Κυκλοφορούν στην Αγγλία άγριοι πάνθηρες;

Ο Σέρλοκ Χολμς το είπε ξεκάθαρα: Δεν υπάρχουν άγρια αιλουροειδή στην Αγγλία. Εκεί τουλάχιστον κατέληξε ο διάσημος ντετέκτιβ στη θρυλική υπόθεση «Ο Σκύλος του Μπάσκερβιλ». Ωστόσο, ο Ρικ Μίντερ διαφωνεί. Είναι μάλιστα πεπεισμένος πως σχεδόν 1.000 μεγάλα αιλουροειδή ζουν ελεύθερα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συγκεκριμένα, μαύροι πάνθηρες, πούμα και λύκοι. Εδώ και περίπου 15 χρόνια ο περιβαλλοντολόγος έχει βάλει στόχο να εντοπίσει τα εν λόγω αιλουροειδή, καθώς έχει δεχτεί πάνω από 1500 αναφορές, όπως επισημαίνει στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων. Και δεν είναι ο μόνος που πιστεύει στην ύπαρξή τους.

Σύμφωνα με έρευνα του YouGov, το 6% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου πιστεύει ότι υπάρχουν όντως πάνθηρες, οι οποίοι περιφέρονται στα βρετανικά δάση. Περίπου το ένα τρίτο (32%) του πληθυσμού το θεωρεί επίσης «πιθανό». Κατά την άποψη των “Tracker”, όπως αποκαλούνται αυτοί που αναζητούν ενεργά ίχνη των μεγάλων αιλουροειδών, τα ζώα αυτά τα παράτησαν οι ιδιοκτήτες τους στη φύση και στη συνέχεια αυτά πολλαπλασιάστηκαν.

Ένα πούμα… από σπίτι;

Το 1980 συνελήφθη στα Highlands της Σκωτίας ένα πούμα, το οποίο πήρε το όνομα Felicity – η προέλευσή του είναι μέχρι σήμερα άγνωστη. Ωστόσο υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για ένα πούμα… οικόσιτο, το οποίο κάποια στιγμή απελευθερώθηκε από τους ιδιοκτήτες του στη φύση. Οι ενδείξεις; Ήταν ένα πούμα παχύσαρκο και ιδιαίτερα εξοικειωμένο με τους ανθρώπους.

Οι ιστορίες τρόμου στην αγγλική ύπαιθρο όμως δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο: Υπάρχει το «Πούμα του Surrey», νότια του Λονδίνου και ο «Τίγρης των Φεν» στην περιοχή του Κέιμπριτζ, που περιγράφηκε πρώτη φορά το 1978. Το 1963, δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες αναζητούσαν τον γεπάρδο του Shooters Hill. Δεν βρήκαν ωστόσο τίποτα. Για πολλούς, είναι λοιπόν σαφές ότι πρόκειται για έναν ακόμη θρύλο. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για κάποιο μπέρδεμα – για παράδειγμα, για πολύ μεγάλες γάτες. Οι αφηγήσεις άλλωστε για ένα τρομακτικό, μαύρο σκυλί ανήκουν στη βρετανική λαϊκή παράδοση. Οι μαρτυρίες για τεράστια μαύρα αιλουροειδή ενδέχεται να είναι μία συνέχεια των βρετανικών θρύλων. Κι έτσι, όλα αυτά μπορούν να έχουν τελικά και κάτι κοινό με τον θρυλικό κάτοικο της Βρετανίας: το τέρας του Λοχ Νες.

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

dw.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αρέσει σε %d bloggers: