Ορνιθολογική: «Οι λαθροθήρες στη Ζάκυνθο απολαμβάνουν πλήρη ασυλία…»

Turtle Doves Streptopelia turtur fighting Norfolk June

Με άρθρο που δημοσίευσε στον ιστότοπο της, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κάνει λόγο για οργανωμένο όχλο λαθροθήρων που επιτέθηκαν στις αρχές της Ζακύνθου, αντιστεκόμενοι στους ελέγχους για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία.

Λαθροθήρες επιτέθηκαν στις αρχές της Ζακύνθου αντιστεκόμενοι στους ελέγχους για την ανοιξιάτικη λαθροθηρία

Οργανωμένος όχλος λαθροθήρων επιτέθηκε την Τρίτη 14 Μαρτίου το πρωί στον Δασάρχη Ζακύνθου με αφορμή την έναρξη ελέγχων για την πάταξη της ανοιξιάτικης λαθροθηρίας, υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές, οι οποίες ακόμη παραμένει άγνωστο πώς οργανώθηκαν, πλην όμως στη «συγκέντρωση» συμμετείχαν περισσότερα από 700 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, οι λαθροθήρες στη Ζάκυνθο απολαμβάνουν πλήρη ασυλία, με τον Δήμαρχο του νησιού, κ. Κολοκοτσά, να δηλώνει ότι «δεν δεχόμαστε να συμβεί σαν νησί» ο έλεγχος της λαθροθηρίας. Άραγε η παρανομία στη Ζάκυνθο εξαιρείται από τον έλεγχο της Πολιτείας;

Καλούμε την πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει για την εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε η τακτική του τραμπουκισμού να μην επικρατήσει ως νόμος του ισχυρότερου. Για δεκαετίες στη Ζάκυνθο επικρατεί η ασυδοσία και το περιβαλλοντικό έγκλημα, εντελώς ανεξέλεγκτο από τις τοπικές αρχές. Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την έως σήμερα πλήρη απουσία ελεγκτικού μηχανισμού των παρανομιών και την πλήρη απουσία πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Από το 2011, η Ορνιθολογική, μαζί με τις αντίστοιχες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, μέλη του δικτύου της BirdLife International, υλοποιεί ενημερωτική εκστρατεία (LIFE+11 INF/IT/000253 Αλλάζοντας τις κοινωνικές αντιλήψεις για τη λαθροθηρία στη βόρεια Μεσόγειο με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής Βιοποικιλότητας) στη Μεσόγειο για τη μετανάστευση των πουλιών και τα προβλήματα που δημιουργεί η λαθροθηρία. Η ενημερωτική αυτή εκστρατεία προειδοποιεί για τη ραγδαία μείωση του Τρυγονιού (70% από το 1980) και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στα μεταναστευτικά περάσματα που δεν είναι ασφαλή για τη στάθμευση των πουλιών την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ:
http://www.ornithologiki.gr/page_in.php?tID=79246&sID=320

Ελληνική Ορνιθολογική ΕταιρείαΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Το παράξενο είναι πως γίνεται τώρα να γίνεται αντιληπτό το γεγονός? τα παρελθόντα έτη τι γινόταν άραγε ? Μήπως θέλει κάποιος να αναδείξει αδυναμίες της Δ.Υ. την οποία θα πρέπει για καταστολή της λαθροθηρίας να την συνδράμουν ιδιώτες – σύλλογοι? παίζει ρόλο το προεκλογικό κυβερνητικό σχεδίου για την αναδιάρθρωση της Δ.Υ.με εφαρμογή και του Συντάγματος, βάσει του οποίου ιδιώτες δεν μπορούν να ασκούν δημόσια εξουσία.Ας αναλογιστούμε πάντως ότι . οι ιδιώτες υπήρχαν και τα προηγούμενα έτη και το καθεστώς θήρας που επικρατεί στην Ζάκυνθο έως τώρα δεν δείχνει να άλλαξε !!!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: