Από τον Οκτώβριο 2012 ως σήμερα 44 λυσσασμένες αλεπούδες

alepou

Τράτσα Μάχη | ΤΟ ΒΗΜΑ

Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα εμβολιασμού από αέρος

Ολοκληρώνεται σταδιακά το πρόγραµµα εµβολιασµού των κόκκινων αλεπούδων για την επιτήρηση της λύσσας σε Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Θεσπρωτία, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κοζάνη, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Λάρισα, Μαγνησία, Καρδίτσα. Τρίκαλα, Ηµαθία και Πιερία.

Ένα µήνα µετά την ολοκλήρωση των εµβολιασµών από αέρος θα πραγµατοποιηθεί δειγµατοληψία σε αλεπούδες προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Όπως αναφέρεται σε έγγραφο που απέστειλε η Ειδική Γραμματεία Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προς τις δασικές υπηρεσίες και τα δασαρχεία των περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με λύσσα, θα πρέπει να θανατώνονται δύο κόκκινες αλεπούδες ανά 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα προκειμένου να ελέγχονται εργαστηριακά.

Για τη συλλογή των δειγµάτων θα ενεργοποιηθούν τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί σε κάθε δασική υπηρεσία Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια. Από τις 19 Οκτωβρίου 2012 ως σήμερα έχουν εντοπιστεί 44 λυσσασμένα ζώα σε Κοζάνη, Καστοριά, Κιλκίς, Πέλλα, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

Συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Με το ΥΠΕΚΑ συνεργάζονται στενά το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επανεμφάνιση της λύσσας στη χώρα μας.

Η λύσσα είναι μια θανατηφόρα ασθένεια. Ο ιός εκκρίνεται στο σάλιο των άρρωστων ζώων και μεταδίδεται κυρίως μέσω του δήγματος λυσσασμένου ζώου. Η λύσσα προλαμβάνεται κατά 100% στον άνθρωπο, εάν υπάρξει άμεση και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παρ’ όλα αυτά, περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη νόσο, κυρίως στην Αφρική και στην Ασία.

Διαβάστε το άρθρο → ΤΟ ΒΗΜΑ

Διαβάστε επίσης για το ίδιο θέμα:

  • Οι κυνηγοί «ασπίδα» στον ιό της λύσσας.

Το πρώτο από τα πέντε ενημερωτικά σεμινάρια με θέμα «Τον ιό της λύσσας» για την ενημέρωση των κυνηγών, των φυλάκων θήρας, αλλά και των τοπικών κτηνιατρικών και δασικών Αρχών πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημαρχείου Αμαρουσίου. Τα σεμινάρια συνδιοργανώνουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με τις κατά τόπους Κυνηγετικές Ομοσπονδίες. Στόχος των σεμιναρίων να εκπαιδευτούν οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης, που θα ακολουθήσει κατόπιν του εμβολιασμού των αλεπούδων. Διαβάστε την συνέχεια…

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας–Θράκης (ΣΤ΄ ΚΟΜΑΘ) συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα ενεργητικής παρακολούθησης της λύσσας για τη συλλογή αλεπούδων μετά την ολοκλήρωση των αερο-εμβολιασμών.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και μετά από την πραγματοποίηση ειδικών συσκέψεων ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου 2013 η προσπάθεια της ενεργητικής παρακολούθησης. Η πρώτη εξόρμηση έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης στις 5 Δεκεμβρίου 2013 και συνεχίστηκε σε πολλές άλλες περιοχές της Μακεδονίας.

Τα συνεργεία είναι 5μελή και πρέπει να απαρτίζονται από Εκπροσώπους της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, από Θηροφύλακα της ΚΟΜΑΘ και από κυνηγό που έχει οριστεί ονομαστικά με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Διαβάστε την συνέχεια….



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , ,

1 replies

  1. Ειναι τουλαχιστον ντροπη να μην υπαρχει ουτε μια αναφορα στο αρθρο στην σημαντικοτατη συμβολη των κυνηγετικων οργανωσεων και δη των Ομοσπονδιακων Θηροφυλακων που εχουν επιφορτιστει και επισημα απο την πολιτεια για την συλλογη -προωθηση, νυχτα και μερα, ΟΛΩΝ των λυσιποπτων ζωων σε ολη την χωρα με τα εξοδα (καυσιμα , εργατοωρες) να βαραινουν τις ιδιες. Οπως επισης το ιδιο ισχυει και για τα “συνεργεια ενεργητικης παρακολουθησης ” , τα οποια κινουνται με οχηματα της Ομοσπ. Θηροφυλακης αποτελουμενα απο τον Δασικο υπαλληλο τον Θηροφυλακα τον υπευθυνο κτηνιατρο και τον προταθεντα απο Κυν. συλλογο κυνηγο. Τελος ομως και ισως και πιο σημαντικο απο ολα ειναι το γεγονος οτι οι Ομοσπ. Θηροφυλακες των Κυνηγρετικων Οργανωσεων που παρα τις επιμονες προσπαθειες τους με εισηγησεις για εμβολιασμο τους στο ΥΠΑΑΤ (το οποιο εκτιμα λιγοτερο απο οτι φαινεται την ανθρωπινη ζωη απ’αυτη των αλεπουδων ) συλλεγουν ,δειχνοντας αυτοθυσια εδω και πανω απο ενα χρονο ,τα δειγματα των αλεπουδων ΧΩΡΙΣ να εχουν εμβολιαστει (ακομα)με αντιλυσσικο εμβολιο ,Αν αυτο δεν ειναι αξιο αναφορας , αναρωτιεμαι τι ειναι ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading