την διαπίστωση περιβαλλοντικών παραβάσεων.
  4. Συνεπώς, παρακαλώ και παραγγέλλω να έχετε τα ανωτέρω υπ’ όψιν σας κατά τον χειρισμό υποθέσεων με περιβαλλοντικές παραβάσεις, αξιοποιούντες τις ως άνω υπο του νεαρού νόμου ανατεθείσες στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. αρμοδιότητες, ενεργούντες δε περαιτέρω υπηρεσιακά, κατά τις διατάξεις των οικείων ημών νόμων, οσάκις σας κοινοποιούνται πράξεις βεβαίωσης περιβαλλοντικής παράβασης από τον άνω Οργανισμό, ώστε, συνάμα με τις δράσεις του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και την υπηρεσιακή δράση την δική μας, να μπορέσουμε να προστατεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το περιβάλλον και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.
  5. Της παρούσας να λάβουν γνώση όλοι οι στην Υπηρεσία σας υπηρετούντες εισαγγελικοί λειτουργοί.



    ΚατηγορίεςΠροστατευόμενες περιοχές

    Tags: , , ,

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    Discover more from dasarxeio.com

    Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

    Continue reading