Παραγραφή των παραβάσεων θήρας

Την πλήρη αντίθεσή του στην παραγραφή των παραβάσεων του νόμου περί Θήρας δηλώνει το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων με επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Όπως αναφέρουν, «σε περίπτωση που προχωρήσει για ακόμη μία φορά τέτοιου είδους ρύθμιση, θα ξαναδούμε να μένουν ατιμώρητοι λαθροθήρες που έχουν διαπράξει παραβάσεις όπως: χρήση παράνομων μέσων για τη Θήρα πτηνών (παγίδες, ηχομιμητικές συσκευές, ομοιώματα, κλπ), κυνήγι χωρίς άδεια θήρας, θήρα τη νύχτα, θανάτωση προστατευόμενων ειδών όπως η αρκούδα, θανάτωση ή σύλληψη στο ύπαιθρο άγριων πουλιών, διατήρηση τους σε αιχμαλωσία ή πώληση και καταστροφή των φωλιών τους, κ.ο.κ.».

Οι θηροφύλακες, με την σημαντική παρέμβασή τους, επισημαίνουν τον διαφαινόμενο κίνδυνο για την άγρια ζωή από τα «μηνύματα» επιβράβευσης των παραβατών και συνεχούς ατιμωρησίας τους που δίνει λαθεμένα η παραγραφή των αδικημάτων. Τονίζοντας ότι «αυτά τα εγκλήματα κάποιοι εντελώς αβάσιμα τα χαρακτηρίζουν μικρής απαξίας. Για τους νομοταγείς κυνηγούς και για όσους γνωρίζουν, είναι σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που πολλές φορές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους πληθυσμούς των θηραμάτων και το περιβάλλον.»

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΘΗΡΟΦΛΑΚΩΝ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Παραγραφή περί Θήρας αδικημάτων

Παρακολουθούμε για ακόμη μία φορά δημοσιεύματα σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τη δικαιολογία της εκκρεμότητας μεγάλου όγκου δικαστικών υποθέσεων, (εφαρμόζοντας τη λογική «πονάει χέρι κόβει χέρι»), να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά την οριζόντια παραγραφή αξιόποινων πράξεων που απειλείται ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος.

Το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει την πλήρη αντίθεσή του σε μία τέτοια εξέλιξη, στο βαθμό που αυτή θα επεκτείνεται και στην παραγραφή των παραβάσεων των διατάξεων του νόμου περί Θήρας.Σε περίπτωση που προχωρήσει για ακόμη μία φορά τέτοιου είδους ρύθμιση, θα ξαναδούμε να μένουν ατιμώρητοι λαθροθήρες που έχουν διαπράξει παραβάσεις όπως: χρήση παράνομων μέσων για τη Θήρα πτηνών (παγίδες, ηχομιμητικές συσκευές, ομοιώματα, κλπ), κυνήγι χωρίς άδεια Θήρας, Θήρα τη νύχτα, θανάτωση προστατευόμενων ειδών όπως η αρκούδα, Θήρα, θανάτωση ή σύλληψη στο ύπαιθρο άγριων πουλιών, διατήρηση τους σε αιχμαλωσία ή πώληση και καταστροφή των φωλιών τους, κ.ο.κ.

Αυτά τα εγκλήματα κάποιοι εντελώς αβάσιμα τα χαρακτηρίζουν μικρής απαξίας. Για τους νομοταγείς κυνηγούς και για όσους γνωρίζουν, είναι σοβαρά εγκλήματα κατά της άγριας ζωής που πολλές φορές έχουν καταστροφικά αποτελέσματα για τους πληθυσμούς των θηραμάτων και το περιβάλλον.

Το μόνο σίγουρο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση του αισθήματος των νομοταγών κυνηγών αλλά και η απογοήτευση των θηροφυλάκων που με κίνδυνο της ζωής τους, επιχειρούν καθημερινά σε δυσπρόσιτες περιοχές για την αποτροπή και καταστολή των παραβάσεων κατά της άγριας ζωής και όχι μόνο. Και τελικά η «επιβράβευση» και η «αναγνώριση» για αυτήν την προσπάθεια ποια θα είναι από την Πολιτεία; εφόσον υλοποιηθεί η φημολογούμενη παραγραφή, η απαλλαγή και όσων έχουν αρνηθεί το νόμιμο έλεγχο και έρευνα, από τους θηροφύλακες κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Και ενώ είναι ακόμη σε εκκρεμότητα η αμνηστία, (χωρίς να δοθεί λύση μέχρι σήμερα) για παρανομίες για την άγρια πανίδα που τιμωρούνταν σε βαθμό πταίσματος (που επέφεραν οι αλλαγές στον Π.Κ. και Κ.Π.Δ.), όπως κυνήγι σε εκτάσεις απαγόρευσης Θήρας ορισμένου χρόνου, παράνομη μεταφορά κυνηγετικών όπλων, κ.ο.κ., μια τέτοια ρύθμιση (παραγραφή πλημμελημάτων) θα επεκτείνει το αίσθημα της ατιμωρησίας και θα προκαλέσει περισσότερο τους νόμιμους κυνηγούς, απαξιώνοντας ταυτόχρονα τον κόπο θηροφυλάκων και συνακόλουθα των Κυνηγετικών Οργανώσεων που έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για το Σώμα της Θηροφυλακής.

Έτσι η επανάληψη της ίδιας πρακτικής για παραγραφή των αδικημάτων δίνει λαθεμένα μηνύματα επιβράβευσης των παραβατών και συνεχούς ατιμωρησίας αλλά και ανικανότητας της Πολιτείας να εφαρμόσει το νόμο.

Το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων με κάθε ευκαιρία στο παρελθόν έχει καταθέσει τις απόψεις του για τον εκσυγχρονισμό του συνολικού πλαισίου επιβολής ποινών και τιμωρίας των παραβατών, με την εξέταση εισαγωγής συστήματος διοικητικών προστίμων, όπως συμβαίνει και σε άλλα παρόμοια νομοθετήματα (νόμος για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, αλιεία, κλπ). Στο πνεύμα αυτό το Σωματείο Θηροφυλάκων Κυνηγετικών Οργανώσεων είναι στη διάθεση του Υπουργείου σας για ό,τι χρειαστεί.


Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Το απόλυτο ΜΠ@&#%@#. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η πρόθεση απο το κράτος. Με ποιό δικαίωμα , εξισώνει και επι της ουσίας αθωώνει όσους έχουν παρανομήσει με όσους , βγάζουν άδεια, πληρώνουν τα μαλλιοκέφαλα τους, είναιο τυπικοί και νομοταγείς ; ΕΛΕΟΣ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: