Το ΣτΕ γκρέμισε τη… μωβ αυθαιρεσία

[su_pullquote]Ελευθερία Κόλλια
Πηγή: Protagon.gr[/su_pullquote] Ευτυχώς, σε αυτή τη χώρα, υπάρχει και το ΣτΕ. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικό νόμο του 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, που ουσιαστικά νομιμοποιούσε την ύπαρξη οικισμών μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, αλληθώριζε μπροστά στο κατοικημένο τσιμέντο αγναντεύοντας το πράσινο. Η απόφαση θρυμματίζει με τρόπο εκκωφαντικό το οικοδόμημα που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανεγείρει τρία χρόνια νωρίτερα, και το οποίο -φευ!- απεδείχθη γυάλινο και αρκούντως εύθραυστο. Θυμίζοντας πολύ απλά ότι η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας είναι συνταγματική υποχρέωση της χώρας. To συνταγματικώς αυτονόητο.

Η αλήθεια είναι ότι το 2016 στήθηκε ένα συμφέρον αλλά ρηχό «κόλπο», ενόσω η κατάσταση με τους δασικούς χάρτες βρισκόταν σε αδιέξοδο. Το Σύνταγμα υποχρεώνει σε κατάρτιση Δασολογίου, πλην όμως στην προοπτική του, οι ενστάσεις από αυθαιρετούχους αβγάτιζαν με ρυθμούς τρομακτικούς και η κύρωση των δασικών χαρτών φάνταζε αδύνατη. Κάποιος ευέλικτος νους σκέφθηκε ότι μια κάποια λύση θα ήταν η κύρωση των χαρτών δίχως αυτές τις πυκνώσεις-οικισμούς. Μόνον των κομματιών εκείνων, δηλαδή, που ήταν καθαρά δάσος. Οι οικισμοί θα βάφονταν με μωβ στους χάρτες, θα αποτυπώνονταν σαν να εξαλείφονταν, και κάποια στιγμή κάποια μέλη κάποιων επιτροπών θα αποφάσιζαν για αυτούς. Η κυβέρνηση θα είχε κάνει το καθήκον της, εκατοντάδες χιλιάδες αγωνιούντες αυθαιρετούχοι επιτέλους θα χαμογελούσαν και πολλές, μα παρά πολλές ψήφοι δεν θα χάνονταν. Α λα ούνο, α λα ντούο, α λα τρε. Μαγικό.

Το ΣτΕ δεν ανακαλύπτει βεβαίως την πυρίτιδα, ούτε είναι ανακόλουθο προς τον παλαιότερο εαυτό του. Σέβεται την πλούσια νομολογία του, με Ευαγγέλιο την προστασία του Περιβάλλοντος, απαγορεύοντας ασέλγειες σε όλες τις αποχρώσεις του γκρι σε δάση και παραλίες. Πληροφορία πικάντικη: ατυχώς για τους εμπνευστές του νόμου, στην καρέκλα της προέδρου της Ολομελείας του Δικαστηρίου καθόταν η ίδια η πρόεδρος του, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία γνωρίζει σαν την παλάμη της τα του Δικαίου Περιβάλλοντος. Όχι ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι. Ο νόμος είχε ήδη κριθεί τον Ιούλιο του 2017 αντισυνταγματικός από το ευαίσθητο Ε΄ Τμήμα του Δικαστηρίου, παραπέμποντας το θέμα προς κρίση στην Ολομέλεια.

«Οποιο αυθαίρετο κι αν γκρεμίσεις, θα βρεις ψήφους από κάτω…», συνηθίζει να χαριτολογεί ένας πολύπειρος συνταξιούχος ανώτατος δικαστής. Το ΣτΕ, επειδή ως γνωστόν δεν ενδιαφέρεται για ψήφους, έψαξε να βρει λόγους δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι ενδεχομένως και να δικαιολογούσαν τους οικισμούς. Εψαξε για άλλοθι εθνικής οικονομίας, έψαξε και για άλλοθι αγροτικής εκμετάλλευσης. Τζίφος. Μόνο ψήφοι. Και το Σύνταγμα δεν λέει κάτι για ψήφους.

Το φαιδρό –και ίσως η απόδειξη ότι τίποτε δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα– είναι ότι μόλις χθες η κυβέρνηση επεχείρησε με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή να «τακτοποιήσει» (τι ρήμα κι αυτό για το διαχρονικό μπάχαλο!) αυθαίρετες εγκαταστάσεις στον αιγιαλό και την παραλία, εφόσον αποτελούσαν μέρος έργου που είχε ανεγερθεί με νόμιμο τρόπο, αλλά τελικά υποχρεώθηκε να οπισθοχωρήσει, τουλάχιστον για τις κατασκευασθείσες μετά τον Ιούλιο του 2011 – για το διάστημα πριν από το 2011, ίδωμεν.

Δεν ξέρω αν το βλέπετε κι εσείς, αλλά η απόφαση του ΣτΕ, όπως και δεκάδες άλλες (όχι όλες) με τη σφραγίδα του, λαμπυρίζει στο σκοτάδι. Την ώρα που η κυβέρνηση, και όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, χαϊδεύει νανουρίζοντας την αυθαιρεσία με «παράθυρα» σε νόμους και γιαλαντζί πρόστιμα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έρχεται να ορθώσει δυνατή, δωρική φωνή. Φωνή λογικής σε μια χώρα που αγαπάει το παράλογο.

Χωρίς πελατειακά ψιμύθια, το Δικαστήριο και οι αποφάσεις του κινούνται κοντά στο Σύνταγμα και τις επιταγές του, μακριά από ευκαιριακές, βολικές λύσεις ελεγχόμενης πολιτικής ευφυίας. Γεφυρώνοντας το χάσμα ανάμεσα στη διακηρυκτική λατρεία του Συντάγματος και την εφαρμογή του στην πράξη. Ακυρώνοντας βαθιά αντιπολιτικές κυβερνητικές πράξεις.

Φάρος μέσα στην ομίχλη. Μη ξεχνάτε ότι πριν από μόλις εννέα ημέρες μια άλλη απόφαση του Δικαστηρίου, του Δ΄ Τμήματος αυτή τη φορά, απαγόρευε το ντουμάνι από τσιγάρο σε χώρους μαζικής συνάθροισης, όπως τα κέντρα διασκέδασης και τα καζίνο. Και «διέγραφε» σχετική υπουργική απόφαση, βάζοντας την υγεία των πολιτών πάνω από τα έσοδα που εισρέουν στον δημόσιο κορβανά. Την ώρα που νεότερη υπουργική απόφαση επέτρεπε – από την πίσω πόρτα – και πάλι το κάπνισμα σε ελεγχόμενους χώρους.

Την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ, ας μη τη θίξουμε στο κείμενο αυτό, είναι ένα κεφάλαιο από μόνη της. Σημασία έχει ότι το καραβάνι προχωράει, στο ντουμάνι πάντα, κι ας γαβγίζουν τα σκυλιά.

Πηγή: Protagon.grΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , ,

7 replies

 1. Αυτή την κακεντρέχεια να μην είχαμε και να μπορούσαμε να μιλήσουμε λογικά καιγια τα αυτονόητα. Δυστυχώς,σε ένα παράνομο κράτος, πολλές φορές αναγκάζεσαι να παρανομήσεις, με βάση τους παράλογου νόμους ενός παράλογου κράτους. Τεράστιο θέμα, κι από που να αρχίσεις; Τα λάθη εκείνου που αποφασίζει για εμένα, παραγράγονται στην 5ετια. Τα δικά μου λάθη θα με κυνηγάνε μέχρι να πεθάνω. Αυτό συνοψίζει την σχέση μου με την όποια εξουσια και ως πραγματικότητα είναι ο ορισμός την αντισυνταγματικότητας, εις βάρος του δικαιώματος ισότητας που θα έπρεπε να απόλαμβάνω, απέναντι σε αυτούς που επιλέγω για να με κυβερνήσουν.

  Στο διαταύτα όμως..Ο ορισμός του τι είναι δάσος, είναι ξεκάθαρος μόνο ως προς το οτι αποιαδήποτε έκταση δασωθεί, η έκταση χαρακτηρίζεται αυτομάτως δημόσια. Ο τίτλος ιδικτησίας που έχει εκδοθεί και μεταγραφεί απόα ρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αναγράφει “αγροτεμάχιο”, με την διαβεβαίωσης εντός συμβολαίου, οτι η έκταση που αγοράστηκε δεν είναι δασική. Αυτό βέβαια, πατούσε μέχρι πριν λίγο καιρό, στο οτι δεν υπήρχε κτηματολόγιο και δασολόγιο, άρα δεν υπήρχε επίσημος χαρακτηρισμός έκτασης. Παρόλαυτά, στον όποιο ανεπίσημο χαρακτηρισμό έκτασης ως δασική, το δασαρχείο επέβαλε τσουχτερά πρόστιμα και το Στε εξέδιδε εντολές κατεδάφισης, που όμως δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν, αφου δε υπήρχε και σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει κτηματολόγιο και δασολόγιο.

  Το δασαρχείο λοιπόν, πατάει απάνω σε ασαφείς προσδιορισμούς και νομοθεσίες που η δικαστική εξουσία ερμηνεύει ανάλογα με τα συμφέροντα. Τα συμφέροντα ποιών; Της πολιτικής εξουσίας βέβαια. Γιατί το κτηματολόγιο προχώρησε με το μαχαλιρι στο λαιμό από την ευρωπαική ένωση, ενώ θα έπρεπε να είνα έτοιμο 60-80 χρόνια πριν; Η πολιτική εξουσία παίζει μπάλα στο ίδιο γήπεδο, με την δικαστική εχουσία και το Δασαρχείο. Στη μέση ο πολιτης. Για όποιον δε τρώει κουτόχορτο, αυτά τα 3 είναι στην ουσία, ένα και το αυτό.
  Και ναι, όλο αυτό είναι στημένο για τα πελατειακά ωφέλη μιας κλίκας που απλά εναλλάσεται στην εξουσία προκειμένου να δημιουργεί ελπίδες σε εσένα που εξαρτάσαι.

  Αυτό το τρίο λοιπόν, θεωρεί οτι η προστασία του δάσους επιτυγχάνεται όταν δεν μένει κανένας στο δάσος. Κάτι ανάλογο με τους Ταλιμπάνους που για το καλό της ανθρωπότητας, επιβάλλουν την μαντίλα στην γυναίκα καο απαγορεύουν το αλκοόλ. Πότε πέτυχε αυτή η αρχή του ολοκληρωτισμού και ποιό είναι το αποτέλεσμα;
  Το αποτέλεσμα είναι οτι εγώ που αγαπάω το δάσος, μου απαγορεύεται να μένω στο δάσος. Την Αντί να επιτραπεί η δόμηση υπό αυστηρού όρους που τηρούνται, απαγορεύεται η δόμηση δια παντός. Το ίδιο ισχύει και για την παρέμβαση στο οικόπεδο μου. Δεν μπορώ να κλαδέψω τα δέντρα χωρίς άδεια του δασαρχείου που αν την ζητήσω…δεν θα μου την δώσει. Κι ενώ θα περίμενε κάποιος, ο υπεύθυνος για την συντήρηση του δάσους να είναι το δασαρχείο…αν πας και ρωτήσεις τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου, σε παραπέμπουν στο να ζητήσεις άδεια από το δασαρχείο, προειδοποιόντας πως δεν θα στην δώσει.

  Βλέπεις…πρακτικά έχω τίτλους και μου ανήκει το οικόπεδο. Θεωριτηκά ανήκει το οικόπεδο στο δημόσιο, απλά επειδή φύτρωσαν δέντρα μέσα σε αυτό.Ουσιαστικά, θα κερδίσω το δικαστήριο αφού έχω τίτλους.
  Πρακτικά η οποιαδήποτε έκταση θα δασωθεί αν παρατηθεί σε σημείο που στερείται αντιπυρικές ζώνες και με τόσα ξερά και ακαθάριστα, θα γίνουν στάχτη τα πάντα σε χρονο ντετε. Θεωρητικά, για την δικαστική εξουσία και το δασαρχείο, αυτό σημαίνει προστασά του περιβάλλοντος και το δασαρχείο δεν θεωρήται ο ηθικός αυτουργός της καταστροφής. Αντιθέτως, αν πιαστείς να κλαδεύεις τα δέντρσ στο οικόπεδο σου….ο ηθικός αυτουργός (δασαρχείο) σε καθιστά πρακτικά υπεύθυνο και σου επιβάλλει πρόστιμο.

  Τι από όλα αυτά…δεν είναι παράλογο; Πρακτικά. έχουμε από τους πιο παράλογα αυστηρούς νόμους που όμώς δεν εφαρμόζονται. Θεωριτικά, οι παράλογα αυστηροί νόμοι, υπάρχουν για να μπορούν ανα πάσα στιγμή να εφαρμοστούν, για να σε σταργγαλίσουν. Γι αυτό και ζούμε στοθέατρο του παραλόγου. Οι νόμοι δεν γίνονται ξεκλάαροι και λογικοί, προκειμένου να επιβάλλουν την υποχρέωση που έχει ο πολίτης αλλά ταυτόχρονα να διαφυλάττουν τα δικαιώματα του, αμερόληπτα.

  Γι αυτό και αν πας στο ευρωπαικό δικαστήριο, δεν υπάρχει περίπτωση να μην δικαιωθείς, με τέτοιους και τόσου παραλογισμούς. Δυστυχώς, υπάρχει η αντίληψη και η λανθασμένη πληροφορία οτι κοστίζει πάρα πολυ για να προσφύγεις στο ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Εάν καταρτιστεί ένας φάκελος από δικηγόρο και σταλλεί στο ευρωπαικό δικαστήριο, εφόσον η υπόθεση στέκει, το ευρωπαικό δικαστήριο διορίζει δικηγόρο υπεράσπισης, δωρεάν.

  Απορρώ λοιπόν…όλοι εμείς οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες που θέλουμε και διακούμαστε δίκαιη μεταχείριση από το κράτος μας, γιατί δεμ κάνουμε οτι έκαναν οι συνταξιούχοι με τις μαζικές αγωγές κατά του δημοσίου;
  Σε οτι αφορά τον τόπο κατοικίας, γνωρίζω οτι είναι αδιαμφησβήτιτο ανθρώπινο δικαίωμα, για το οποίο θα δικαιωθεί όποιοςδιεκδικήσει την μοναδική του κατοικία. Το σημαντικότερο όμως είναι οτι μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει αυτός ο τόπος. Μόνο με μνημόνια και μαχαίρι στο λαιμό καταλαβαίνει ο έλληνας.

 2. Αυτά να τα βλέπουν οι Νομοθέτες μας και οι καλοί δασάρχες μας που φροντίζουν τόσα χρόνια το Περιβάλλον …! Ολη η Ελλάδα ένα απέραντο δικαστήριο . Η διοίκηση όταν χτίζονταν αυτοί οι οικισμοί απο την δεκαετία του 1960 και μετά δεν έχει ευθύνες ? Εδώ μιλάμε για 1.5 εκατομύρια κατοικίες με συγκροτημένους οικισμούς , ασφαλτομένους δρόμους, φως νερό τηλέφωνο δημοτικά τέλη εφορία κλπ. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτε ?? Η Ελλάδα μας πάλι ένα ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ , τι να πείς στα παιδιά σου ??

  • Να πεις στα παιδιά σου, πρώτ’ απ’ όλα, αν εσύ ο ίδιος έχεις χτίσει μία από τις 1,5 εκατομμύρια κατοικίες. Αν είναι περισσότερες, άσε, μην πεις τίποτα. Μετά να τους πεις αν οι καλοί δασάρχες μας απλά δεν έκαναν τη δουλειά τους καλά ή αν τους πλήρωσες για να μην την κάνουν. Μετά να τους πεις αν οι πολιτικοί που ψήφισες σού είχαν κλείσει το μάτι για να μην ανησυχείς για τις αυθαιρεσιες σου. Τελευταία, πες τους, αν σε παίρνει, αν τους ψηφίζεις ακόμα και σήμερα! Γιατί σήμερα είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής των παιδιών σου, και των δικών μας, που μπορεί να είμαστε χωρίς σπίτι!
   Μετά, διάβασε και λίγο Καπετάνο, για να καταλάβεις πού πάει ο πλανήτης, με την απληστία και την αμορφωσιά. Αυτό αφορά τα παιδια μας περισσότερο από εσένα και από εμένα…
   Αν δεν είχεις καμιά συμμετοχή στο …πάρτι, συγνώμη για τον τόνο. Αλλά, βλέπεις, δεν έχουμε πια ούτε βόδι για να μας το πάρει το ρητό. Σου απαντώ επώνυμα, γιατι επώνυμα μού απευθύνθηκες.

   • Αγαπητέ Μιχάλη , δεν μιλάω για καταπατητές , μιλάω για αυτούς τους κουτούς – βλάκες πού με κόπο και στερήσεις αγόρασαν οικόπεδο για να πάνε τα παιδιά τους διακοπές, να ξεφύγουν από την τρέλα της καθημερινότητας, απλούς πολίτες σαν εμένα και εσένα , πού άλλα τους υποσχέθηκαν και άλλα βρήκαν … με συμβόλαια μεταγεγραμμένα στα κατά τόπους υποθηκοφυλάκια , φόρους ακίνητης περιουσίας , Ε9 , διανοιγμένους δρόμους ,φώς ,νερό τηλέφωνο κλπ . και αφού έμπλεξαν στο πάρτι , το οποίο πολύ ωραία λες , τούς καθησίγαζαν ότι με λίγο μπαχτσίσι και πονηριά θα μπορέσουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα . Δέν τους είπαν όμως ότι θα κοστίσει τα διπλάσια και τριπλάσια από ένα κανονικό σπίτι ότι θα αρρωστήσουν βλέποντας την αδικία όταν οι εκάστοτε δασάρχες ( και δεν εννοώ όλους ) και μη αποχαρακτήριζαν χιλιάδες στρέμματα δασών μέσω της διαδικασίας χαρακτηρισμών ???με το αζημίωτο βέβαια , εδώ μιλάμε για δύο μέτρα και δύο σταθμά !! Γιαυτό έχω μπερδευτεί λίγο τι να πώ στο παιδί μου που ο παππούς του έφτιαξε αυτό το σπίτι ?? Αλλά το βρήκα είναι πολύ απλό ας δικάσουμε όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αυτό το Πάρτι για να βρούμε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο . ευχαριστώ για την υπομονή σου .

 3. Εξαιρετικό άρθρο.

 4. Ωραία ας βγάλουν τώρα τις μπουλντόζες να γκρεμίσουν τα 700.000 αυθαίρετα σε δάση να μην είμαστε και εμείς όμηροι της εφορίας και του τι μέλει γενέσθαι. Κράτος παραλόγου τριάντα χρόνια μετά σκέφθηκαν να μας καταδιώξουν.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: