Γενετική διαταραχή φτιάχνει «γάτες Χίτλερ

gata

Oνομάστηκαν «γάτες Χίτλερ», παρότι είναι χαριτωμένα και χαδιάρικα τετράποδα. Όμως, λόγω της γενετικής τους δομής, κάποιες ασπρόμαυρες γάτες μοιάζουν να έχουν στο πρόσωπό τους κάτι σαν μουστάκι, που κάνει τα μικρά αιλουροειδή να μοιάζουν περισσότερο ή λιγότερο με τον ιδρυτή του ναζισμού, Αδόλφο Χίτλερ.

Μέχρι σήμερα παρέμενε άγνωστο γιατί κάποιες γάτες είχαν αυτή τη χρωματική ιδιαιτερότητα. Μία νέα επιστημονική έρευνα υποδεικνύει ότι τα παράξενα χρωματικά σχέδια στη γούνα τους οφείλονται σε μία γενετική διαταραχή και σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της ενδομήτριας ζωής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δύο χρωματικοί τόνοι του τριχώματος αυτών των γατιών εμφανίζονται όταν τα κύτταρα της χρωστικής δεν ακολουθούν τις γενετικές οδηγίες κατά την ανάπτυξη μέσα στη μήτρα.

Η έρευνα, εκτός του ότι απαντά στο ερώτημα που προκάλεσε πονοκέφαλο στους γατόφιλους, θα ενισχύσει και τις γνώσεις μας σχετικά με κάποια σοβαρά νοσήματα, όπως είναι η λεγόμενη «τρύπα στην καρδιά», η οποία προκαλείται εξαιτίας προβλημάτων στην κυτταρική μετακίνηση κατά τον ενδομήτριο βίο. Ερευνητές των πανεπιστημίων του Μπαθ και του Εδιμβούργου που πραγματοποιήσαν την έρευνα σε πειραματόζωα διαπίστωσαν ότι οι ιδιαίτεροι χρωματισμοί προκαλούνται από τη μη φυσιολογική εκδοχή του γονιδίου kit, το οποίο περιορίζει τον ρυθμό πολλαπλασιασμού των χρωματοφόρων κυττάρων. Αν υπάρχουν ελάχιστα τέτοια κύτταρα, το χρώμα του τριχώματος σε εκείνα τα σημεία παραμένει λευκό.

Πηγή: www.kathimerini.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: