«Η τέχνη της δημιουργικής απραξίας vol. 2»

Διαμαντής Σταγγίδης,
Δασολόγος

Πριν από τρία χρόνια περίπου, την ημέρα της ανάρτησης και του τελευταίου κομματιού του νομού Καβάλας έγραφα για τις περιπέτειες και τα βάσανα των δασικών χαρτών στο πέρασμα του χρόνου, που οφειλόταν κυρίως στην παλινδρόμηση του νομοθετικού πλαισίου (βλέπε σχετικό άρθρο).

Η τελευταία φράση μου ήταν :

«ΥΓ. Τώρα αν εκμυστηρευτώ πως όλο αυτό το διάστημα τρέμω στην ιδέα μην πέσει η κυβέρνηση και βάλουν και πάλι στον πάγο τους χάρτες μας θα θεωρηθώ φιλοσυριζαίος;»

Και από ότι φαίνεται επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μου. Οι χάρτες αναρτήθηκαν, έγινε η μερική κύρωση τους και οι ΕΠΕΑ εξέδωσαν τις αποφάσεις τους για όλο το χερσαίο τμήμα του νομού Καβάλας (πλην Θάσου δηλαδή). Όμως η ολική κύρωση των δασικών χαρτών δεν έγινε ποτέ. Έγινε η αλλαγή της κυβέρνησης ψηφίστηκε ο νέος νόμος 4685/2020 και ουσιαστικά ακύρωσε την υφιστάμενη μερική κύρωση των δασικών χαρτών της χώρας που αφορούσε σχεδόν το 55% της έκτασής της.

Παρά τις προφανώς αντισυνταγματικές διατάξεις, υπακούοντας στους νόμους  αναμορφώσαμε τους χάρτες και τους αναρτήσαμε για μια φορά ακόμη. Παρότι  ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε την ολική κύρωση  και ήδη προβλεπόταν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο η συμπλήρωση των ολικώς κυρωμένων Δ.Χ. με τις διοικητικές πράξεις που αναφέρει ο Ν.4685.

Και ενώ γνωρίζουμε πως έχουν ασκηθεί προσφυγές στο ΣΤΕ κατά της εφαρμογής του νόμου οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν το επόμενο διάστημα. Και κατά την δική μου εκτίμηση είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακυρώσουν την εφαρμογή του νόμου.

Ποια λοιπόν θα είναι η συνέχεια; Να παγώσουν ξανά οι χάρτες, άγνωστο για πόσο χρονικό διάστημα και να βρεθεί η χώρα όχι στο 55% αλλά στο 0% αυτή τη φορά. Αλήθεια, αμφιβάλλει κανείς πως «κάποιοι» δεν θέλουν δασικούς χάρτες στην χώρα; Και αυτοί δεν είναι οι δασολόγοι.

Υπηρετώντας από το 1987 στα τμήματα δασικού κτηματολογίου και μετά στα τμήματα των δασικών χαρτογραφήσεων διαρκώς, αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση που παρά την θέλησή μας δεν μας επέτρεψαν ποτέ να ολοκληρώσουμε το έργο μας και μάλλον θα συνταξιοδοτηθούμε πριν προλάβουμε να το δούμε…..

Διαμαντής Σταγγίδης
ένας Δασολόγος


.
Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 18.01.2021

 


«Η τέχνη της δημιουργικής απραξίας»

ΜΠΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗ

 

 



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , , , , ,

1 replies

  1. Συνάδελφε έχει δίκιο………………τα συμφέρονται των Κοτζαμπάσηδων που κυβερνούν τη χώρα διαχρονικά, δεν θέλουν την ολοκλήρωση των Δασικών Χαρτών γιατί θίγονται τα συμφέροντά τους. Χωρίς δασικούς χάρτες αλωνίζουν και κάνουν ότι θέλουν……….Με κυρωμένους δασικούς χάρτες σταματά η λεηλασία του φυσικού πλούτου σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό…………..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading