Σε τέλμα η αγορά φυσικών ελάτων στη Λάρισα

elato 3

Της Λένας Κισσάβου | www.eleftheria.gr

Σε τέλμα βρίσκεται η αγορά φυσικών ελάτων και γκι για τα Χριστούγεννα, καθώς για πρώτη χρονιά φέτος, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από δασικό συνεταιρισμό του νομού Λάρισας, να ζητήσει άδεια κοπής και εμπορία από δημόσια δάση, αλλά ούτε και από συνεταιρισμούς των όμορων περιοχών.

Η οικονομική κρίση μπορεί να προκάλεσε αύξηση των κρουσμάτων της παράνομης υλοτομίας, αλλά αντίθετα «άφησε στο χώμα» τα φυσικά έλατα και τα γκι, λόγω έλλειψης ζήτησης από την αγορά, ενώ όπως δήλωσε στην «Ε» ο δασάρχης του Δασαρχείου ν. Λάρισας κ. Στέλιος Γκάτσικος, για τα γκι, παρατηρούνται φαινόμενα παράνομης κοπής από δασικές περιοχές και πώλησή τους στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου, πρόπερσι οι επαγγελματίες του κλάδου, κατέληξαν να κόψουν σχεδόν μόνο το ένα τρίτο των δενδρυλλίων ελάτης, που είχαν ζητήσει και εγκριθεί από το Δασαρχείο Λάρισας, αφού η αγοραστική κίνηση είχε φτάσει στο ναδίρ της.

Πέρυσι δε, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη μεγάλη γιορτή, διστακτικά επανέλαβαν την κατάθεση των απαραίτητων αιτήσεων στο Δασαρχείο, για κοπή φυσικών ελάτων, αλλά και πάλι δεν κόπηκαν όλα.

Αν και φέτος όπως μας ενημερώνει ο δασάρχης η τιμή πώλησης του φυσικού ελάτου μειώθηκε, παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να αποτελεί είδος πολυτελείας, και είναι οικονομικά ασύμφορο, για κάθε οικογένεια να αγοράζει κάθε χρόνο από ένα.

Η μόνη αίτηση που εγκρίθηκε φέτος για κοπή ελάτων ήταν από ιδιωτική φυτεία στην Καλλιπεύκη και συγκεκριμένα για 115 δενδρύλλια, ενώ αντίστοιχα έγκριση δόθηκε και από το δασαρχείο Ελασσόνας για κοπή 500 δενδρυλλίων επίσης από ιδιωτική φυτεία.

Τα εν λόγω δέντρα, στο εμπόριο, θα έχουν στον κορμό τους ειδική μολυβδοσφραγίδα, που θα πιστοποιεί τη νόμιμη κοπή τους.

Οποιοδήποτε άλλο δέντρο ελάτης που δεν φέρει τη σφραγίδα του Δασαρχείου, στο κάτω μέρος του κορμού του, μαρτυρά ότι έχει υλοτομηθεί παράνομα.

ΤΟ «ΑΓΚΑΘΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

Το «αγκάθι του Χριστού», ένα φυτό που συνηθίσουμε να αγοράζουμε τα Χριστούγεννα και να διακοσμούμε τους χώρους μας, το λεγόμενο στον τόπο μας ως αρκουδοπούρναρο ή στην πιο γνωστή του ονομασία γκι, είναι ένα προϊόν που ο νομός Λάρισας έχει σε αφθονία.

Καταλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα στα ορεινά και το Δασαρχείο Λάρισας, στις περιοχές ευθύνης του, το προστατεύει ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, λόγω των εξορμήσεων ατόμων που στοχεύουν να κόψουν κλαδιά του για να τα πουλήσουν στο εμπόριο τις γιορτές των Χριστουγέννων, όπου υπάρχει και η μεγάλη ζήτησή του.

Ανάμεσα στα δασικά συμπλέγματα του Ολύμπου και του Κισσάβου, στο Γκουνταμάνι, όπου σε μια έκταση 4.500 στρεμμάτων, αναδύεται ένας παράδεισος αυτοφυών αρκουδοπούρναρων (γκι), φέτος δεν υπήρξε επίσης ούτε μια αίτηση από δασικό συνεταιρισμό, για κοπή τους και εμπορία τους.

http://www.eleftheria.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: