Χρήση ελεύθερου λογισμικού GIS στις δασικές υπηρεσίες

QGIS

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε το περιεχόμενο εγγράφου που έστειλε η Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου (Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.) στις δασικές, και όχι μόνο, υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης αναφορικά με την καθιέρωση της χρήσης ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών Ανοιχτού Κώδικα.

Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) είναι το λογισμικό που ο καθένας μπορεί ελεύθερα να χρησιμοποιεί, να αντιγράφει, να διανέμει και να τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του. Παρά τα σημαντικά οικονομικά και λειτουργικά οφέλη που μπορεί να προσφέρει παραμένει αναξιοποίητο από την ελληνική δημόσια διοίκηση, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιείται ευρέως ή και κατ’ αποκλειστικότητα από τις κρατικές υπηρεσίες.

Με το έγγραφό της, η Διεύθυνση Πληροφορικής & Επικοινωνιών της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι., ενημερώνει τις υπηρεσίες ότι αντί να αγοράσουν λογισμικό ARCGIS για την αποτύπωση εκτάσεων σε ψηφιακό υπόβαθρο να επιλέξουν τις δυνατότητες που προσφέρει η χρήση ελεύθερου λογισμικού Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών QGIS, το οποίο εγκαθίσταται εύκολα στους υπολογιστές με απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το λογισμικό QGIS είναι πιο εύκολο στην εκμάθηση από το εμπορικό ARCGIS και έχει τις ίδιες δυνατότητες με αυτό καθώς σαν εργαλείο εμφανίζει και επεξεργάζεται αρχεία τύπου shapefile τα οποία έχουν προσκομίσει μελετητές ή έχουν δημιουργήσει οι υπηρεσίες για την αποτύπωση των εκτάσεων που επιθυμούν σε ψηφιακό υπόβαθρο. Για την εκμάθησή του υπάρχουν στο διαδίκτυο αρχεία με οδηγίες για χαρτογράφηση με ανοικτό λογισμικό qgis ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα σχετικού σεμιναρίου από το ΕΚΔΔΑ σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Εκπαίδευσης.

Η χρήση του ελεύθερου λογισμικού επιβάλλεται και από τις εγκυκλίους του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και από την Ευρωπαική πρακτική, όπως η εφαρμογή του στο Ιταλικό Δημόσιο «Το Ιταλικό Ψηφιακό Πρακτορείο (Italian Digital Agency) εξέδωσε κανόνες που ορίζουν πως όλοι οι κυβερνητικοί οργανισμοί της χώρας πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη χρήση Ελεύθερου Λογισμικού πριν προβούν σε αγορά αδειών για ιδιοκτησιακά προγράμματα».

Στόχος είναι η δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους των Υπηρεσιών του Κράτους. Για τον λόγο αυτό, εφεξής, όλες οι Υπηρεσίες μας (εννοεί της Α.Δ.Π.Δ.Ε.&Ι.) να καθιερώσουν το ελεύθερο λογισμικό που αναφέραμε σαν εργαλείο ώστε να μην είναι αναγκασμένες να αιτούνται εμπορικά προγράμματα και μάλιστα με υψηλό κόστος, καταλήγει το έγγραφο.

Ελπίζουμε το παράδειγμα της συγκεκριμένης διεύθυνσης να το ακολουθήσουν και οι αντίστοιχες υπηρεσίες των άλλων Αποκεντρωμένων, αλλά και των ΟΤΑ. Η χρήση ελεύθερου λογισμικού στις υπηρεσίες δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο λογισμικό των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών αλλά οπωσδήποτε και στις εφαρμογές γραφείου (επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, κ.α.) για την απεξάρτηση από τα προγράμματα της Microsoft Office. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση είναι η ελεύθερη σουίτα ανοικτού κώδικα LibreOffice, η οποία παρέχει έξι (6) εφαρμογές για όλη την παραγωγή εγγράφων, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών διαχείρισης δεδομένων.

Στον ιστότοπο της Εταιρείας ΕΛΛΑΚ μπορείτε να βρείτε τα ισοδύναμα λογισμικά ανοικτού κώδικα καθημερινής και προχωρημένης χρήσης που μπορούν να αντικαταστήσουν, στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα ιδιόκτητα, γνωστά λογισμικά.

Ιστότοποι που αξίζει να επισκεφτείτε: ΚατηγορίεςΓεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

7 replies

 1. «Μην προχωρήσετε στην εγκατάσταση του LibreOffice. Όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα με τα bugs, είναι εντελώς αναξιόπιστο. Περιεχόμενο εξαφανίζεται από παρουσιάσεις και έγγραφα με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.»

  Αυτή η παράγραφος είναι υπερβολικά ανακριβής.

  Πρώτα απ’ όλα, τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται είναι λόγω των κλειστών μορφών αρχείων της Microsoft (http://www.linuxveda.com/2014/11/29/never-use-microsofts-ooxml-pseudo-standard-format/), τις οποίες πρέπει οι προγραμματιστές του LibreOffice να υποστηρίξουν μέσω αντίστροφης μηχανικής, δηλαδή καταλαβαίνοντας πως αυτές λειτουργούν μέσω εμπειρίας, χωρίς όμως να έχουν έναν σαφή «χάρτη» που εξηγεί πως αυτές δουλεύουν.

  Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες αυτές, έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά και πλέον οι διαφορές που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος από τη σουίτα γραφείου της Microsoft είναι κυρίως μικρές λεπτομέρειες. Φυσικά αν κάποιος έχει ένα έγγραφο με μεγάλα προβλήματα, μπορεί να το υποβάλλει στους δημιουργούς του LibreOffice για να προσπαθήσουν να διορθώσουν το πρόβλημα: https://bugs.documentfoundation.org/

  Τέλος, δε νομίζω ότι ο «Ελεύθερος Πολίτης» μπορεί να κατανοήσει την έννοια των bugs ή γενικότερα του προγραμματισμού. Κάθε λογισμικό έχει σφάλματα, και κυρίως αυτά που αποτελούνται από εκατομμύρια γραμμές κώδικα. Το γεγονός ότι υπάρχει μία «λίστα με bugs» (και υποθέτω ότι αναφέρεται στον bug-tracker του LibreOffice: https://bugs.documentfoundation.org/ ) σημαίνει ότι υπάρχουν λεπτομερώς καταγεγραμμένα τα προβλήματα του λογισμικού ώστε οι υπεύθυνοι να τα διορθώσουν, ένα – ένα. Αν δεν υπήρχε μια τέτοια λίστα, οι προγραμματιστές θα βάδιζαν στα τυφλά.

  Συγχαρητήρια φυσικά στο Δασαρχείο για την χρήση Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα! Ας ελπίσουμε να ακολουθήσουν και άλλες υπηρεσίες.

  • Τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώ το LibreOffice και δεν αντιμετώπισα καμιά δυσκολία ή κάποιο πρόβλημα παρά μόνο λεπτομέρειες μορφοποίησης σε έγγραφα που δημιουργήθηκαν με word. Όλα τα νέα έγγραφα δημιουργούνται στο Libre και πάνε μια χαρά.

 2. Μην προχωρήσετε στην εγκατάσταση του LibreOffice. Όπως μπορείτε να δείτε από τη λίστα με τα bugs, είναι εντελώς αναξιόπιστο. Περιεχόμενο εξαφανίζεται από παρουσιάσεις και έγγραφα με αποτέλεσμα να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

  Αντίθετα το QGIS είναι όντως εφάμιλο του ArcGIS αφού κρεμάει το ίδιο, συνεπώς γιατί να πληρώσει κανείς χρήματα, αφού ούτως ή άλλως θα παιδευτεί. Από δυνατότητες, πράγματι οι δυνατότητές του που απαιτούνται για δασαρχείο καλύπτουν κατά 100% τις ανάγκες.

 3. http://www.seminaria-gis.gr/qgistraining.html
  Παρακαλώ γνωστοποιήστε εάν θέλετε την εκπαίδευση στο QGIs σε τυχόν ενδιαφερόμενους.
  Τρέχουσα εκπαίδευση : 4 – 5 Ιουνίου 2015 και ώρες 4:30μμ-9:00μμ
  και 6 Ιουνίου ώρες 9:00πμ – 5:00μμ

 4. Το ότι η Διεύθυνση Πληροφορικής της συγκεκριμένης Αποκεντρωμένης «παροτρύνει» στους αποδέκτες του εγγράφου να κάνουν χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα ως απάντηση εγγράφου του Δασαρχείου Τρίπολης που ζήτησε να αγοραστεί το ArcGIS επειδή είναι ακριβό, δεν σημαίνει ότι ανακαλύψαμε και τον τροχό.
  Συμφωνώ ότι η φιλοσοφία της διοίκησης πρέπει να είναι αυτή, αλλά για να γίνει και να πετύχει, θα πρέπει να γίνει κεντρικά και όχι έτσι, άποψή μου…:)
  Τώρα όσο αφορά τα σεμινάρια, αν δεν στρώθεί ο κάθε υπάλληλος να μάθει τι είναι τα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, ό,τι λογισμικό και να βάλεις, προκοπή δεν θα δεις.
  🙂

 5. Και την ίδια στιγμή έκανε σεμινάριο σε arc GIS (για πολλοστή φορά) ενώ δεν έχει γίνει ούτε ένα στο Quantum. Βρε εδώ ακόμα αγοράζουν ολόκληρα office πανάκριβα μόνο και μόνο για να γράφουν ένα έγγραφο της πλάκας που μπορούν να το κάνουν με οποιοδήποτε ελέυθερο πρόγραμμα.

 6. Πραγματικά παρα πολυ ευχαριστα νεα! Μπράβο για αυτή τη πρωτοβουλία και να ευχηθουμε στην επέκταση αυτης της ιδεολογίας και σε άλλες υπηρεσίες!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: