Οι λύκοι γίνονται εξαιρετικοί θετοί γονείς

Timber wolves (Canis lupus lycaon), adult with cub, Game Reserve, Bavaria, Germany

Σε μια προσπάθεια διάσωσης των τελευταίων λύκων της Ευρώπης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν την μεγάλη προθυμία, αυτών των δήθεν άγριων ζώων, να βοηθούν άλλα μέλη του είδους τους. Οι επιστήμονες έβαλαν δίπλα σε θηλυκούς λύκους κουταβάκια που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία και οι θηλυκές όχι μόνον ενδιαφέρθηκαν για τα ορφανά αλλά τα δέχτηκαν και τα ενσωμάτωσαν στη δική τους οικογένεια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Zoo Biology, δείχνει ότι τα μικρά λυκάκια που έχουν γεννηθεί σε αιχμαλωσία, θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε οικογένειες λύκων που ζουν σε άγρια κατάσταση ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό τους φυσικούς πληθυσμούς. Στη Σκανδιναβία, το Ευρωπαϊκό υποείδος του γκρίζου λύκου είναι σε κίνδυνο, ενώ ο υπάρχων  πληθυσμός βασίζεται σε μόλις πέντε άτομα. Ως αποτέλεσμα, οι πληθυσμοί παρουσιάζουν ενδογαμικά προβλήματα  και έχουν μικρή γενετική ποικιλομορφία, με συνέπεια να είναι ευάλωτοι σε επιδημίες. Έτσι οι Inger Scharis και Mats Amundin του Πανεπιστημίου του Linkoping στη Σουηδία, ξεκίνησαν τη μελέτη με οκτώ λυκάκια από ζωολογικούς κήπους σε ολόκληρη την Σκανδιναβία και διαπίστωσαν τη μεγάλη αποδοχή που είχαν τα κουτάβια από τις μητέρες, που τα μεγάλωσαν μαζί με τα δικά τους ενώ μετακίνησαν όλη τη φωλιά σε νέα περιοχή, πιθανόν για να μπορούν να προφυλάσσουν περισσότερο τα μικρά. Με κάμερες διαπίστωσαν ότι ο ρυθμός με τον οποίον αναπτύσσονταν τα υιοθετημένα λυκάκια ήταν ίδιος με αυτόν της φύσης αλλά και ο βαθμός επιβίωσής τους είναι κοντά σ΄αυτόν των φυσικών πληθυσμών.

lukos

Οι γκρίζοι λύκοι (Canis lupus lupus) αποτελούσαν κάποτε το θηλαστικό με την μεγαλύτερη διάδοση παγκοσμίως. Σήμερα πια θεωρείται εξαφανισμένο είδος σε πολλές χώρες της Δυτ. Ευρώπης και σε πολλές περιοχές των Η.Π.Α. εξαιτίας της καταστροφής των ενδιαιτημάτων τους και τη σκόπιμη εξόντωσή τους μιας και θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο. Το μίσος και ο φόβος για τους λύκους είναι βαθιά ριζωμένα στη συλλογική κουλτούρα, μέσα από μύθους, παραμύθια και ιστορίες για κακούς λύκους. Η μελέτη αυτή  αφήνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας για την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού λύκου και την αύξηση της γενετικής  ποικιλομορφίας των πληθυσμών του.

dasarxeio.comΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: