ΤΟ ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ «ΡΑΒΕ-ΞΗΛΩΝΕ» ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

(Αντιπυρικός «σχεδιασμός» Φαραωνικών αγορών εναέριων μέσων …χωρίς σχέδιο)

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Ο «σχεδιασμός» για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την προετοιμασία του μηχανισμού ολοκληρώθηκε λοιπόν.

Περιλαμβάνει:

 1. Ολοκλήρωση του «προγράμματος» μίσθωσης περισσότερων για φέτος εναέριων μέσων (καμιά 330 εκατομμύρια κόστος!!! Μόνο για τα εναέρια μέσα).

Αλήθεια αυτό το πρόγραμμα ποιος το έκανε; Ποιος το πρότεινε; Μήπως φέρει την υπογραφή του σημερινού κύριου Αρχηγού;

Τότε μπορεί και να συμφωνήσουμε με δύο προϋποθέσεις:

  • Αν μας υποσχεθεί ότι αν παραστεί ανάγκη θα ριχτεί στην μάχη με τις φλόγες μέσα στα Δάση (όπως έκανε παλιά η Δασική Υπηρεσία). Αυτό το λέμε γιατί όταν έγινε το ΜΑΤΙ με τους 102 νεκρούς και διετάχθη να πάει στο ΜΑΤΙ, την… κοπάνησε. (Ήταν τότε Διοικητής της 1ης ΕΜΑΚ- Αυτά τα λέει η ανάκριση που τον… καθίζει στο σκαμνί)
  • Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ακόμα πιο εύκολη. Να μας παρουσιάσουν έναν Οικονομικό απολογισμό έστω μίας χρονιάς. Πόσα ξοδέψαμε σε προγράμματα και εξοπλισμό κλπ. Ας πούμε αν έχουν δεσμεύσει το 82% του ΕΣΠΑ και αντίστοιχα ποσά σε όλα τα προγράμματα αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής για αγορά εξοπλισμού, καταστρέφουν και τα αναπτυξιακά ή επενδυτικά προγράμματα της Χώρας (εκτός από τις άλλες καταστροφές τους)
 1. 330 εκατομμύρια λοιπόν!!! Και μετά; Επειδή αυτά… δεν τους φτάνουν.
 2. Θα αγοράσουν λέει και 36 τράκτορες για να πετάνε συνέχεια… και θα κάνουν από αέρος την Πρώτη πλήξη.
 3. Κι επειδή ούτε αυτά τους φτάνουν, θα βάλουνε χέρι και στο Αμυντικό πρόγραμμα της Χώρας. Με ακόμα 1.76 δις νταραβέρι.
 4. Και τι άλλο; Θα ξαναοργανωθούν λέει. Δηλαδή; Τι εννοούν; Προσλήψεις ακόμα 3.000 Πυροσβεστών που θα προστεθούν στο ήδη ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (τηρουμένων των αναλογιών). Ή με άλλη διατύπωση τουλάχιστον τρεις πρόσθετοι «Στρατηγοί» και φυσικά περισσότερα αχρείαστα έξοδα.

Κυρίες και Κύριοι υπάρχουν προφανώς δύο αντιλήψεις :

 • Η παλιά και απαρχαιωμένη Πυροσβεστική αντίληψη περιγράφεται ως εξής: Η Δασική Πυρκαγιά είναι απλά μια πυρκαγιά.

Σε κάθε πυρκαγιά σώζουμε ζωές και ότι μπορούμε, αφού εξασφαλίσουμε την διαφυγή μας. Χρησιμοποιούμε δε κάθε μέσο που έχουμε στην διάθεσή μας. Δεν μας ενδιαφέρουν κλιματικές αλλαγές κλπ. Σώζουμε ότι μπορούμε με κάθε οικονομικό κόστος.

Δεν εφαρμόζουμε αντιπύρ, την ώρα της Φωτιάς δρούμε αυτόνομα και μόνοι μας. Δεν εμπλεκόμαστε μέσα στην Δασική Πυρκαγιά (μέσα στα Δάση) μια και δεν αντιμετωπίζεται και δεν συνεργαζόμαστε με αγρότες ή οποιονδήποτε άλλον. Τους Δήμους τους θέλουμε μόνο για τις υδροφόρες και κάθε φορά εκκενώνουμε κοντινούς οικισμούς.

Είμαστε ευχαριστημένοι όταν δεν έχουμε κανένα θύμα, ανεξάρτητα από τις υλικές ζημιές ή τα καμένα οικοσυστήματα.

 • Η σύγχρονη Επιστημονική αντίληψη περιγράφεται ως εξής: Η Κλιματική αλλαγή έκανε την απλή Δασοπυρόσβεση πολύ δύσκολη. Άρα πρέπει να αλλάξει η μεθοδολογία και τα μέσα αντιμετώπισης.

Ένα ευέλικτο Σώμα (σε όλες τις Χώρες ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ) προετοιμάζει τα Δάση τον Χειμώνα έτσι ώστε να μην καίγονται. Συντάσσει πλήρες σχέδιο Δασοπροστασίας με ΣΤΟΧΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, σενάρια εξέλιξης και πρώτης και ΚΥΡΙΑΣ πλήξης της Δασικής πυρκαγιάς.

Αραιώνει υπόροφο, απομακρύνει ξερό ξυλώδη όγκο, τον θρυμματίζει επί τόπου και τον διαθέτει στην συνέχεια ως βιομάζα, συντηρεί παλιούς δασικούς δρόμους και ανοίγει νέους. Όμως επειδή οι Δασικοί δρόμοι πάντα είναι μια διαταραχή του Δάσους έχουν ΠΟΛΛΑΠΛΟΥΣ στόχους. Εξυπηρετούν και την διαχείριση και την συγκομιδή-μεταφορά προϊόντων και την προστασία και την πυροπροστασία και την επικοινωνία χωριών οικισμών κλπ.

Παράλληλα στη βάση του αντιπυρικού σχεδίου καλλιεργούν πηγές και κατασκευάζουν υδροδεξαμενές ανεφοδιασμού. Έχουμε ήδη εκατοντάδες αλλά ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.

Το καλοκαίρι οι ίδιοι άνθρωποι στελεχώνουν τα υψηλά πυροφυλάκια (όχι αυτά τα ξύλινα δίπλα στα σπίτια μας) και με απολύτως ευέλικτα μέσα πραγματοποιούν την ΠΡΩΤΗ ΠΛΗΞΗ μέσα στα δάση. Παράλληλα ειδοποιούν για πιθανή βοήθεια. Σε περίπτωση που χάσουν την πρώτη αντιμετώπιση εξακολουθούν ΒΟΗΘΟΎΝ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΠΛΗΞΗ μέσα στα δάση και ανεφοδιάζονται επί τόπου.

Εννοείται ότι μετά την Πρώτη Πλήξη και εφόσον εκεί χαθεί η μάχη τον κύριο λόγο έχει η Πυροσβεστική για τους οικισμούς, τους Αρχαιολογικούς-Ιστορικούς χώρους και τις καλλιέργειες.

Τα εναέρια μέσα επικουρούν σε κάθε φάση. Όμως με τον τρόπο αυτό τα τεράστια έξοδά της συρρικνώνονται στο ελάχιστο.

Φυσικά τον Συντονισμό θα έχει πάντα η Πολιτική Προστασία. Όμως η μισή ή κουτσή αντιεπιστημονική και Καραβανίστικη Πολιτική Προστασία, δεν θα έχει ποτέ έστω και στοιχειώδη αποτελέσματα για την Προστασία των οικοσυστημάτων και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Αγαπητοί φίλοι.

Ξέρω ότι τα χρυσά αυτά «προγράμματα» της Πυροσβεστικής θα πραγματοποιηθούν. Φαντάζομαι και γιατί δεν θα ακουστούμε και πάλι. Όλοι εξ άλλου μπήκαμε στο νόημα…

Ξέρω επίσης ότι δεν θα καταφέρουν ΤΙΠΟΤΑ. Χωρίς Επιστημονική Γνώση δεν γίνεται τίποτα. Χωρίς Δασική Διαχείριση και χωρίς γενναίες αποφάσεις πρόληψης δεν θα καταφέρουν ΤΙΠΟΤΑ.

Εκείνο που χρειάζεται είναι η αναδιοργάνωση της ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ και όχι το …ράβε …ξήλωνε, ξόδευε… της Πυροσβεστικής.

Και να είναι σίγουροι ότι το «και πάλι ΤΙΠΟΤΑ», θα το βρει κάποιος Ανακριτής και Εισαγγελέας της μελλοντικής μεγάλης Καταστροφής.
ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , ,

3 replies

 1. Υπηρετώ στο Δασαρχείο Αμαλιάδος του Νομού Ηλείας,από το 1980.δηλαδή σε δασαρχείο Α Ζώνης επικινδυνότητος(Είχαμε πολλές πυρκαγιές σε ετήσια βάση και τα τρία δασαρχεία του Νομού,αυτό πηγάζει και από τα βιβλία που ακόμη υπάρχουν).Το ίδιο συνέβαινε στο Νομό Αχαίας,Μεσσηνίας,Αττικής,Αιτωλοκαρνανίας,δηλαδή σε Νομούς της χώρας που κλιματολογικά ευνοούσαν σε ετήσια βάση της Δασικές φωτιές,όχι στη Βόρεια Ελλάδα.Το έχω αναπτύξει και σε άλλα μέσα κοιν.δικτ.το γιατί δεν πρόκειται να μάθουν να σβήνουν δασικές πυρκαγιές είτε σε 100 χρόνια και κάθε χρόνο θα καίνε σπίτια,ανθρώπους,κάτι που τους το επισήμανα στα θεωρεία της Βουλής το 1998 που συζητείτο (το μεγαλύτερο ατόπημα που έγινε στη χώρα μας) η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης από τη δασική στην ΠΥ. Το πόσο δε στοίχιζε σε ετήσια βάση η πυρόσβεση στη δασική Υπηρεσία και πόσο στοιχίζει από το 1998 έως σήμερα,ας το συγκρίνουν οι Κυβερνώντες,οι Δημοσιογράφοι,οι Εισαγγελείς και όλοι αυτοί οι ηλίθιοι που σιωπούν σε αυτά που χρόνια τώρα συμβαίνουν.Αυτό που θα σας πω είναι τούτο και μόνο.ΟΛΟ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ και το ΣΚΕΠΤΙΚΟ του ΠΟΛΕΜΟΥ που λέγετε ΔΑΣΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ είναι Λ Α Θ Ο Σ._

 2. Έχοντας υπηρετησει κ στους δύο φορείς έχω να πω μονο το εξης: Βλεπατε βλέπετε κ θα βλέπετε πιθανα, το δάσος σαν το μαγαζάκι σας (με ότι αυτό συνεπάγεται) κ την Πυροσβεστική σαν τον “νταβατζη” (ετσι σας συμφερει να την παρουσιαζετε), που σας παίρνει το μεγαλύτερο μέρος της “εισπραξης. Αυτό από μόνο του σας κανει κακεντρέχεις κ αναξιόπιστους. Θα μπορούσα να καταρριψω τα παιδικά επιχειρήματα σας ένα προς ένα ευκολα,αλλά δεν θα μπω στην διαδικασία γιατί δεν θα βγει κάτι οφελιμο από αυτό. Συνεχίστε να κάνετε αυτο που κάνετε (να μουγκανιζετε δλδ αντί να εργαζεσερ όπως πρέπει) κι αφήστε την Πυροσβεστική κ την ΠΠ να κάνουν την δουλειά τους

 3. Και φαντάσου Λευτέρη, απο τα 500 δις που φαγώθηκαν και είναι εξω σε Τράπεζες, απο αυτά το 2% να δινόταν για τη προστασία των δασών, τώρα θα υπήρχαν δάση, Δασική Υπηρεσία, κλπ. οργανισμοί, Ινστιτούτα, φορείς, με τεράστιο έργο και απόδοση στην κοινωνία……….και πολά μπορεί κανείς να σκεφτεί και να πεί………… τώρα θα τρωγόμαστε, μέσα στη μιζέρια μας και την ανέχειά μας………….

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: