Ο Δασικός Χάρτης (Β’): H αλήθεια για το Δ.Χ. Π.Ε. Λασιθίου

Ματθαίος Φιλιππάκης,
Δασολόγος Δ/νσης Δασών Λασιθίου

Ο Δασικός Χάρτης

Β´ Μέρος: H αλήθεια για το Δ.Χ. Π.Ε. Λασιθίου

«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί Εθνικόν ό,τι είναι Αληθές». (Διονύσιος Σολομός).

Πράγματι το συμφέρον του έθνους είναι μόνο η αλήθεια και η αλήθεια για τον δασικό χάρτη στην Π.Ε. Λασιθίου όπου δεχθήκαμε και τις περισσότερες επιθέσεις, είναι η εξής:

Ο Δ.Χ. στη Π.Ε. Λασιθίου καταχωρεί μορφές επί 1.820.000 στρέμ.

Από αυτά:

– έχουν τεθεί άμεσα εκτός διατάξεων δασικού νόμου σχεδόν τα 730.000 στρεμ., ενώ αναμένουμε οι πολίτες να προσκομίσουν άμεσα βάσιμα στοιχεία για διόρθωση πρόδηλων «λαθών» ώστε τα εκτός διατάξεων τελικώς να ανέλθουν στις 750.000 στρ. τουλάχιστον. Αναμενόμενη αλλαγή κατάταξης επί 20.000 στρεμ.

– ως παλαιοί αγροί που προσωρινώς προσδιορίζονται ως δασωμένοι καταχωρούνται 116.000 στρ. από τους οποίους τουλάχιστον το 50% δύνανται να αποδοθούν ως εκτός δ/ξεων του δασικού νόμου αν οι πολίτες ασκήσουν ενστάσεις (περιοχές εξωδασωγενείς, χαμηλών υψομέτρων, με αραιά δασική βλάστηση, με βιώσιμα γεωργικά δένδρα κ.τ.λ. ) Αναμενόμενη αλλαγή κατάταξης επί 50.000 στρεμ.

– Ως χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις έχουν καταχωρηθεί 197.000 στρέμ., από τα οποία τουλάχιστον ένα 30% δύνανται να αποδοθούν ως εκτός δ/ξεων του δασικού νόμου αν οι πολίτες ασκήσουν ενστάσεις (περιοχές εξωδασογενείς, χαμηλών υψομέτρων, ομαλές, παρακολουθήματα ευρύτερων γεωργικών εκτάσεων κ.τ.λ. (Αναμενόμενη αλλαγή κατάταξης επί 50.000 στρεμ.

Δηλαδή: αν αφεθεί η τρέχουσα διαδικασία με παράταση της προθεσμίας όσο χρειαστεί και υποστηριχθεί το εγχείρημα στη Π.Ε. Λασιθίου, από τα 1.820.000 στρεμ., τα 850.000 στρέμ., θα αποδοθούν εν συντομία και με προσεγγιστική βεβαιότητα.

Τονίζουμε ότι: για τις εκτάσεις αυτές δεν αμφισβητούνται τα με κάθε τρόπο προβαλλόμενα ιδιοκτησιακά δικαιώματα. Τα δε πεδία αυτά αποτελούν την κύρια βάση όπου αναπτύσσεται το 98% της οικονομίας και πλέον ο κάθε μηχανικός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος μπορεί να έχει πρόσβαση να βεβαιώνει καταχωρήσεις και να εξελίσσει διαδικασίες μεταβιβάσεων, δομήσεων κ.τ.λ. σε ελάχιστο χρόνο από έδρας και χωρίς απασχόληση των υπηρεσιών. Και γιατί αυτό το άκρως θετικό στοιχείο δεν υποστηρίχθηκε δημοσίως από τους κατηγόρους μας; Επειδή δεν θέλουν τη τάξη αλλά το μπάχαλο! για να οδηγούνται οι πολίτες στα δικηγορικά, τεχνικά και πολιτικά γραφεία για τα αυτονόητα.

Για τα υπόλοιπα τώρα 970.000 στρεμ. που κυρίως αφορούν δάση, δασικές εκτάσεις, μελιτοπαραγωγούς αρωματικούς φρυγανότοπους ειδικής αξίας, άγονες, επικλινείς φαραγγώδεις εκτάσεις, ως επί τω πλείστον δε και ακατάλληλα για καλλιέργεια, αναμένεται να υποβληθούν ενστάσεις περιορισμένης ελπίζουμε κλίμακας, όπου οπωσδήποτε και σε αυτές θα υπάρχει κάποια θετική εξέλιξη υπέρ των ιδιωτών σε ορισμένες περιπτώσεις. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε προβλέψεις πέραν των 50.000 στρεμ. διάσπαρτων εκτάσεων όπου λόγω μορφής δύνανται να απενταχθούν σε βάθος χρόνου και με τη διεύρυνση των προβλέψεων της υφιστάμενης νομοθεσίας. Τα 970.000 στρεμ. για τις συνθήκες του Λασιθίου κακώς θεωρούνται πολλά, διότι πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψη ο βαθμός δάσωσης είναι πάνω από το Μ.Ο. όλης της χώρας δηλαδή άνω του 18% και αναφερόμαστε μόνο στα δάση και στους υψηλούς θαμνότοπους, αν και ήδη οι φρυγανότοποι αναδεικνύονται ως τόποι ίσης αξίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται. Τονίζουμε ότι ο νομός έχει απότομη υπερύψωση (σε 10.000 μ. οριζόντιας προβολής από ακτής αλός έως την «ενδοχώρα» έχουμε ανύψωση επί 2400 μ. καθέτως), δεν διαθέτει ενδοχώρα και μεγάλες πεδιάδες. Άλλωστε και σε αυτές τις περιπτώσεις το πλέγμα νόμων περί επιτρεπτών επεμβάσεων είναι ευρύτατο, μπορεί να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο με συνέπεια να μην εμποδιστεί η αγροτοκτηνοτροφική, οικοτουριστική κ.τ.λ. χρήση σε όλες τις συμβατές με το φυσικό περιβάλλον μορφές. Και «ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν» για τους νέους αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, οικοτουριστικών απασχολήσεων κ.τ.λ.. Αυτών που θα θελήσουν να παρατήσουν τις καφετέριες με τις φωνές για τα γκολ στη μεγάλη οθόνη και να ζήσουν μια απλή ζωή μέσα σε μία αειφόρα, αναγεννημένη φύση, ανοικοδομώντας και όλο τον παραδοσιακό εγκαταλειμμένο ορεινό οικιστικό ιστό. ο μόνος τρόπος για να υπερασπίζεις την Πατρίδα που αγαπάς είναι αυτός.

Επομένως δίδουμε οδηγία σε κάθε πολίτη που διεκδικεί έκταση και θεωρεί ότι αυτή δύναται να του προσφέρει σημαντική βιοποριστική δυνατότητα σήμερα ή μελλοντικά ή για συναισθηματικούς λόγους, ή για να μη του τη φάει ο γείτονας, ή για να μην την δώσει το κράτος σε εταιρείες, να ασκήσει ένσταση. Σε συνιδιόκτητα εδάφη αρκεί και μόνο ένας εκ των συνιδιοκτητών να υποβάλει ένσταση ώστε να εκκρεμοδικήσει η υπόθεση. Βεβαίως ένας φτωχός που δεν έχει να πληρώσει τα παράβολα, είναι ήδη καταδικασμένος με δυό μέτρα γης. Και έχουν φροντίσει και απαγορεύουν σε φορείς πλην των Δήμων να υποβάλλουν ατελώς ενστάσεις για λογαριασμό των φτωχών ιδιοκτητών που δεν έχουν να πληρώσουν παράβολα. Και οι καθεστωτικοί Δήμοι; αυτοί είναι που αντί να υποβάλλουν για λογαριασμό των πολιτών ενστάσεις στα όρια των οικισμών, στα όρια των Σχεδίων Πόλεων, στα ΠΕΡΠΟ, αντί να προστατεύσουν τις εγκλωβισμένες δασικές ενότητες ως δημοτικό πράσινο, ζητούν να ακυρωθεί το εγχείρημα για να μην εισπράξουν τη δυσαρέσκεια των δημοτών. Μέσα σ΄ αυτό το θολό τοπίο μπορούν να καθορίζουν όπου θέλουν τα όρια της δόμησης και από τη Πεντέλη έως το Τζερμιάδω θα ξηλώνουν δάση και θα εκδίδουν άδειες.

Πρέπει τέλος να τονίσουμε ότι οποιαδήποτε ιδιοκτησιακά δικαιώματα προβάλλονται στις περιοχές αυτές των 970.000 στρεμ., δεν αμφισβητούνται μεν ευθέως αλλά όποιος χάσει το χαρακτήρα πρακτικά απέχει ένα βήμα πριν χάσει και την ιδιοκτησία του. Δασικό = του δημοσίου έως αποδείξεως του εναντίου σου λέει ο νομοθέτης.

(συνεχίζεται)
Γ΄ Μέρος: Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα

Α΄ Μέρος: Η Εθνική Γη ←

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 21.03.2021


 ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: