Δασαρχείο Χαλκίδας: Κατάσχεση 80 κιλών «τσάι σιδερίτης»

Σε συνέχεια των στοχευμένων ελέγχων που διενεργούνται στο πλαίσιο της απόλυτης προστασίας του είδους με την ονομασία «τσάι σιδερίτης», το Δασαρχείο Χαλκίδας σε αγαστή συνεργασία με Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Δ΄ΚΟΣΕ, την 10η Ιουλίου 2023 προέβη στην κατάσχεση και καταστροφή ποσότητας ογδόντα κιλών (80 kgr). Η ποσότητα είχε συλλεχθεί παράνομα από δασικές εκτάσεις (Ξηροβούνι) των τοπικών Κοινοτήτων Σέττας του Δήμου Ερέτριας και Μίστρου του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό να κατανοηθεί ότι η αλόγιστη συγκομιδή, η συλλογή, μεταφύτευση, εκρίζωση, κοπή, μεταφορά, πώληση και αγορά, η εξαγωγή από τη χώρα του απόλυτα προστατευόμενου είδους με την ονομασία τσάι σιδερίτης, δεν επιτρέπεται καθόλη την διάρκεια του έτους και η υποτροπή σε αυτές τις πράξεις αποτελεί ποινικό αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος και τιμωρείται από τις ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας και του Ποινικού Κώδικα. Εκτός των ποινικών διαστάσεων του ζητήματος ανακύπτουν και ζητήματα περιβαλλοντικής ζημίας που προκαλείται στο ευρύτερο οικοσύστημα και στην βιοποικιλότητα από την κατά κύριο λόγο άναρχη αποκομιδή του που οδηγεί στην εξαφάνισή του, από τις περιοχές που φύεται.

Η στενή σχέση των ορεινών κοινωνιών με τη φύση και τους φυσικούς πόρους αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς τους. Οι κοινότητες αυτές εξαρτώνται άμεσα από τους φυσικούς πόρους και τη βιοποικιλότητα που προσφέρουν. Εκτός από την οικονομική πτυχή, η σχέση αυτή έχει και κοινωνικές, πολιτισμικές και πνευματικές διαστάσεις. Στην περιοχή αρμοδιότητας του Δασαρχείου Χαλκίδας, η προστασία του τσαγιού σιδερίτης και άλλων αρωματικών φυτών αποτελεί μία από τις κύριες προτεραιότητες. Αυτά τα φυτά αποτελούν σημαντικό μέρος της τοπικής χλωρίδας και η προστασία τους είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.

Δασαρχείο Χαλκίδας



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading