Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Life

life_klimatiki_allagi

Δημοσιεύθηκε η νέα Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα Life και τις σχετικές δράσεις που συνδέονται με την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση έχει γενικότερο ενδιαφέρον διότι δεν περιορίζεται στην παράθεση δράσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, αλλά περιέχει γενικότερες σκέψεις για τα οικοσυστήματα και τη χρησιμότητά τους σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.  Οι σελίδες 26 – 30 είναι αφιερωμένες στην Κύπρο και οι σελίδες 67 – 70 στην Ελλάδα και στο έργο LIFE+ AdaptFor «Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» το οποίο υλοποίησαν το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος, σε συνεργασία με τέσσερις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας (Δ/νση Δασών Πιερίας και Δασαρχεία Καλαμπάκας, Πάρνηθας και Σπάρτης).

Στο πλαίσιο του έργου LIFE+ AdaptFor πραγματοποιήθηκε εκτίμηση της τρωτότητας απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε τέσσερα δασικά οικοσυστήματα της χώρας. Με βάση τα αποτελέσματα της εκτίμησης τρωτότητας διατυπώθηκαν μέτρα προσαρμογής τα οποία ενσωματώθηκαν στα Διαχειριστικά Σχέδια των δασών που μελέτησε το Έργο. Περαιτέρω, στις περιοχές αυτές εγκαταστάθηκαν μόνιμες επιφάνειες για την παρακολούθηση της κατάστασης των δασών και τηλεμετρικοί μετεωρολογικοί σταθμοί για την καταγραφή των τοπικών κλιματικών παραμέτρων.

Για την ενίσχυση της ικανότητας των ελληνικών Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν εγκαίρως και να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δάση της αρμοδιότητάς τους, πραγματοποιήθηκε η έκδοση Οδηγού με «Κατευθύνσεις για την προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή».

Δείτε εδώ το κείμενο της Έκθεσης.

Πληροφορίες: http://nomosphysis.org.gr

Γίνετε ενεργά η πηγή του dasarxeio.com. Στείλτε ειδήσεις και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο dasarxeio@gmail.comΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: