Ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ για τα δημοσιεύματα εφημερίδων σχετικά με το θέμα της δασικής νομοθεσίας

peddy

27-5-2015

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Με αφορμή  δημοσιεύματα σε φύλλα  Κυριακάτικων εφημερίδων για το θέμα της Δασικής Νομοθεσίας το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων ανακοινώνει τα εξής:

Με αποκορύφωμα τους δασικούς νόμους που ψηφίστηκαν  από τις τελευταίες μνημονιακές Κυβερνήσεις, δεν ήταν λίγες οι φορές που η δασική νομοθεσία μπήκε στο στόχαστρο μικρών ή μεγαλύτερων κύκλων συμφερόντων, οι οποίοι θεωρούσαν εμπόδιο τη συνταγματική προστασία των δασών προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις ή  ό,τι οι ίδιοι θεωρούσαν σαν «ανάπτυξη»  μέσα σε εισαγωγικά .

Η Ένωση μας αντιτάχτηκε θεσμικά, επιστημονικά και τεχνικά  είτε στις αποσπασματικές ρυθμίσεις που είδαμε να προωθούνται, είτε στα νομοσχέδια που  κρίναμε ότι εξυπηρετούσαν σκοπούς πέρα από το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο και μείωναν την προστασία των δασών.

Στα πλαίσια αυτά και δεδομένης της πολιτικής αλλαγής που έχει συντελευτεί, περιμένουμε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ακολουθήσει πιο ενδεδειγμένους, θεσμικά, τρόπους για τον εντοπισμό και τη διαχείριση προβλημάτων που συνδέονται με τη Δασική Νομοθεσία.

 Από την πρώτη στιγμή, στη συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία, ζητήσαμε τη συγκρότηση επιτροπής ειδικών επιστημόνων,  που θα οριστούν θεσμικά όπως προβλέπεται, για να εξετάσει και να προτείνει αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία.  Τέτοια επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί και επομένως είναι ζητούμενο να διευκρινιστεί  ποιος προτείνει,  με ποια ιδιότητα  και τι ακριβώς προτείνει,  στη νέα πολιτική ηγεσία.

Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την εμπλοκή της Δασικής Διοίκησης στη διαμόρφωση του πλαισίου Δασικής Πολιτικής και την ανάληψη από την ίδια τη διοίκηση πρωτοβουλιών που θα αναβαθμίσουν το ρόλο και το χαρακτήρα των δημόσιων αρχών. Είτε συζητάμε για την Οργάνωση της Δασικής Διοίκησης (κάθετη διάρθρωση δασικών Υπηρεσιών – υπηρεσία προστασίας της υπαίθρου) είτε συζητάμε για την εκτέλεση έργων όπως οι δασικοί χάρτες,  είτε  για τη συνεισφορά του Τομέα στην οικονομία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε  ότι τα δάση στην Ελλάδα είναι δημόσια και ότι ο ρόλος των δημοσίων Υπηρεσιών είναι όχι μόνο να τα προστατεύουν αποτελεσματικά αλλά και να προσδίδουν έσοδα μέσω της αειφορικής διαχείρισης τους στην πολιτεία, κάτι που λόγω της ανυπαρξίας δασικής πολιτικής δεν κατορθώθηκε  τα προηγούμενα χρόνια.

Με βάση τα παραπάνω  η Ένωση μας εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να μας δοθεί η απαραίτητη πληροφόρηση από την πολιτική ηγεσία για τα  θέματα που απασχολούν τον Τομέα και ιδίως :

 1. Για το θέμα της κάθετης οργάνωσης των δασικών Υπηρεσιών που αποτέλεσε και ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης προς τους «θεσμούς».
 2. Για το θέμα των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν τις στολές και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του υλωρικού προσωπικού.
 3. Για το αν συνεχίζει να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης η κύρωση των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, μέχρι το 2020 και κατά συνέπεια η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
 4. Για το αν έχει εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση των σταδίων του Δασικού Χάρτη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (νέες αναθέσεις -ανάρτηση – κύρωση διορθωμένων μελετών) .
 5. Για το θέμα των αλλαγών στη διαδικασία σύνταξης, ελέγχου, θεώρησης και ανάρτησης των δασικών χαρτών για τα οποία επίσης έχουν γίνει προτάσεις.
 6. Για το αν οι προτάσεις που κατατίθενται είναι ενταγμένες στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Εθν. Κτηματολογίου που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς (που χρηματοδοτούν το έργο)
 7. Για το θέμα της διαχείρισης των δασών και των εσόδων που μπορεί να προκύψουν για την εθνική οικονομία.
 8. Για το θέμα της παραχώρησης δικαιωμάτων βόσκησης σε δάση και δασικές εκτάσεις που απασχολεί και άλλους τομείς του πρωτογενούς τομέα, αλλά αποτελεί καθαρά δασικό αντικείμενο.
 9. Για το θέμα του νομοσχεδίου για τη λειτουργία  των Δασικών Συνεταιρισμών.
 10. Για την αναβάθμιση του ρόλου και της συμμετοχής των Δασικών Υπηρεσιών στις Δασικές Πυρκαγιές.
 11. Για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών με μέσα και προσωπικό κάτι που είναι εφικτό στα πλαίσια του Κυβερνητικού προγραμματισμού .
 12. Για το ξεκαθάρισμα και την επαναφορά στη Δ.Υ αρμοδιοτητων που σήμερα ασκούνται από ιδιωτικούς φορείς, ιδίως σε ότι αφορά στις προστατευόμενες περιοχές .

Τα παραπάνω σημεία, που αποτελούν τις αιχμές της περιβαλλοντικής και δασικής πολιτικής, δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο εξωθεσμικών παρεμβάσεων κομματικών οργανώσεων, μελών και φίλων, που βαφτίστηκαν για λόγους επικοινωνιακούς «ως ειδικές επιτροπές επιστημόνων» ή «παράγοντες δασικών υπηρεσιών» ή «υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου» αλλά αντικείμενο θεσμικής συνεργασίας, πρωτίστως με την καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία αλλά και με το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε που αποτελεί το θεσμικό σύμβουλο της πολιτείας, όσο και με τους εξειδικευμένους επιστημονικούς συλλόγους και ενώσεις των εργαζομένων στον Τομέα .

Η Ένωση μας έχει την πάγια θέση ότι το Υπουργείο και η Δασική Υπηρεσία στα θέματα δασικής πολιτικής και προστασίας της δημόσιας περιουσίας, δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να προχωρούν «στο άγνωστο με… βάρκα την ελπίδα» όπως καταλήγουν τα σχετικά δημοσιεύματα  και καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσει  άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές  συνεργασίες με τους φορείς για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς για τη διοίκηση, τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον, πλαισίου δασικής  πολιτικής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Νομοθεσία

Tags: , ,

7 replies

 1. Επίσης το θέμα της ανακοίνωσης της ΠΕΔΔΥ δεν είναι η δική μου υποψηφιότητα στις εκλογές αλλά η νοοτροπία να πετούν κάποιοι την “πολιτική” μπάλα στην κερκίδα, περιγράφοντας την κατάσταση όπως θέλουν και παραβλέποντας τις εκκρεμότητες (Δασικοί χάρτες, οργάνωση – στελέχωση Δασικών Υπηρεσιών κλπ) για τις οποίες οι ίδιοι είναι υπόλογοι και έχουν δεσμευτεί προγραμματικά … Για τα δώδεκα σημεία της ανακοίνωσης μιας και αυτά ενδιαφέρουν όλους τους δασικούς υπαλλήλους, έχετε να πείτε κάτι ή δε σας ενδιαφέρουν ???

 2. Καλά …με πείσατε για την σοβαρότητά σας και την “υπεράνω” προσέγγισή σας !!! Αγαπητέ μου υπάρχει και η σελίδα “Δασική Υπηρεσία” αλλά και άλλες σελίδες γωετεχνικού ενδιαφέροντος με διαχειριστές φίλους ή γνωστούς (συναδέλφους) όπου όποιος Γεωτεχνικός (Δασολόγος, Γεωπόνος Κτηνίατρος Γεωλόγος η ιχθυολόγος) η και δασοπόνος- πληροφοριακά υπήρχαν πολλοί- ήταν υποψήφιος, είχε τη δυνατότητα να προβάλει την υποψηφιότητα του … Δηλαδή τώρα μιλάτε σοβαρά όταν θεωρείτε μεμπτό το να είναι κάποιος υποψήφιος με οποιοδήποτε πολιτικό Δημοκρατικό κόμμα ή κάτι κάνω λάθος ?? Μάλλον ο ρατσισμός και ο χουλιγκανισμός πρέπει να σταματήσουν διότι καταλήγουν να ειναι φασιστικές νοοτροπίες ιδίως όταν ξεπερνούν κάποια όρια … Παρεμπιπτώντως στη σελίδα αυτή που αναφέρατε στο σχόλιό σας, είναι δική μου σελίδα στην οποία εγώ ασκώ τη διαχείρισή της και αν δε σας αρέσουν οι αναρτήσεις της (πολιτικές ή συνδικαλιστικές ή οτιδήποτε) μπορείτε να μην την επισκέπτεστε …. Αν σας ενδιαφέρουν τα νέα της ΠΕΔΔΥ μιας και ασχολείστε τόσο μαζί μας , μπορείτε να βλέπετε τις συνδικαλιστικές μας ΜΟΝΟ αναρτήσεις στον ιστότοπό μας στη Δ/νση http://www.peddy.gr . Αυτή είναι η επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης και καμιά άλλη .. . Αυτά και σταματάω εδώ την Κουβέντα …

 3. Αγαπητέ “Νίκο” υπάρχουν δυο ενδεχόμενα:
  ή προσποιείσαι τον πρόεδρο της ΠΕΔΔΥ
  ή αν είσαι το ίδιο πρόσωπο τότε λες ψέμματα διότι οι δυο αυτές εικόνες είναι από την σελίδα της ΠΕΔΔΥ στο fb. Είναι ολοφάνερο άλλωστε από ποιό προφιλ προέρχονται. Αν λοιπόν δεν προσποιείσαι τον πρόεδρο μπορείς να μας απαντήσεις με ποιο δικαίωμα έχεις ταυτίσει την ΠΕΔΔΥ με το πρόσωπο σου και την “κατέβασες” στις εκλογές με τον ΓΑΠ? ΔΕΝ είναι οι πολιτικές σου επιλογές που μας δυσαρεστούν, κρίνονται και αυτές μα αυτό είναι άλλο θέμα. Το απόλυτο φάουλ σου είναι ότι ταυτίζεις την ΠΕΔΔΥ με το πρόσωπο σου, την χρησιμοποιείς για να προβάλλεις την υποψηφιότητά σου και ουσιαστικά την ευτελίζεις από συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο σε βιτρίνα ενός υποψηφίου. Δεν σου προσάπτει ήθος η ενέργειά σου αυτή, το αντίθετο. Επιπλέον υποβιβάζει και τα υπόλοιπα μέλη σε γλάστρες. Μετά από όλα αυτά κατηγορείς για φασίζουσες κριτικές όσους σου ασκούν αρνητική κριτική? Ποιος είσαι ο Τσαουσέσκου?

  Άλλα δυο στιγμιότυπα για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν προιόν μοντάζ τα προηγούμενα :
  https://docs.google.com/viewer?url=http://www.web2pdfconvert.com/download?path=58a4db97-d53c-49e7-9333-9fa743a5ff00www-facebook-com.pdf

  https://docs.google.com/viewer?url=http://www.web2pdfconvert.com/download?path=45982721-6158-47c8-b48f-8c3dff79e479el-gr-facebook-com.pdf

 4. Αυτό είναι εικόνα από το προσωπικό μου προφίλ και όχι δημοσίευση της Π.Ε.Δ.Δ.Υ … Τι σχέση έχει λοιπόν με τη δραστηριότητα τη συνδικαλιστική και γιατί το επαναλαμβάνεις ?? Θεωρείς ότι ο κάθε πολίτης δεν έχει δικαίωμα να πολιτεύεται δημοκρατικά και φανερά ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ???? Επομένως μάλλον έχω δίκιο όταν μιλάω για φασιστικές νοοτροπίες – πρακτικές, κάποιων που μάλλον (αν δεν έχουν άλλου είδους πρόβλημα- που πρέπει να το κοιτάξουν) καλό θα ήταν να αποκαλυφθούν τα στοιχεία τους και να μας πουν αυτοί τι υποστήριξαν στις εκλογές …. όχι τίποτα άλλο αλλά να μη βγάλουμε αυθαίρετα συμπεράσματα !!!

 5. lol την ΠΕΔΔΥ κανείς δεν πρόκειται να τη φιμώσει ή να την υπονομεύσει ..μόνο να τη κάνει προσωπικό του μαγαζάκι http://s29.postimg.org/pz7u94juv/peddy.jpg

 6. Ο όρος “μνημονιακό” δεν είναι χρονικός προσδιορισμός …Μνημονιακός είναι ένας νόμος ή μια διοικητική πράξη όταν απορρέει σαν προαπαιτούμενη δέσμευση από το μνημόνιο … Ποία από όλα όσα προτείνονται ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ? Μάλλον ελάχιστα θα σας πω εγώ …Όσο για την ΠΕΔΔΥ και τους εκπροσώπους της μιας και δείχνετε “ενδιαφέρον” , θα σας πω ότι είναι απ΄τα ελάχιστα Σωματεία που κράτησε τον κλάδο των Δασολόγων και την Υπηρεσία ΟΡΘΙΑ σε πείσμα πολλών καλοθελητών, εντός και εκτός χώρου, που φρόντιζαν να υπηρετούν αυτό που σήμερα κατακρίνουν …. Η ΠΕΔΔΥ κατέκρινε στη Βουλή -Επώνυμα και Τεκμηριωμένα- τα μνημονιακά εκτρώματα που αναφέρετε. Η ΠΕΔΔΥ ήρθε σε σύγκρουση και κατέκρινε και τους συντάκτες τους (διότι γνωρίζει και τους φανερούς και τους κρυφούς συντάκτες τους που σήμερα δηλώνουν ….φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ) και ζητούν την κατάργηση τους !!! …Η ΠΕΔΔΥ αντιμετώπισε τις μεθοδεύσεις κύκλων που ήθελαν τη συρρίκνωση -διάλυση της Υπηρεσίας, Η ΠΕΔΔΥ αγωνίστηκε για το σταμάτημα της φαιδρής αξιολόγησης που προωθούσε η προηγούμενη Κυβέρνηση, Η ΠΕΔΔΥ καθόρισε καταλυτικά το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των Δασικών Υπηρεσιών (πόρισμα Αγγελάκα), Η ΠΕΔΔΥ ειναι το μόνο Σωματείο που τοποθετείται ανελλιπώς σε όλα τα Νομοσχέδια που κατατίθενται στη βουλή με νομοτεχνικά επεξεργασμένες θέσεις και όχι με κραυγές ή υπόγειες συμφωνίες .και αυτό την κράτησε και της προσέδωσε κύρος και αναγνωρισιμότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους όσο και ανάμεσα σε όλους τους κλάδους Γεωτεχνικών ή δασικών Υπαλλήλων ….Πολύ θα ήθελα εσείς που γράφετε να δηλώνατε την ιδιότητά σας για να γινόταν αντιληπτή η πραγματική πρόθεσή σας αλλά να παίρνατε απαντήσεις πιθανόν και για τη στάση της ΠΕΔΔΥ απέναντι σας (αν και εφόσον εκπροσωπείτε κάποιο κλάδο ή είστε υπάλληλοι στη Δασική Υπηρεσία) … Σε τελική ανάλυση (και αυτό είναι σχόλιο για όλους) .. Ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ έχει ονοματεπώνυμο και κρίνεται ΜΟΝΟ από το Σώμα των Δασολόγων και όχι από τον κάθε τυχάρπαστο άγνωστό που κάθετε και γράφει φασιζουσες απόψεις για τα πιστεύω του καθενός είτε είναι πρόεδρος είτε όχι … Κανείς δεν καταδικάζεται για τις απόψεις του σύντροφοι καταλάβετε το και πολύ περισσότερο βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι την ΠΕΔΔΥ κανείς δεν πρόκειται να τη φιμώσει ή να την υπονομεύσει ..

 7. “Αγαπητοί συνάδελφοι, σας στέλνω την ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ μετα τα κυριακάτικα δημοσιεύματα στον Τύπο (Βήμα της Κυριακής και Πρώτο Θέμα) που αφορούσαν την αλλαγή (πάλι) της Δασικής Νομοθεσίας και την κατάργηση νόμων που κάποιοι θεωρούν σαν μνημονιακούς.”
  Με αυτό τον πρόλογο απέστειλε ο πρόεδρος την ανακοίνωση της ΠΕΔΔΥ στα υπηρεσιακά email. Προφανώς, δεν θεωρεί ο ίδιος μνημονιακούς τους νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια κι ας το έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες ότι το περιβάλλον θεωρήθηκε αναλώσιμο, ξεπουλήθηκε άνευ προηγουμένου στο όνομα της πράσινης απάτης (τάχα ανάπτυξης) που μας έφερε μαζί με το ΔΝΤ και τα μνημόνια ο ΓΑΠ, του οποίου τα ψηφοδέλτια στελέχωνε ο πρόεδρος της ΠΕΔΔΥ, αγνοήθηκε το Σύνταγμα και νομιμοποιήθηκαν εκχερσώσεις, έγιναν κάθε λογής ρουσφέτια σε βάρος του περιβάλλοντος κι η προεδράρα έσκιζε τα καλσόν το ένα μετά το άλλο αντιστεκόμενος σθεναρά!
  Τώρα θυμήθηκε ότι έχει ρόλο και λόγο… Όταν ψηφίζαν τα νομοθετικά εκτρώματα οι προηγούμενοι πιο πολύ διαμαρτυρήθηκε το WWF παρά η ΠΕΔΔΥ. Φτηνιάρικη αντιπολίτευση κάνει λοιπόν τώρα η ΠΕΔΔΥ, όπως και γενικώς φτηνιάρικη είναι η συμβολή της στο δημόσιο γίγνεσθαι.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: