Ων ουκ έστι αριθμός

Δημήτριος Η. Παπαστερίου,
Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ

Επαναλαμβάνουμε το ερώτημα, μετά τις τρέχουσες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2022: «Με απλά λόγια το ερώτημα είναι πως μπορεί ο άνθρωπος να συνεχίσει τον πολιτισμό του στη γη χωρίς να καταστρέψει τη φύση και τον εαυτό του» (Δεκλερής).

Βλέποντας τις σχετικές ειδήσεις στην τηλεόραση,  μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα, μήνα με το μήνα, βλέποντας τους κόπους μιας ζωής να χάνονται στις αδίστακτες φλόγες (των άμεσων ή έμμεσων εμπρηστών, στους τελευταίους ανήκει ο καθένας μας), έρχεται  στο μυαλό μας και πάλι η «κοινωνική υπαιτιότητα» και τα μάτια  – μαζί με τις όποιες γραμμές – θολώνουν. Η πραγματική καταιγίδα των πυρκαγιών προστίθεται σε μια έντονη δόση νομικής καταιγίδας, που μπορεί να ανακατέψει ακόμη περισσότερο τις στρώσεις λαβυρίνθων, ώστε όταν η πραγματική καταιγίδα φύγει από την επικαιρότητα, θα αφήσει για πολλοστή φορά αναπάντητο το ερώτημα «υπάρχει ή όχι επιστροφή ή αναδιάταξη».

Επιστροφή σε τι; Αναδιάταξη με τι; Στα αυθαίρετα των αυθαιρέτων; Στις «οικιστικές πυκνώσεις» των οικιστικών πυκνώσεων; Στη «βιώσιμη ανάπτυξη» των βιώσιμων αναπτύξεων; Στην τρέχουσα φάση της ανόητης και ατέρμονης αστικοποιήσεως; Στην επικράτηση της «τακτοποιήσεως» έναντι της «νομιμοποιήσεως»; Στα ασύστολα ψεύδη, ακόμη και νομικών κειμένων; Στις «άλλες διατάξεις» κάθε νέου νομοθετήματος; Στις χιλιοτρυπημένες απαγορεύσεις από μάγματα εξαιρέσεων και αποκλίσεων κατά το εκάστοτε δοκούν; Στις δημόσιες διαβουλεύσεις εκατοντάδων άρθρων για λίγα εκοσιτετράωρα; Στις «μουντζιές» προς εκτόνωση; Στο «ρε μ…κα», ως εκδήλωση ήθους;

Είμαστε όλα αυτά; ΝΑΙ! Και πάρα πολλά άλλα! Ων ουκ έστι αριθμός! Οι πραγματικές πυρκαγιές βρίσκονται σε αδιάκοπη συνάφεια με τις «νομικές πυρκαγιές». Επίσης, με τις ποικίλες εκτονώσεις του καθενός μας αλλά και με τις πολύπτυχες εκδηλώσεις ήθους!

Καλούμαστε να συνεχίσουμε τον πολιτισμό μας στην Επικράτεια χωρίς να καταστρέψουμε περισσότερο τη  φύση, τον εαυτό μας και τα παιδιά μας.

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 22.07.2022ΚατηγορίεςΑπόψεις, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: