Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αδιαφορία ή αμάθεια η κατακρεούργηση των δέντρων στις πόλεις και τα χωριά μας;

«Αδιαφορία ή αμάθεια η κατακρεούργηση των δέντρων στις πόλεις και τα χωριά μας;» αναρωτιούνται οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους αναφορικά με το έντονο κλάδεμα των δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου και στα πεζοδρόμια των πόλεων/οικισμών.

Πόσες φορές οι υπάλληλοι των Δήμων στη χώρα μας, κατά το κλάδεμα των δέντρων «δεν αφήνουν πράσινο φύλλο»; Είναι δείγμα αδιαφορίας προς τη διαχείριση ή την αισθητική του αστικού τοπίου και άγνοιας της συνεισφοράς των δέντρων στα αστικά οικοσυστήματα, όπως στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων, κρίσιμων ειδικά την περίοδο του κορονοϊού, ή απλά είναι ζήτημα αμάθειας;

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ τονίζουν ότι  η ανεξέλεγκτη κλάδευση των δέντρων οδηγεί σε υποβάθμιση του μικροκλίματος της γειτονιάς και αντίστοιχη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα δέντρα έχουν κομβικό ρόλο για την υγεία των πολιτών και είναι δείκτης ποιότητας ζωής εντός του αστικού ιστού. Πολλά από τα δέντρα αυτά είναι τοπόσημα των πόλεων μας και αποτελούν συχνά αναπόσπαστο μέρος της τοπικής ιστορίας. Πρέπει να κλαδεύονται στην εποχή τους και από ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο.

Σύμφωνα με τους ΟΠ, σε αυτήν την κατάσταση έχουν οδηγήσει:

  1. Η εύκολη πρόσβαση σε φθηνά μηχανήματα κοπής για κλάδεμα σε μεγάλο ύψος, πράγμα αδύνατο παλαιότερα.
  2. Η οικονομική κρίση (μείωση προϋπολογισμού για τις Υπηρεσίες Πρασίνου των Δήμων) και οι αναθέσεις σε εργολάβους με οδηγία να κάνουν κλαδεύσεις διάρκειας 5-10 ετών που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο πολλά κυρίως γέρικα δέντρα.
  3. Η απουσία σχετικής νομοθεσίας, που δεν προστατεύει τα δέντρα, ούτε υποχρεώνει τον δήμο να τηρεί τους κανόνες της επιστήμης της δασοκομίας πόλεων και να διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό.

Η θέση των ΟΠ είναι πως η κλάδευση των δέντρων πανελλαδικά θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητη και στο πλαίσιο της ορθολογικής διαχείρισης της βιοποικιλότητας.

 


Δέντρων κλαδέματα: Μια πονεμένη ιστορία

«Αποκλαδώσεις δέντρων εντός του αστικού ιστού»

Κλάδεμα δένδρων σκίασης: το ταξίδι της ανατροφής από τη φύτευση ως την ωριμότητα (Μέρος A´)ΚατηγορίεςΚηποτεχνία - Έργα Πρασίνου

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: