Επιπτώσεις των πυρκαγιών στη βιοποικιλότητα και ανάκτηση του βιοτικού φυσικού κεφαλαίου: Ανάπτυξη πλαισίου στην περίπτωση της Εύβοιας

Πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Ιανουαρίου το διαδικτυακό σεμινάριο «Επιπτώσεις των πυρκαγιών στη βιοποικιλότητα και ανάκτηση του βιοτικού φυσικού κεφαλαίου: Ανάπτυξη πλαισίου στην περίπτωση της Εύβοιας», το οποίο οργανώθηκε στα πλαίσια του Technical Assistance and Information Exchange Instrument -TAIEX TSI, υπό τη Γενική Διεύθυνση Υποστήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έχοντας ως δικαιούχο τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Το διαδικτυακό σεμινάριο στόχευε στη συλλογή πληροφοριών, την κατανόηση και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεις μεταξύ χωρών που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις στην αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων μετά από φυσικές καταστροφές (ιδίως δασικές πυρκαγιές).

Ο σκοπός του σεμιναρίου ήταν η υποστήριξη της Ελλάδας στο σχεδιασμό μέτρων στήριξης μετά την πυρκαγιά για την αποκατάσταση/ανάκτηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στις καμένες περιοχές (π.χ. Εύβοια) και η υποστήριξη στη δημιουργία ενός κόμβου (hub) εμπειρογνωμόνων και γνώσεων για το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθηση μέτρων μετά από μεγάλες πυρκαγιές για την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων στις πληγείσες περιοχές.

Στην εκδήλωση διακεκριμένοι επιστήμονες από την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, παρουσίασαν την τρέχουσα επιστημονική γνώση και καλές πρακτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αναφορικά με τη θεματική του σεμιναρίου.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απεύθυναν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Στυλιανίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αμυράς, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Υποστήριξης Μεταρρυθμίσεων των Κρατών Μελών της Ε.Ε. κα. Berger και η Πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής καθηγήτρια ΕΜΠ κα. Παπαδοπούλου.ΚατηγορίεςΔασική Έρευνα, Εκπαίδευση - Επιμόρφωση, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: