ΠΕΔΔΥ: «Στον απόηχο της εύκολης κριτικής…»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στον απόηχο της εύκολης κριτικής…

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ.Δ.Υ. στα πλαίσια της διοργάνωσης τους 18ου Δασολογικού Συνεδρίου, προκάλεσε ανοιχτή συζήτηση με συναδέλφους όλων των κλάδων για τα κρίσιμα και επίκαιρα θέματα του τομέα μας, όπως το θέμα της συμμετοχής μας στην απεργία – αποχή από την αξιολόγηση, το θέμα της αναδιοργάνωσης των δασικών υπηρεσιών στα πλαίσια των νέων οργανογραμμάτων, το μεγάλο θέμα των δασικών χαρτών και την τεράστια συνεισφορά των συναδέλφων μας σε αυτό, και το θέμα της λειτουργίας του Τομέα που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την καταβολή των υπερωριών, τις διανυκτερεύσεις στην ύπαιθρο και τις στολές που καθιερώθηκαν για τους δασοφύλακες και τον τελευταίο καιρό προκάλεσε αντιδράσεις.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο το θέμα της αναδιοργάνωσης και της λειτουργίας της Δασικής Υπηρεσίας, είναι πρωτεύον ζήτημα,  μιας και συνδέεται άμεσα με το μέλλον του Τομέα αλλά και την παρουσία των κλάδων δασικών υπαλλήλων, ενόψει μάλιστα των οργανογραμμάτων τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας όσο και των Δασικών Υπηρεσιών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις αλλά και του νομοσχεδίου για τις προστατευόμενες περιοχές που ενδεχόμενα όπως πληροφορούμαστε θα “ταράξει” τα λιμνάζοντα δασικά νερά..

Το θέμα της συζήτησης επικεντρώθηκε όπως ήταν αναμενόμενο (και όπως κάποιοι συνάδελφοι επιθυμούσαν) στο θέμα της απεργίας της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Επί αυτού, λοιπόν, λαμβάνοντας υπόψη και όλα όσα ειπώθηκαν από τους συναδέλφους και για να μη διατηρείται μικροπολιτικά – ή καλύτερα μικροσυνδικαλιστικά – το θέμα στην επικαιρότητα, ανακοινώνουμε τα εξής:

 1. Η απεργία- αποχή που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ ήταν καθόλα νόμιμη και ο κάθε εργαζόμενος στο δημόσιο είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει για την προσωπική του στάση, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις απεργίες που προκηρύσσει η ΑΔΕΔΥ.
 2. Το βάρος στην περίπτωση αυτής της απεργίας έπεσε όπως επίσης ήταν φυσικό στη  ρύθμιση του άρθρου  36 παρ. 4 ν. 4489/2017 (τροπολογία Γεροβασίλη) η οποία προκάλεσε την αγανάκτηση των συναδέλφων (κυρίως των αξιολογητών) που καλούνταν κάτω από εκβιαστικές συνθήκες και ασφυκτικές προθεσμίες να αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους η όχι στην απεργία – αποχή. Ασφαλώς η απόφαση τους για συμμετοχή ή όχι βάρυνε ιδιαίτερα κάτω από τον ενδεχόμενο αποκλεισμό  τους από τις επόμενες τοποθετήσεις ή κρίσεις προϊσταμένων.
 3. Η  Π.Ε.Δ.Δ.Υ και η Π.Ο.Γ.Ε.Δ.Υ στο  συνδικαλιστικό επίπεδο που τους αναλογούσε και με όσα μέσα επικοινωνίας είχαν στη διάθεσή τους, ενημέρωσαν εγκαίρως όλους τους συναδέλφους Γεωτεχνικούς για τις γνωμοδοτήσεις πανεπιστημιακών καθηγητών και δικηγόρων  που γνωμοδότησαν για την ΑΔΕΔΥ και αποφάνθηκαν ότι : «οι υπάλληλοι δεν μπορούν να διωχθούν ή να τους επιβληθούν κυρώσεις κάθε είδους, επομένως ούτε η κύρωση του άρθρου 36 παρ. 4 ν. 4489/2017 λόγω της συμμετοχής τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ, οσο αυτή συνεχίζεται και καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, σε αρμονία με τη θεμελιώδη απόφαση της Ολ.Α.Π. 27/2004. Όσο η απεργία παράγει το ανασταλτικό αποτέλεσμά της σε σχέση με τα καθήκοντα των υπαλλήλων / απεργών η αποχή τους από τις διαδικασίες αξιολόγησης είναι καθόλα νόμιμη.  Βλ.(www.adedy.gr)
 4. Πέραν των ανωτέρω ενεργειών για την ενημέρωση των συναδέλφων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. διοργάνωσε ειδικά στην κεντρική υπηρεσία  στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δύο συγκεντρώσεις, μια για τους προϊσταμένους (που ήταν και αξιολογητές) και μια για όλους τους υπαλλήλους (αξιολογητές και αξιολογούμενους) και συζήτησε ανοιχτά μαζί τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσει την καθολική τους συμμετοχή  στην απεργία – αποχή της ΑΔΕΔΥ.
 5. Στις συγκεντρώσεις προτείναμε την πάγια τακτική που ακολουθούσαμε μέχρι σήμερα , αυτή δηλ της κοινής υπογραφής από όλους μας (με πρώτους υπογράφοντες τον Πρόεδρο και το Γενικό Γραμματέα της ΠΕΔΔΥ), της δήλωσης συμμετοχής στην απεργία.  Διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι αξιολογητές (κυρίως τα παριστάμενα μέλη του ΔΣ και ένας – δύο συνάδελφοι) είχαν τη διάθεση να απεργήσουν. Οι υπόλοιποι δεν είχαν πειστεί ούτε για τους λόγους που προβάλλονταν από την ΑΔΕΔΥ για την απεργία ούτε για την αναγκαιότητα της συμμετοχής τους, μιας και δεν υπήρχε η απειλή του υποχρεωτικού 15%  που προκάλεσε τις παλιότερες κινητοποιήσεις.
 6. Τους επισημάναμε  ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις δεν μπορεί να γίνονται με τη συμμετοχή μόνο επώνυμων συνδικαλιστικών στελεχών και από πίσω να μην ακολουθούν οι συνάδελφοι και πώς αν αυτό σε άλλες κινητοποιήσεις δεν είχε και τόση σημασία, στη συγκεκριμένη διαδραμάτιζε τον κυριότερο ρόλο. Έπρεπε όλοι να πάμε ενωμένοι και να τηρήσουμε όλα όσα αποφασίζαμε.
 7. Γνωστοποιήσαμε στα μέλη της Ένωσης,  ότι η ΠΕΔΔΥ  και η ΠΟΓΕΔΥ θα στηρίξουν με το νομικό τους σύμβουλο, οποιονδήποτε συνάδελφο συμμετάσχει στην απεργία και αποκλειστεί για το λόγο αυτό από τη διαδικασία κρίσης.
 8. Το Δ.Σ της  ΠΕΔΔΥ  στήριξε την απεργία της ΑΔΕΔΥ όπως είχε υποχρέωση να κάνει. Όμως έχει και όλο το δικαίωμα και την υποχρέωση να αξιολογήσει τα μηνύματα που λαμβάνει από όλη τη χώρα και από πολλούς συνάδελφους και να τα μεταφέρει στην Ομοσπονδία και της ΑΔΕΔΥ. Διαπιστώσαμε ότι οι συνάδελφοι είχαν τελικά χωριστεί,  ξεκινώντας από διαφορετική αφετηρία ο καθένας, σε ομάδες αξιολογούμενων και αξιολογητών,  σε συμμετέχοντες και μη στην απεργία και αυτό για εμάς ήταν μια νέα πραγματικότητα την οποία δεν είχαμε και δεν έχουμε σκοπό να συντηρήσουμε. Ακούμε και σεβόμαστε κάθε μέλος μας και κάθε άποψη που εκφράζεται από τους συναδέλφους είτε συμμετέχουν  σε αυτή την απεργία,  είτε όχι  και δεν στοχοποιούμε κανέναν με κριτήριο την όποια ατομική του απόφαση.
 9. Δεν μεταφέραμε στις πλάτες των συναδέλφων (όπως βιάστηκαν να κάνουν κάποιοι άλλοι)  τον  «ωμό πολιτικό εκβιασμό» και την σκόπιμη πρακτική διαχωρισμού των εργαζομένων, που εισήχθη με την τροπολογία του άρθρου  36 παρ. 4 ν. 4489/2017 (τροπολογία Γεροβασίλη). Δεν μετατρέψαμε την πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης που νομοθέτησε με αυτό τον εκβιαστικό τρόπο (και πρέπει να καταδικάσουμε όλοι) σε ευθύνη ατόμων, ανακαλύπτοντας εκ του ασφαλούς δήθεν «συνδικαλιστική ευθύνη» σε αυτούς που όταν χρειάστηκε και όταν χρειαστεί στο μέλλον θα βγουν πάλι μπροστά .

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

 • Με αφορμή αυτή την απεργιακή κινητοποίηση θεωρούμε ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά ΣΗΜΕΡΑ είναι αναγκαίο οι εργαζόμενοι να παραμείνουν ενωμένοι και να απομονώσουν τη «εύγλωττη» συντήρηση και τον κομματικό πειθαναγκασμό.
 • Τα μηνύματα της βάσης πρέπει να φτάσουν στις κλαδικές και εργασιακές Ομοσπονδίες και στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ που πρέπει να αποφασίζουν  στη βάση της πραγματικότητας που ζουν οι εργαζόμενοι και στη βάση της σημερινής εργασιακής ανασφάλειας που βιώνουμε όλοι μας.
 • Προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε απεργίας είναι η κατανόηση και η αποδοχή του απεργιακού πλαισίου το οποίο αποτελεί και προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων και κυρίως τη συμμετοχή της πλατιάς βάσης των εργαζομένων.
 • Όταν τον αγώνα τον στηρίζει η πλατιά βάση των εργαζομένων, μπορούμε να μιλάμε για υγιές συνδικαλιστικό κίνημα

Όσοι συμμετέχουμε στα όργανα της   Π.Ε.Δ.Δ.Υ (αλλά και σε όλα τα συνδικαλιστικά επίπεδα που έχουμε παρουσία), διεκδικούμε ένα Δημόσιο Τομέα σύγχρονο και αποτελεσματικό που να μπορεί να κινήσει το «τραίνο της βιώσιμης ανάπτυξης» διασφαλίζοντας την ιστορία του τόπου, το  περιβάλλον και τη δημόσια υγεία και εκπαίδευση  και αρνούμαστε κάθε προσχηματικό «φτιασίδι» σαν και αυτό της δήθεν αξιολόγησης που μας ήρθε «από αριστερά» σαν μνημονιακό προαπαιτούμενο.

Αρνούμαστε όμως παράλληλα και το στείρο κομματικό εναγκαλισμό και την υποκρισία «των δήθεν» ακόμη και όσων μιλούν πάντα «εκ του ασφαλούς», μην έχοντας να διακινδυνεύσουν τίποτα, ακολουθώντας το δρόμο του στρατευμένου πολιτικού συνδικαλισμού, στοχοποιώντας ευκαιριακά  τους (υποτιθέμενους) αντιπάλους τους, παραπλανώντας τους συναδέλφους και υπηρετώντας τελικά μόνο τη δική τους κομματική ορθοδοξία.

Διεκδικούμε μόνιμες προσλήψεις σταθερή και μόνιμη εργασία, αναπλήρωση των απωλειών (ξεπάγωμα των κλιμακίων, δώρα κλπ), μείωση του εργάσιμου χρόνου, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων και της φοροληστείας του λαού .

Εργαζόμαστε ακατάπαυστα για τα συμφέροντα των δασικών υπαλλήλων,  παρεμβαίνοντας, προτείνοντας και διορθώνοντας, άστοχες πρωτοβουλίες, λάθη και παραλείψεις και αυτό το έχει εκτιμήσει το σύνολο των συναδέλφων όπου και αν υπηρετούν.

Ο αγώνας σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας δεν θέλει μόνο τόλμη αλλά κυρίως προϋποθέτει γνώση και αρετή ….

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Επικαιρότητα

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Αν και νομίζω ότι απάντηση στον συνάδελφο δόθηκε εφ όλης της ύλης όμως βλέπω οτι συνεχίζει το δικό του πολιτικό (?) αφήγημα ,,, Τελος πάντων . Συνάδελφε αυτά λέμε και εμείς στην ανακοίνωση και μάλιστα αρκετά αναλυτικά για να γίνουν κατανοητά (τα οποία προφανώς δε σε κάλυψαν) …Όπως γνωρίζεις κανένα Σωματείο δεν βγάζει ανακοινώσεις που να στρέφονται κατά νομίμως προκηρυχθείσας απεργίας. Όποιος ήθελε να απεργήσει και τώρα και σε οποιαδήποτε απεργία που τον καλύπτει συνδικαλιστικά, του δίνονται όλα τα εχέγγυα νομιμότητας από το Σωματείο που κηρύσσει την απεργία ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ χωρίς καμια διαμεσολάβηση τρίτου σωματείου … Όποιοι λοιπόν λένε ότι ήθελαν ιδιαίτερη παρότρυνση από το πρωτοβάθμιο Σωματείο τους για να συμμετάσχουν στην απεργία της ΑΔΕΔΥ μάλλον το λένε υποκριτικα και θεωρώ ότι έψαχναν λόγο για να μην απεργήσουν Το θέμα λοιπόν βρίσκεται αλλού . Απεργία δυο τριών επωνύμων και από πίσω να μην ακολουθεί κανείς, δε είναι απεργία αλλά κοροϊδία και ημών και των υπολοίπων …. Εκεί ψάξε την αιτία του κακού και όχι σε όσους ούτως ή άλλως είναι εκτεθειμένοι χρόνια τώρα και αγωνίζονται για τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου και δε νοιάζονται να κολλάνε ένσημο στο κόμμα ή την παράταξη …Τέρμα οι αναρρωτικές, οι γονικές, και οι κανονικές (και το παραμύθι) οτι η απεργία πέτυχε και κάναμε την επαναστατική μας γυμναστική και το κομματικό μας καθήκον και άντε τώρα πάλι πίσω στο πολιτικό μας μαντρί μέχρι την επόμενη φορά …. Τα υπόλοιπα τα φιλοσοφικά σου άστα καλύτερα για κανένα τσιπουραδικο ..

 2. Προς Δασολογους του δημοσιου και οχι μονο.

  ΜΟΙΡΑΙΟΙ.
  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΧΗ – ΑΠΕΡΓΙΑ
  Στο περιθωριο του Δασολογικου συνεδριου στην Εδεσσα ακουστηκαν ΠΟΛΛΑ για την αξιολογηση στο δημοσιο. Απο αυτα προκυπτουν τα εξης ζητηματα:
  1) Η ΠΕΔΔΥ αφου συμετειχε στην απεργια της ΑΔΕΔΥ και ολο τον χρονο την προπαγανδιζε – και στην β φαση μετα τον νομο Γεροβασιλη- αφου ποτε δεν βγηκε να διαχωρισει την θεση της απο την ΑΔΕΔΥ, αν διαφωνουσε, πρεπει να μας πουν ποιοι απο τα μελη του ΔΣ της ΠΕΔΔΥ αλλα και της ΠΟΓΕΔΥ προχωρησαν σε αξιολογηση. Αυτοι ΠΡΕΠΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ. Δεν μπορεις να καλεις σε απεργια τους συναδελφους και εσυ να εισαι απεργοσπαστης. Τινος συμφεροντα υπερασπιστηκαν με την σταση τους; του κινηματος η της τσεπης τους και της προσωπικης τους “εξέλιξης”; Ειναι το ΔΣ της ΠΕΔΔΥ εφαλτήριο για ανελιξη;
  2) Ποσα απο τα μελη του ΔΣ συμμετείχαν στις απεργιες που κηρυξε ή καλουσε το οργανο τα τελευταια χρονια; Ποσοι δηλωναν “ασθένεια” ή εβαζαν αδεια; ( υπαρχουν τα στοιχεια στις αποφασεις περικοπης αποδοχων ).
  3) Ποσα απο τα μελη της ΠΕΔΔΥ και κυριως του ΔΣ ηταν προσωπικο ασφαλειας και ποσα απο αυτα προσεφεραν τις αποδοχες αυτες στην ΠΕΔΔΥ; Αφου σαν συνδικαλιστες , επρεπε να απεργουν και βρεθηκαν να ειναι προσωπικο ασφαλειας. Αληθεια απο ποτε εχει να κατατεθει ενα τετοιο ποσο στην ΠΕΔΔΥ;
  4) Ειναι τελικα σωστη η οχι η ΠΑΡΟΥΣΑ αξιολογηση; Επρεπε να απεχουμε η οχι; Τι λεει η ΠΕΔΔΥ
  5) Γιατι τελικα δεν συσπειρώνονται οι συναδελφοι γυρω απο τις αποφασεις της ΠΕΔΔΥ; Φταινε οι αποφασεις; Φταινε οι συναδελφοι; η φταιει το ΔΣ;
  Η μηπως
  “Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
  Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
  Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
  ………….
  Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα,
  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!”

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: