Η συμβολή των εναέριων μέσων στην κατάσβεση των πυρκαγιών

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Κείμενο – Φωτογραφίες: Σπύρος  Θεοδ. Κουτσοχρήστος 

Στην καταστολή των δασικών ή  μικτών πυρκαγιών (σαρωτικές με εξέλιξη σε οικιστικό ιστό), συμμετέχουν εκτός του προσωπικού εδάφους με τον ανάλογο εξοπλισμό τους, ειδικά υδροφόρα οχήματα, μηχανήματα έργου και εναέρια μέσα – αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Τα εναέρια μέσα έχουν πολλαπλό ρόλο!

Την άμεση προσβολή της πυρκαγιάς με νερό ή όπου κριθεί αναγκαίο, την διαβροχή της περιοχής όπου δεν έχει πλησιάσει η πυρκαγιά  με επιβραδυντικό υγρό, την συνδρομή στο προσωπικού  εδάφους δημιουργώντας  διόδους διαφυγής, σε περίπτωση εγκλωβισμού στην φωτιά και την μεταφορά – άφεση  “ικανής ποσότητας ύδατος” σε δύσκολα προσβάσιμα από εδάφους σημεία, όπως χαράδρες, φαράγγια ή κορυφές.

Σε κάποιες χώρες, τα ελικόπτερα μεταφέρουν με συρματόσχοινο ” φλόγιστρο”,  για  εφαρμογή αντιπύρ (backfire).

Όλα τα εναέρια μέσα, έχουν επιχειρησιακούς περιορισμούς κατά την εξέλιξη ενός συμβάντος.

Τα μετεωρολογικά δεδομένα ορισμένες φορές,  επηρεάζουν περισσότερο τα αεροσκάφη κατά την υδροληψία τους από την  θάλασσα ή τις λίμνες.

Τα ελικόπτερα και ειδικότερα αυτά που φέρουν ενσωματωμένη εξωτερική δεξαμενή ή  εσωτερική, έχουν περισσότερες  δυνατότητες στην καταστολή της πυρκαγιάς,  καθώς η χρήση γλυκού νερού είναι ” φιλικότερη ” στο περιβάλλον, τις εγκαταστάσεις και στο προσωπικό εδάφους.

Το γλυκό νερό, δεν περιέχει άλατα και είναι αποτελεσματικότερο στην κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών, και δεν παρατηρείται,  το  φαινόμενο  “να φουντώνει  η φωτιά” μετά την άφεση νερού.

Η υδροληψία των ελικοπτέρων με γλυκό νερό, πραγματοποιείται από δεξαμενές ανοικτού τύπου σταθερές ή  μεταφερόμενες (Η.Π.Α.), πισίνες, ποτάμια και λίμνες.

Η άφιξη των “εναέριων” στο πεδίο της πυρκαγιάς, ανακουφίζει το προσωπικό εδάφους!

Στις φετινές ( 2023 ) δασικές πυρκαγιές, εκτός από την βοήθεια του Θεού,  πυροσβέστες και ειδικευμένοι εθελοντές βρήκαν έξοδο διαφυγής, όταν ελικόπτερο του “άνοιξε δρόμο” μέσα από την φωτιά.

Εθελοντής του Σ.Π.Α.Π., έχω “βιώσει την βοήθεια ελικοπτέρου”,  όταν την Κυριακή 23 Αυγούστου 2009 ως υπεύθυνος πλήρωσης δεξαμενών υδροληψίας ελικοπτέρων, πλησίον της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεντέλης, με έκλεισε η πυρκαγιά, καθώς η φωτιά έφτασε δίπλα από τις 2 (δύο) πλαστικές δεξαμενές.

Μεταβίβασα την κατάσταση στο “Συντονιστικό” του Π.Σ.  …και μετά από λίγο, ένα ελικόπτερο Erickson S- 64, έφτασε στο σημείο και έκανε διαβροχή!

 


 ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αρέσει σε %d bloggers: