Αγριογούρουνα καταστρέφουν καλλιέργειες στη Πελοπόννησο

agriogoyroyna

Τους τελευταίους αιώνες το αγριογούρουνο (Sus scrofa) είχε εξαφανιστεί από την Πελοπόννησο. Μέχρι πρόσφατα, στα ελληνικά βιβλία θηραματοπονίας ως περιοχή εξάπλωσης του είδους δίνονταν οι περιοχές βόρεια της Καλαμπάκας (Ήπειρος, Μακεδονίας, Θράκη και μέρος της Θεσσαλίας). Τον Μάρτιο του 1989 με απόφαση του Κ.Σ. Μεγαλόπολης απελευθερώθηκαν οκτώ αγριογούρουνα(;) στην περιοχή ευθύνης του.

Τα οκτώ αγριογούρουνα τα αγόρασε ο Κ.Σ. Μεγαλόπολης από εκτροφείο του Αγρινίου έναντι 350.000 δρχ.  Η απελευθέρωση έγινε με πανηγυρικό χαρακτήρα και γέμισε με χαρά και όνειρα τους κυνηγούς της ευρύτερης περιοχής (ν. Αρκαδίας, ν. Λακωνίας, ν. Μεσσηνίας)¹. Δεν γνωρίζουμε εάν πραγματοποιήθηκαν ανάλογες απελευθερώσεις και από άλλες κυνηγετικές οργανώσεις της Πελοποννήσου. Από κει και πέρα όμως άρχισαν τα προβλήματα με ζημιές στις καλλιέργειες.

Τα αγριογούρουνα αυτά βρίσκοντας ιδανικούς βιότοπους και μη έχοντας φυσικούς εχθρούς στην Πελοπόννησο άρχισαν να εξαπλώνονται και να πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Μαζί με τα αγριογούρουνα όμως άρχισαν να πληθαίνουν και οι φωνές των αγροτών που διαμαρτύρονται τα τελευταία χρόνια για τις σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.

Όπως αναφέρει σήμερα το eleftheriaonline.gr, οι παραγωγοί σε περιοχές του δήμου Πύλου Μεσσηνίας βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν βοήθεια από την Πολιτεία και τον ΕΛΓΑ μετά τις καταστροφές που έχουν προξενήσει το τελευταίο διάστημα τα αγριογούρουνα στις σταφίδες και στα αμπέλια.

«Η καταστροφή είναι μεγάλη σε αρκετούς παραγωγούς, όχι σε έναν – δύο», παρατήρησε στην “Ε” ο Γιώργος Λαζόγιαννης από το  Κυνηγού, αντιπρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας. Επεσήμανε ότι «δεν μπήκαμε να τρυγήσουμε καθόλου ή σε κτήματα με 5 – 6 στρέμματα κάποιοι τρύγησαν μόλις 1 αλώνι». Ζήτησε «να σκύψει η Πολιτεία, να αποζημιώσει τον κόσμο για τις ζημιές», τονίζοντας  ότι «θα κάνουμε παραστάσεις και διαμαρτυρίες στο υπουργείο και τον ΕΛΓΑ».

Ο κ. Λαζόγιαννης πρότεινε «να επιτραπεί το κυνήγι πολύ νωρίς, από τις 20 Ιουλίου και μέχρι τον τρύγο για να μην έχουμε πρόβλημα». Κι επεσήμανε πως «όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ οι υποχρεώσεις μας (τράπεζες, ΕΝΦΙΑ) τρέχουν κι έχουμε έρθει σε απόγνωση». 

«Είναι τέτοια η ζημιά που έχουν σπάσει κεφάλια στα κλήματα και έχουν ρίξει κάτω τα κλήματα. Μιλάμε για κοπάδια από αγριογούρουνα. Δεν μπορούμε, δε γίνεται να περιφράξουμε όλα τα κτήματα, για να τα σώσουμε. Όταν αρχίζουν να ωριμάζουν τα σταφύλια δεν αφήνουν τίποτα. Υπάρχει περίπτωση παραγωγού που την Πέμπτη πήγε στο κτήμα και υπολόγισε ότι είχε 6 με 7 τόνους σταφύλια και την Κυριακή που πήγε να τρυγήσει, έπαθε σοκ. Ήταν τρομερή η ζημιά από τα αγριογούρουνα και τρύγησε μόνο 200 κιλά», ανέφερε ο κ Λαζογιάννης.

Κλείνοντας, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της ζημιάς, τόνισε ότι «σταφίδες και ελιές μάθαμε να καλλιεργούμε. Αν χάσουμε τελείως το ένα εισόδημα, καταστραφήκαμε».

Το αρμόδιο υπουργείο, μέσω της Ρυθμιστικής, περιόριζε μέχρι την κυν. περίοδο 20122-13 είτε το όριο κάρπωσης είτε την κυνηγετική περίοδο του αγριογούρουνου στην Πελοπόννησο. Ειδικότερα, κατά την κυν. περίοδο 2008-2009 όταν το ημερήσιο όριο κάρπωσης για κάθε ομάδα κυνηγών ήταν 3 αγριογούρουνα στην υπόλοιπη Ελλάδα, στην Πελοπόννησο ήταν ένα αγριογούρουνο. Αντίστοιχα, τις κυν. περιόδους 2009-2010 και 2010-2011 ήταν 4 αγριογούρουνα στην υπόλοιπη Ελλάδα και περιοριζόταν στα 2 στην Πελοπόννησο. Την κυν. περίοδο 2011-2012 αυξήθηκε στα 3 στην Πελοπόννησο. Την κυν. περίοδο 2012-2013 ήταν παντού 4 αγριογούρουνα και υπήρχε περιορισμός 10 ημερών στην Πελοπόννησο (στην υπόλοιπη Ελλάδα η περίοδος έληξε στις 20/1 ενώ στην Πελοπόννησο στις 10/1).

Εφέτος, με απόφαση του κ. Τσιρώνη, αυξήθηκε σημαντικά το ημερήσιο όριο κάρπωσης του αγριογούρουνου στη Πελοπόννησο και στην Εύβοια. Ενώ στην υπόλοιπη επικράτεια το όριο είναι έξι αγριογούρουνα για κάθε ομάδα κυνηγών, στις δυο παραπάνω περιοχές το όριο φτάνει στα δέκα αγριογούρουνα. Μένει να δούμε εάν η απόφαση αυτή θα αποδώσει ή θα χρειαστεί το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσει και σε περαιτέρω μέτρα διαχείρισης του πληθυσμού των αγριογούρουνων.

13923652_1088174201262233_4029285757824284825_o

dasarxeio.com

________________

¹ Περιοδικό Κυνήγι & Σκοποβολή, τεύχος 26, Σεπτέμβριος 1989ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: