Ενισχυμένοι στον αγώνα κατά της λαθροθηρίας

image

Το έργο και οι δυνατότητες της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής αποτέλεσαν αντικείμενο μίας παραμέτρου του έργου Volnet, που υλοποιήθηκε από την ΠΕΔ Ηπείρου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου και μετά τη μεγάλη παρέμβαση της Ε’ ΚΟΗ και των συναρμόδιων δασικών υπηρεσιών όπως και των εταίρων του προγράμματος, με την αναδάσωση μίας μεγάλης δασικής έκτασης που είχε καεί παλαιότερα στην Πλαταριά, ολοκληρώθηκε η προμήθεια εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του Σώματος της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής.

Εξοπλισμός, όπως αλεξίσφαιρα γιλέκα, κιάλια και διόπτρες νυχτός, τηλεσκόπια και άλλα, παραχωρήθηκαν ήδη στη Θηροφυλακή, σε μία λιτή εκδήλωση παράδοσης – παραλαβής που έγινε χθες στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου. Εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΔ ο αντιπρόεδρος Γρηγ. Γκίκας αναφέρθηκε στην υλοποίηση του έργου τονίζοντας, ότι αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για την ΠΕΔ η ανάληψη και άλλων αντίστοιχων πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της πρόληψης απέναντι σε κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα και φυσικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκ μέρους της Ε’ ΚΟΗ ο ταμίας του ΔΣ και υπεύθυνος της Θηροφυλακής Νίκος Παπαγρηγορίου χαρακτήρισε αναγκαίο τον εξοπλισμό για το έργο των θηροφυλάκων που αντιμετωπίζουν πολλαπλούς κινδύνους στην εκτέλεση της υπηρεσίας τους, οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με την άσκηση της θήρας.

Επιπλέον τόνισε, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί και η περίπτωση της οπλοκατοχής για τους θηροφύλακες ακριβώς για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένοι κίνδυνοι, ενώ για την περίφημη ίδρυση της «Αστυνομίας της Φύσης», την οποία ανακοίνωσε ο αναπλ. υπουργός κ. Τσιρώνης, είπε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις του υπουργείου.

Την ικανοποίησή των θηροφυλάκων της Ε’ ΚΟΗ για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους με τα νέα μέσα εξέφρασε ο θηροφύλακας και τεχνικός ασφαλείας της Ε’ ΚΟΗ Κ. Τσιάμης, που τοποθετήθηκε στο θέμα της οπλοφορίας λέγοντας, ότι είναι ένα θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσέγγισης και χρειάζονται αποφάσεις μετά από πολύ σκέψη.

Συνολικά παραδόθηκαν στο πλαίσιο του έργου στην Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή 30 αλεξίσφαιρα γιλέκα, 30 κιάλια, πέντε συσκευές γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), δύο ηλεκτρονικές συσκευές νυχτερινής παρατήρησης και ένα τηλεσκόπιο.

Η πορεία της χρονιάς

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κύλησε η φετινή κυνηγετική σεζόν που βαδίζει προς το τέλος της, με το κυνήγι για διάφορα θηράματα να έχει ήδη ολοκληρωθεί. Κύριο στοιχείο της φετινής κυνηγετικής σεζόν σε τοπικό επίπεδο είναι ο σταθερός αριθμός των αδειών στην περιοχή ευθύνης και αρμοδιότητας της Ε’ ΚΟΗ, όπως τόνισε ο ταμίας του ΔΣ Νίκος Παπαγρηγορίου. Από την άλλη, η οικονομική κρίση έχει σαφείς επιπτώσεις που αποτυπώνονται αφενός στην αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κυνηγών στους κυνηγότοπους και αφετέρου στη μείωση του αριθμού των κυνηγών – επισκεπτών από άλλες περιοχές.

Στο επίπεδο των ελέγχων επίσης από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή, ο κ. Παπαγρηγορίου τόνισε, ότι οι βεβαιώσεις παραβάσεων είναι λιγότερες από τις προηγούμενες χρονιές, μεταξύ αυτών όμως και το πλέον σοβαρό περιστατικό των τελευταίων ετών με την άρνηση και αντίσταση ενός λαθροθήρα σε βάρος θηροφύλακα σε περιοχή της Κόνιτσας.

Τέλος, αναφορικά με την επάρκεια των θηραμάτων ο κ. Παπαγρηγορίου τόνισε, ότι σε όλα τα είδη υπάρχουν ικανοποιητικοί πληθυσμοί και η χρονιά είναι από εκείνες που χαρακτηρίζονται πολύ καλές στο επίπεδο της κάρπωσης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: