Ο Δασικός Χάρτης (Α’): Η Εθνική Γη

(Φωτογραφία: NELLY’S)

Ματθαίος Φιλιππάκης,
Δασολόγος Δ/νσης Δασών Λασιθίου

Ο Δασικός Χάρτης

Α´ Μέρος: Η Εθνική Γη

Την 25η Μαρτίου 2021 γιορτάζουμε τα 200 χρόνια της ύπαρξης του πρώτου Ελληνικού Κράτους.

Συμβαίνει η επανάσταση του ΄21 να στηρίχθηκε στο άσβηστο για εκατονταετίες αίσθημα των ελεύθερων Ελλήνων για την αποτίναξης της αιμοσταγούς σύμμικτης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με ένα σύνθημα που τους «ένωνε» όλους, μα κυρίως τον καθένα χωριστά για τη πάρτη του. «Η Γη σε μας και όχι στο Σουλτάνο».

Συμβαίνει από καταγωγής του το Ελληνικό Κράτος λόγω έλλειψης Εθνικού Κτηματολογίου να «εξουσιοδοτεί» μέσω του συνταγματικού νομοθέτη τη Δασική Υπηρεσία ως κύριο φορέα για την εποπτεία της υπαίθρου, ώστε να επιμελείται και με τη προστασία της μη κτηματογραφημένης Εθνικής Γης, δηλαδή τα 4/5 της χώρας -εποπτεία Αγροτικού και Δασικού Χώρου.

Συμβαίνει στις 21-Μάρτη να γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και στη Μητρική μας Γη / ώ! τι τιμή, πάντοτε τα δάση ήσαν το κρησφύγετο της Ελευθερίας μας. «Το βουνό χρυσή σκάλα / Κλέφτες και κουρσάροι την κατεβαίνανε / και σ΄ όλους μέσα ποιος; / Ένας του γένους το καμάρι! / της Καλογριάς ο Γιός». (Παλαμάς για το Γ. Καραϊσκάκη 1821). «Εμπρός ΕΛΑΣ για την Ελλάδα / το δίκιο και τη λευτεριά / σ΄ ακροβουνό και σε κοιλάδα πέτα πολέμα με καρδιά» (Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη ύμνος του ΕΛΑΣ κατοχή 1941-45).

Συμβαίνει σήμερα στην ελεύθερη Ελλάδα, να ευρίσκεται στη «κρεμάλα» και σε δημόσια διαβούλευση ο Δασικός Χάρτης της Χώρας, το κρησφύγετο της Ελευθερίας μας.

Για πρώτη φορά μετά το 1821 η χώρα μας αποκτά πρόσωπο με σχήμα και πλήρη κατόπτευση εικόνας, ηλεκτρονικά προσβάσιμη ακόμη και στον πλέον αδαή. Ο χάρτης αυτός μόνο κατά συνθήκη αποκαλείται δασικός. Σε αυτόν απεικονίζονται πλήθος στοιχείων, όλες οι μορφές χρήσεις δάση, δασικές, χορτολιβαδικές, βραχώδεις, δομημένες, σχέδια πόλεων και όρια οικισμών, καλλιέργειες, έργα υποδομής, αιγιαλοί, διοικητικές πράξεις προστασίας του περιβάλλοντος και κάθε άλλο διαθέσιμο στοιχείο που έχουν οι δασικές υπηρεσίες, οριοθετημένο με συντεταγμένες, προσδιορισμένο στα πεδία. Ο χάρτης αυτός εκτίθεται σήμερα δημοσίως για τον περεταίρω έλεγχο από τον οιονδήποτε, «προδίδει» το τι δόθηκε και πού, ποιοι ωφελήθηκαν και πώς, ώστε να γνωρίζει ο καθένας το μέτρο της αδικίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που τρομοκρατεί το πολιτικό σύστημα που προστρέχει να κλείσει το ζήτημα μιας εκκρεμότητας 200 χρόνων, με μια προθεσμία 105 ημερών. Το εγχείρημα αυτό θα πρέπει να παραμείνει ενεργό για την διαρκή διόρθωση, συμπλήρωση και εμπλουτισμό του χάρτη για όσο χρειαστεί. Εκεί θα προβάλλεται εις το εξής όλο το μέλλον του τόπου μας, όλα τα χαμένα και τα κερδισμένα του λαού μας. Δεν μας φταίει ο δασικός χάρτης, όπου ξαφνικά σηκωθήκαμε από τις καφετέριες και φωνάζουμε «θα χάσουμε τη Γή μας». Αν φταίξαμε, όλοι εμείς φταίξαμε. Όλοι εμείς θα φταίμε που δεν προστρέξαμε.

Και στα 200 χρόνια της Ελευθερίας μας συνιστά στοιχείο απόλυτης προσβολής και ταπείνωσης του Ελληνικού Λαού που φέρνει στις πλάτες του ιστορίες και αγώνες αιώνων, που πορεύθηκε με συστατικό στοιχείο τον αρχαίο ελληνικό ορθό λόγο, το γεγονός ότι: η κριτική του για το δασικό χάρτη, σύρεται σήμερα από ανθρώπους με συγκεκριμένες αντιλήψεις και θεσμικές θέσεις, σε εκχυδαϊστικές καταστάσεις, οχλοκρατικές ενέργειες, φασιστικές απειλές και αντιεπιστημονικές απόψεις του τύπου «κανένας να μην υποβάλλει ένσταση» , «να καταπέσει ο δασικός χάρτης», «θα χάσετε τις περιουσίες σας», «5-6 δασικοί υπάλληλοι τα φταίνε όλα».

Και ποιοι από το 1821 δεν ήθελαν την απογραφή της Εθνικής Γής; Δεν την ήθελαν οι κοτζαμπάσηδες, οι τσιφλικάδες, οι πολιτικάντηδες της υπαίθρου, οι δοσίλογοι και οι μαυραγορίτες της κατοχής. Δηλαδή οι καθεστωτικοί πρόγονοι των σημερινών που ήθελαν και θέλουν τη χώρα «αδέσποτο αμπέλι» για να αρπάζουν την Εθνική Γη ανενόχλητα και να απομειώνουν το Αιγαίο μπαζώνοντας τις παραλίες. Και γιατί σήμερα αυτοί αποτρέπουν τους πολίτες να κάνουν ενστάσεις ή ενσπείρουν τον πανικό αντί για εποικοδομητικές προτάσεις υπέρ των συμφερόντων των φτωχών; Γιατί είναι οι ίδιοι που γνωρίζουν πως άμα τελεσιδικήσει σε 105 μέρες ο αναρτημένος δασικός χάρτης ως έχει, χωρίς ενστάσεις, τότε τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν στο λαό θα διαφύγουν της προσοχής του λαού, θα καταπατούνται και θα παραδίνονται κατά το δοκούν της πολιτείας χωρίς λαϊκή παρέμβαση μαζί με τις υπόλοιπες Κρατικές Γαίες.

Είναι οι ίδιοι που ξέρουν καλά ότι τέλος του 2021 έρχονται τα βαριά πρόστιμα της Ε.Ε. που θα φορτωθούν ως νέα μνημόνια στο λαό. Λένε ψέματα και δεν υπάρχει δρόμος ανάκλησης του εγχειρήματος και το γνωρίζουν καλά, «παλιά μου τέχνη κόσκινο». Όλες οι κυβερνήσεις μετά τη μεταπολίτευση είπαν ψέματα στους Ευρωπαίους κι΄ αύριο πάλι ψέματα θα πουν μόνο και μόνο για να φαγωθούν τα λεφτά, η «απορρόφηση» που λέμε. Τους νοιάζει μόνο σε ποιόν θα ξεφορτώσουν τις ευθύνες. Να! στους ελάχιστους φιλότιμους από τους δασικούς υπαλλήλους, τους μη καθεστωτικούς, που πιστοί στο χρέος τους δούλεψαν για το εγχείρημα αυτό, κι΄ αν έγιναν «λάθη», έγιναν για καλό σκοπό. Και δεν είναι τυχαίο ότι το κλίμα της απαξίωσης των δασικών χαρτών προωθείται υπόγεια και μη καθομολογημένα και από τα ίδια τα κυβερνητικά κόμματα που «οργάνωσαν» το όλο εγχείρημα «για τα λεφτά και μόνο ρε γαμώτο». Αφού δεν προσέλαβαν το 2016-17 τα 500 άτομα δασολόγων και δασοπόνων που προέβλεπε το πρόγραμμα, δεν εξόπλισαν τις υπηρεσίες, δεν ρύθμισαν κατά πρόληψη τη νομοθεσία, ανέστειλαν από 1-1-2019 την ανάρτηση και χάθηκε ένας χρόνος παίζοντας μικροπολιτικά παιγνίδια, έσκασε το «ηφαίστειο» και δεν έχουν σήμερα την ικανότητα να διαχειριστούν τα αναμμένα κάρβουνα.

Και γιατί φόρτωσαν τα δυσβάσταχτα παράβολα στους φτωχούς ενιστάμενους πολίτες που θίγονται και όχι κυρίως στους πλούσιους με εισοδηματικά κριτήρια και κυρίως σε αυτούς που ωφελούνται από τις αναγραφές του δασικού χάρτη; Και η προθεσμία των 105 ημερών και η δαιδαλώδης και μακροχρόνια διαδικασία στις επιτροπές και τα ακριβά παράβολα αντικειμενικά, για να μη πούμε ατυχώς ή κατά σκοπό, από τη μια αποτρέπουν ενστάσεις για να χάνονται δικαιώματα αιώνων και από την άλλη εισπράττεται χρήμα για τα γενικά έξοδα και για τα πρόστιμα. Σιγά-σιγά πρέπει να ετοιμάζονται στις 31-12-2021 και για τα άλλα ψέματα προς την Ε.Ε. Να! πως «κάνανε ότι μπορούσαν», αλλά «αντιδρά ο λαός», «κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα» και όπως ακριβώς το συνηθίζουν από το 1821, θα τους πουν, «ελάτε εσείς να βάλλετε τάξη». Τη «Τρόϊκα» τη καλούν και στη παρέλαση. Να! και τα άλλα ψέματα προς το λαό, «δεν φταίμε εμείς, η Ε.Ε. το διατάσσει», να! και «5-6 δασικοί που δέσμευσαν εκτάσεις», τόσοι περίπου ήσαν και οι εκτελεσμένοι της κάθαρσης για τη Μικρασιάτικη καταστροφή.

Αλλά η καπιταλιστική Ε.Ε. «πληρώνει» (από τα κλεμμένα τα δικά μας) για να έχει καθαρό επενδυτικό τοπίο, δεν την ενδιαφέρει το έθνος και τα «ΟΧΙ» του λαού μας. Και γιατί τα κάνουν αυτά; τα κάνουν για να παραδώσουν αμαχητί τεράστιες εκτάσεις δασών σε αλλαγές χρήσεων, μία καταστροφή που δεν θα έχει προηγούμενο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ρίχνουν την ευθύνη σε όσους προσπαθούν να δεσμεύσουν δημόσιες δασικές εκτάσεις για λογαριασμό του έθνους, λέγοντας: «εσείς φταίτε που πήρατε τις εκτάσεις από τον κόσμο και τις δώσατε στο δημόσιο που θα τις ξεπουλήσει». Το δημόσιο όμως αυτό χώρο που σας παρέδωσαν οι δασικοί για σας και τα παιδιά σας, θα τον ξεπουλήσουν αυτοί που έφτιαξαν τους νόμους και θα φτιάξουν κι΄ άλλους όσους χρειαστούν. Η κατάρα σε αυτούς! όχι στα παιδιά τους, τι φταίνε αυτά; Και 200 χρόνια μετά το 1821 θα πρέπει οι λίγοι που αντιστέκονται, οι εναπομείναντες από τον μεγάλο πνιγμό στον Ωκεανό των γεγονότων, εξαντλημένοι και ξεβρασμένοι από το πέλαγος της περιπλάνησης, οι «Οδησείς»! να αντέχουν, να παραμένουν όρθιοι, να παραδώσουν στις επόμενες γενιές δημόσιο χώρο και να παραμένουν μαχητικοί ώστε το πεδίο να ξεκαθαρίζει κατά το δυνατόν υπέρ του φτωχού λαού, των πολλών και όχι των λίγων και πάντα με την αλήθεια.

(συνεχίζεται)
→ Β΄ Μέρος: H αλήθεια για το Δ.Χ. Π.Ε. Λασιθίου

→ Γ΄ Μέρος: Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα

→ Δ΄ Μέρος: Το Αγροτικό πρόβλημα στην Π.Ε. Λασιθίου

→ Ε΄ Μέρος: Το Κτηνοτροφικό πρόβλημα στην Π.Ε. Λασιθίου

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 20.03.2021


 



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading