Eκατομμύρια ψάρια ενυδρείων κινδυνεύουν

Μια ευρωπαϊκή νομοθετική αλλαγή για συνταγογράφηση φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στα διακοσμητικά ψάρια. Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους κινδύνους.

Το βλεφαριδοφόρο παράσιτο ιχθυοφθείριος είναι δύσκολα ορατό με γυμνό μάτι, αλλά ο μονοκύτταρος αυτός οργανισμός μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ενυδρεία και υδατοκαλλιέργειες. Το παράσιτο εγκαθίσταται στο δέρμα και τα βράγχια των ψαριών και προκαλεί την ασθένεια των λευκών κηλίδων, η οποία πάντως είναι ορατή εύκολα, σύμφωνα με την κτηνίατρο Σάντρα Λεχλάιτερ.

Το πρόβλημα όμως είναι μια νομοθετική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2027 φάρμακα κατά των ιών, των μυκήτων και των πρωτοζώων θα χορηγούνται μόνο με συνταγή. Επίσης τέτοια σκευάσματα θα χρειάζονται άδεια.

Επειδή τα φάρμακα για τα διακοσμητικά ψάρια είναι μια εξειδικευμένη αγορά, δεν συμφέρει η διαδικασία έγκρισης τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με την Σάντρα Λεχλάιτερ. Οι μικρότερες εταιρείες, από την άλλη πλευρά, δεν θα μπορούσαν να αντέξουν το κόστος εκατομμυρίων για δοκιμές και έγκριση του φαρμάκου.

Λίγοι κτηνίατροι, πολλές οι ανάγκες

Το χειρότερο είναι ότι υπάρχουν μόνο καμιά δεκαριά ειδικοί κτηνίατροι για ψάρια στη Γερμανία με δικό τους ιατρείο και εξειδικευμένα εργαστήρια. Η Σάντρα Λεχλάιτερ, για παράδειγμα, έχει το ιατρείο της στο Νόιενμπύργκ αλλά είναι αρκετές ημέρες την εβδομάδα καθοδόν σε όλη τη χώρα. Δηλώνει πως εξαιτίας του νέου νόμου θα υπάρξει σημαντικό κενό προσφοράς και πως όχι μόνο τίθεται σε κίνδυνο, αλλά θα είναι εντελώς αδύνατη η αντιμετώπιση πολλών περιστατικών.

Η ασθένεια των λευκών κηλίδων, για παράδειγμα, είναι πολύ συχνή και μέσα σε λίγες μέρες ένα μεγάλο μέρος των ψαριών θα μπορούσε να προσβληθεί και να πεθάνει μέσα σε ένα ενυδρείο, εάν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα.

Η Βερένα Γιουνγκ-Σρερς από το τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του  Αννοβέρου είναι ειδική κτηνίατρος για ψάρια. Όπως λέει, ασθένειες που προκαλούνται από παράσιτα είναι καθημερινό θέμα στις ώρες που δέχεται. Θεωρεί πολύ αμφιλεγόμεενη την αλλαγή του νόμου.

«Τα ψάρια, αν αρρωστήσουν, τότε πραγματικά θα πεθάνουν», λέει και διατυπώνει την ανησυχία ότι οι ιδιοκτήτες των ψαριών θα αποκτήσουν τα φάρμακα με αμφίβολους τρόπους. Για το λόγο αυτό, υποστηρίζει, ότι θα πρέπει να υπάρξουν εξαιρέσεις ώστε να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τουλάχιστον ορισμένα από αυτά τα φάρμακα.

Στόχος η πιο προσεκτική χρήση των φαρμάκων

Ωστόσο, το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας παραπέμπει σε οδηγία της ΕΕ, στην οποία και βασίζεται ο νέος νόμος περί κτηνιατρικών φαρμάκων.

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι τα κτηνιατρικά φάρμακα να χρησιμοποιούνται πιο προσεκτικά αφού υπάρχει αυξανόμενη αντίσταση σε τέτοια φάρμακα. Τα αρμόδια ομοσπονδιακά υπουργεία γνωρίζουν τα προβλήματα και έχουν ήδη συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς, σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Γεωργίας.

Υπάρχουν όντως σκέψεις να εξαιρεθούν ορισμένα παρασκευάσματα.Σύμφωνα με την Βερένα Γιουνγκ-Σρερς, οι αλλαγές αφορούν τα διακοσμητικά ψάρια. Για τα βρώσιμα ψάρια υπάρχουν άλλες προδιαγραφές για τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων και κυρίως εντελώς διαφορετικοί τρόποι ελέγχου των παρασίτων. Για παράδειγμα μπορεί να αυξηθεί η ροή του νερού σε μια τεχνητή λίμνη για πέστροφες, ώστε να ξεπλυθούν τα μικρόβια ή μπορεί να μπουν τα ψάρια σε διαφορετικές τεχνητές λίμνες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο. Το πρόβλημα αφορά τα φάρμακα και κυρίως τα αντιβιοτικά που μπαίνουν στα λύματα καταστρέφοντας το περιβάλλον και μολύνοντας τη διατροφική αλυσίδα.

Μάρκο Κρέφτινγκ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

dw.comΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: