Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Δεν αρκεί η εκκένωση οικισμών

«Στον απόηχο των καταστροφικών δασικών πυρκαγιών στο νησί της Ρόδου, η οργή κατά της κυβέρνησης μεγαλώνει στην Ελλάδα», διαβάζουμε στο άρθρο της Neues Deutschland με τίτλο: «Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Δεν αρκεί η εκκένωση».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: Φόβος, αγωνία και αβεβαιότητα είναι μερικά από τα συναισθήματα των Ροδιτών που έβλεπαν το νησί τους να καίγεται για πάνω από δέκα ημέρες χωρίς βοήθεια από το κράτος. Οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτυρήθηκαν για ελλείψεις στην πυροσβεστική, την υποδομή και τα βασικά τρόφιμα. Μπορούσαν να βασιστούν μόνο σε άλλους Ροδίτες, οι οποίοι άνοιξαν τα σπίτια τους και διέθεσαν τα αυτοκίνητά τους όπου υπήρχε ανάγκη. «Το μόνο που με γεμίζει ελπίδα είναι ότι όλοι οι φίλοι, τα ξαδέρφια, πραγματικά όλοι, άφησαν τις δουλειές τους και συνέβαλαν ο καθένας με τα μέσα που διέθετε για να σταματήσει η καταστροφή», τονίζει η νεαρή δασκάλα Αικατερίνη Αλεβάντη.

Ως κύρια αιτία για τις πυρκαγιές η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη επικαλέστηκε επανειλημμένα την κλιματική αλλαγή. Λίγοι άνθρωποι το αμφισβητούν. Δεν απαντά όμως στο ερώτημα γιατί δεν ήταν εφικτός ο περιορισμός της καταστροφής. Η μόνη αλλαγή από το 2018, όταν 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι, είναι η χρήση υπηρεσίας 112 για απομάκρυνση πολιτών. Η προτεραιότητα να σωθούν ζωές μέσω εκκένωσης οικισμών παρουσιάζεται ως επιτυχία από την κυβέρνηση. Η ειδοποίηση κατοίκων και παραθεριστών με sms αποτέλεσε τη μόνη λύση και το καλοκαίρι του 2021 όταν κάηκαν 1,3 εκατομμύρια στρέμματα».

Πηγή: dw.comΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αρέσει σε %d bloggers: