Ευρωπαϊκή πρόταση νομοθεσίας δίνει στις πολυεθνικές το μονοπώλιο των σπόρων

sporoi

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 12.12.2013

Την απόρριψη της πρότασης ευρωπαϊκής νομοθεσίας που στην πράξη υποχρεώνει τους έλληνες και ευρωπαίους αγρότες να αγοράζουν τους σπόρους από τις πολυεθνικές ζητά ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, με τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας απόρριψης της νομοθετικής πρότασης ο Κρίτων Αρσένης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο πόλεμος για τον έλεγχο της τροφής από τις πολυεθνικές κλιμακώνεται. Με δικαιολογία την προστασία της αγροτικής παραγωγής ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ κατέθεσε πρόταση Κανονισμού που στην πράξη υποχρεώνει όλους τους έλληνες και ευρωπαίους γεωργούς να χρησιμοποιούν τους σπόρους της βιομηχανίας. Η πρόταση επιβάλει γραφειοκρατικά εμπόδια σε όσους αγρότες δεν αγοράζουν τους σπόρους από το εμπόριο. Αυτό σημαίνει ότι πρακτικά γίνεται αδύνατο για τους αγρότες να κρατάνε και αναπαράγουν σπόρους, αλλά πρέπει πάντα να τους αγοράζουν. Κάνει αυτό καλό στη διατροφική ασφάλεια; Όχι. Ενώ, τώρα έχουμε πολλές φυσικές ποικιλίες π.χ. ντομάτας, αν είχαμε μόνο 1-2 “πατεντοποιημένες” και τις χτυπούσε μια επιδημία θα μέναμε χωρίς καμία ποικιλία. Αυτό που επιχειρούν θέτει σε κίνδυνο την επάρκεια τροφής, την ίδια στιγμή που αυξάνει το κόστος γιατους παραγωγούς και την κοινωνία. Πρόκειται για ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι εναντίων όλων μας.

Η προτεινόμενη νομοθεσία έχει προκαλέσει σε ολόκληρη την Ευρώπη κύμα αντιδράσεων από κινήματα πολιτών, δίκτυα και οργανώσεις που ασχολούνται με τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών σπόρων. Με τροπολογία ζήτησα την πλήρη απόρριψη της πρότασης. Η τροπολογία ήδη έχει την στήριξη 8 ακόμη ευρωβουλευτών που την συνυπέγραψαν, ενώ παλεύω να υποστηριχθεί από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

 ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

4 replies

  1. Και το σωματείο “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” δημιουργεί τράπεζα συλλογής σπόρων από παραδοσιακές ποικιλίες.http://www.enromiosini.gr

  2. Αγαπητό http://www.dasarxeio.com ,μπραβο για την ανάρτηση αυτή,δεν το ήξερα οτι γνωρίζετε το Πελίτι, γιατι σας διαβάζω λίγο καιρό.Συνχαρητήρια για τη δουλεία σας!Είσαστε πολλύ καλό site!!!!Καλή συνέχεια!!!

  3. Αγαπητό http://www.dasarxeio.com θέλω να σας γνωστοποιήσω αν δεν το γνωρίζετε ήδη μία οργάνωση που κάνει το δικό της αγώνα πάνω στον τομέα των σπόρων και της διάσωσης και διαδοσής τους και όπως φαίνεται κάνει πολλύ καλά τη δουλεία της και είναι το Πελίτι!

    Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση και τη δράση της εδώ: http://www.peliti.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: