ΣχΝ III: Αίτηση υπαγωγής σε αντισυνταγματικό καθεστώς

Σημασία του χρόνου

Δημήτριος Η. Παπαστερίου
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Σύμφωνα με το άρθρο 55, παρ. 1, ΣχΝ, «1. Εντός έξι (6) μηνών από την έκδοση του προεδρικού διατάγματος του προηγούμενου άρθρου οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να συμπληρώσουν την αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις αυτού του νόμου με τα δικαιολογητικά που θα έχει ορίσει το προεδρικό διάταγμα».

Απαιτείται υποβολή αιτήσεως για υπαγωγή στις διατάξεις του ΣχΝ. Προηγούνται, όμως, πολλά – πάρα πολλά – στάδια για καταστεί εφικτή η υποβολή της σχετικής αιτήσεως. Σε βάθος χρόνου.

Η αίτηση υπαγωγής στο αντισυνταγματικό νομικό καθεστώς του ΣχΝ προϋποθέτει συνεπώς την έκδοση του π.δ., το περιεχόμενο του οποίου προσδιορίζεται στο άρθρο 54 ΣχΝ.

Ωστόσο, κατά το άρθρο 54, παρ. 1, ΣχΝ, το προεδρικό διάταγμα, εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας (κοινή υπουργική απόφαση), η οποία λαμβάνει υπόψη τις οικονομοτεχνικές μελέτες του άρθρου 53 ΣχΝ. Αυτό σημαίνει ότι προηγούνται χρονικά η πρόταση των Υπουργών αλλά και οι οικονομοτεχνικές μελέτες. Αυτές είναι ένα πολυσύνθετο έργο μεγάλης και άγνωστης χρονικής διάρκειας και εμβέλειας. Το ΣχΝ συνεχίζει: Για τη σύνταξή τους απαιτείται  – εντός τριών μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος –  απόφαση του ΥΠΕΝ (άρθρο 53, παρ. 4, ΣχΝ), για καθορισμό του περιεχομένου των οικονομικών μελετών, που καταρτίζονται σε κάθε Περιφέρεια της Χώρας και βασίζονται σε ένα εκπληκτικό σύνολο πολλών πληροφοριών. Σημειωτέο ότι για τη σύνταξη και την παράδοσή τους δεν προβλέπεται καμία προθεσμία.

Η απαιτούμενη ακολουθία σε συνοπτική απόδοση έχει ως εξής: Απόφαση ΥΠΕΝ για οικονομοτεχνικές μελέτες (τρίμηνη προθεσμία) ↔  οικονομοτεχνικές μελέτες (απρόθεσμες) ↔ πρόταση κ.υ.α. για έκδοση προεδρικού διατάγματος «απρόθεσμη) ↔ έκδοση προεδρικού διατάγματος ↔ αίτηση υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου (προθεσμία έξι μηνών).

Σημειωτέο ότι όπου υπάρχουν προθεσμίες, αυτές κατά τη νομολογία του ΣτΕ είναι ενδεικτικές. Εξάλλου, δε συντρέχει περίπτωση αποκλειστικής προθεσμίας στις σχετικές διατάξεις του ΣχΝ.

Αναπόφευκτο ερώτημα: Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για την έκδοση αποφάσεως για υπαγωγή ή όχι στο εισαγόμενο σύστημα; Ευτυχώς, δυστυχώς, ατυχώς και  προφανώς πολύ μεγάλο!

Ευτυχώς, διότι μετατίθεται στην επόμενη τριετία (ή – πενταετία, ίσως και πολύ περισσότερο) η εφαρμογή των αντιπεριβαλλοντικών διατάξεων του συγκεκριμένου ΣχΝ.

Δυστυχώς, για όσους αναμένουν να κάνουν χρήση των ευμενών – αλλά αντισυνταγματικών – ρυθμίσεων του ίδιου ΣχΝ, στα συμφέροντα των οποίων αποβλέπει.

Ατυχώς για το δημόσιο συμφέρον, που πλήττεται για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αβέβαιης διάρκειας, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η ασφάλεια δικαίου και να απειλείται η ασφάλεια των συναλλαγών.

Προφανώς κατά το διάστημα αυτό θα τεθούν και σοβαρά ζητήματα κληρονομικού δικαίου, τα οποία όσο θα επιμηκύνεται το μεταβατικό διάστημα τόσο θα πολλαπλασιάζονται σε βάθος χρόνου.

Καταφανής η σημασία του χρόνου για την αίτηση υπαγωγής στο αντισυνταγματικό καθεστώς του ΣχΝ. Αλλά και για τη διάρκεια της δοκιμασίας της Χώρας μας από το Μάρτιο του 2020, δοκιμασία που προς το παρόν φαίνεται να μην έχει επιδράσει στην πορεία του ΣχΝ, ενόψει και της λήξης της περιόδου διαβουλεύσεως.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 20.03.2020

Διαβάστε επίσης:
ΣχΝ I: Ορισμός των «οικιστικών πυκνώσεων»
ΣχΝ II: Και πάλι αναμόρφωση δασικών χαρτών
ΣΕ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ
Περιπετειώδεις αναμοχλεύσεις ή τα τσιμέντα και τα δάσηΚατηγορίεςΑπόψεις, Δόμηση - Αυθαίρετα, Δασικοί Χάρτες, Νομοθεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: