Αρμοδιότητα καθορισμού τμημάτων αιγιαλού και παραλίας για την παραχώρηση προς τρίτους δικαιώματος απλής χρήσης

Περίληψη της απόφασης 243/2024 του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά την αρμοδιότητα καθορισμού και οριοθέτησης αιγιαλού και παραλίας επί των οποίων παραχωρείται από τον Δήμο προς τρίτους το δικαίωμα απλής χρήσης

Η αρμοδιότητα καθορισμού και οριοθέτησης των τμημάτων αιγιαλού και παραλίας, επί των οποίων παραχωρείται από τον Δήμο προς τρίτους το δικαίωμα απλής χρήσης, ανήκει, σύμφωνα με το γενικό τεκμήριο αρμοδιότητας του άρθρου 65 παρ. 1 του ν. 3852/2010, στο οικείο δημοτικό συμβούλιο. Η αρμοδιότητα δε αυτή, η οποία αποβλέπει, προεχόντως, στη διαφύλαξη του κοινόχρηστου χαρακτήρα των παραχωρούμενων τμημάτων και, παραλλήλως, στην επωφελή αξιοποίησή τους, δεν δύναται να μεταβιβασθεί στην οικονομική επιτροπή, δηλαδή στο όργανο που είναι αρμόδιο για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου και, ειδικότερα, για τις ενέργειες που επιχειρούνται στο πλαίσιο διεξαγωγής δημοπρασιών ή διαγωνισμών.

Για τον λόγο, συνεπώς, αυτόν, βασίμως προβαλλόμενο, πρέπει να γίνει δεκτή η κρινόμενη αίτηση και να ακυρωθούν η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, καθ’ ο μέρος με αυτήν εξουσιοδοτήθηκε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να προβεί στον καθορισμό των εν λόγω τμημάτων αλλά και η Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρόδου, κατά το αντίστοιχο μέρος.

Κατόπιν τούτου, πρέπει να ακυρωθούν και η (Περίληψη) Διακήρυξη του Δημάρχου Ρόδου για την διενέργεια της ανωτέρω δημοπρασίας καθώς και η απόφαση της ίδιας Οικονομικής Επιτροπής περί εγκρίσεως των πρακτικών της πλειοδοτικής δημοπρασίας και κατακυρώσεως του αντίστοιχου πίνακα.

ΠρόεδροςΜ. Γκορτζολίδου
ΕισηγητήςΑν. Σκούφαλος

Πηγή: nomosphysis.org.gr



ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading