Η άνοιξη έχει προχωρήσει ένα μήνα πιο μπροστά, σύμφωνα με τα 75 χρόνια μελέτης για τους νεοσσούς του καλόγερου (Parus major)
![]() |
Απόδοση στα Ελληνικά Μανώλης Καπάνταης, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος τ. Δ/ντης Πρασίνου |
Στις 27 Απριλίου 1947, ξεκίνησε το «ζωντανό εργαστήριο» στο Wytham Woods του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης, η παρακολούθηση της ωοτοκίας του γνωστού πτηνού καλόγερος (σ.σ. μιας από τις παπαδίτσες που απαντούν και στον ελλαδικό χώρο). Μετά από 75 χρόνια παρακολούθησης, οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι τώρα η πρώτη ωοτοκία γίνεται στα τέλη Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα από τον προκάτοχό του πριν από 75 χρόνια.

Εικόνα 1. Ένας καλόγερος στο δάσος της Οξφόρδης / Photo credit: Keith McMahon.
Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την 75η επέτειο από την έναρξη της μακροχρόνιας μελέτης του Great Tit (Parus major), στο Wytham Woods του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η μελέτη «Wytham Great Tit» είναι η πιο μακροχρόνια μελέτη στον κόσμο, ενός προεπιλεγμένου και ξεχωριστού πληθυσμού ζώων.
Ο Βρετανός επιστήμονας και φυσιοδίφης συγγραφέας Sir David Attenborough με την ευκαιρία αυτής της επετείου δήλωσε:
«Έχοντας επισκεφτεί πολλές φορές το Wytham Woods, ξέρω πόσο θεμελιώδες ήταν αυτό το έργο, όπως και άλλα παρόμοια, για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον φυσικό κόσμο».
Ήταν στις 27 Απριλίου 1947, όταν ξεκίνησε το «ζωντανό εργαστήριο με την πρώτη ωοτοκία ενός αυγού», σε αυτό το εμβληματικό δάσος.
Εκείνη την εποχή, ξεκίνησε επίσης μια βαθιά και συνεχής σχέση, μεταξύ του πληθυσμού των πτηνών και των πολλαπλών γενεών ερευνητών, που παρατηρούν αυτά, για χρονική περίοδο τριών τετάρτων του αιώνα.
Στην πραγματικότητα, η σπουδαία μελέτη «Wytham Great Tit» είναι η μεγαλύτερη συνεχής μελέτη στον κόσμο, ενός ξεχωριστού, προεπιλεγμένου πληθυσμού ζώων. Η δέσμευση δεκάδων ανθρώπων για αρκετές δεκαετίες και η παραγωγική δουλειά, μας επέτρεψαν να έχουμε ένα μοναδικό ιστορικό αρχείο για την οικολογία και τη συμπεριφορά των πληθυσμών των πτηνών στην άγρια φύση.
Οι καλόγεροι (Parus major) είναι ένα εξαιρετικό είδος για μελέτη και οικολογική έρευνα, καθώς προσαρμόζονται εύκολα σε τεχνητές φωλιές, αναπαράγονται σε υψηλή πυκνότητα, παραμένουν κοντά στο σημείο που γεννιούνται και αντιμετωπίζουν καλά στην παρακολούθηση τους από τους επιστήμονες. Οι επιστήμονες μπορούν μεμονωμένα να επισημάνουν μεγάλους αριθμούς νεοσσών και να τους παρακολουθήσουν σε όλη τους τη ζωή.

Εικόνα 2. Υπέροχοι νεοσσοί σε φωλιά / Photo credit: Ella Cole
Η πιο μακροχρόνια μελέτη για τους νεοσσούς
Χάρη σε αυτό το έργο, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 70 διδακτορικές διατριβές και έχουν δημοσιευτεί περισσότερα από 350 επιστημονικά άρθρα σχετικά με αυτά τα πτηνά, τους πληθυσμούς τους και τις απειλές τους. Αυτή η μακροχρόνια έρευνα βασίστηκε στη δουλειά εκατοντάδων ανθρώπων.
Είναι οι μελέτες αυτού του τύπου, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των αλλαγών και ποιες μπορεί να είναι στο μέλλον.
Ben Sheldon
«Ήταν μεγάλο προνόμιο να επωφεληθούμε από την αφοσίωσή τους, χρόνο με το χρόνο, για να συνεχίσουμε τη μελέτη», λέει ο καθηγητής Ben Sheldon, ο οποίος ηγείται τώρα της μελέτης «Wytham Great Tit». Αυτή η συνεχής παρατήρηση επέτρεψε στην επιστημονική κοινότητα, να χρησιμοποιήσει δεδομένα πολλών δεκαετιών, για να κατανοήσει πώς συμβαίνουν οι αλλαγές με την πάροδο του χρόνου.
«Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν ξεκίνησα το διδακτορικό μου στους καλόγερους στο Wytham, υπήρξε μια αξιοσημείωτη, μακροπρόθεσμη καταγραφή του πληθυσμού, την οποία ανέλυσα για να καταλάβω ποιοι παράγοντες καθόρισαν τους αριθμούς των πτηνών», δήλωσε ο καθηγητής John Krebs, ομότιμος καθηγητής ζωολογίας στην Οξφόρδη και μέλος της Επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Βουλής των Λόρδων.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, είναι ότι ο καλόγερος αναπαράγεται τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τιστην έναρξη της μελέτης.
Αυτή η μετατόπιση είναι ένα σαφές σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε ένα από τα πιο γνωστά πουλιά του δάσους και του κήπου.
«Οι μελέτες αυτού του τύπου, είναι που μας επιτρέπουν να μάθουμε ποιες ήταν οι συνέπειες αυτών των αλλαγών και ποιες μπορεί να είναι στο μέλλον», προσθέτει ο Sheldon.
Πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα πουλιά
Όπως πολλές πτυχές της βιολογίας τους, ο χρόνος ωοτοκίας των αυγών του καλόγερου, επηρεάζεται από παράγοντες μεγάλης και μικρής κλίμακας, όπως το κλίμα, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, η υγεία και η συμπεριφορά των κοντινών δέντρων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά θα μπορούσαν να είναι οι απαντήσεις σε πιθανές ευπάθειες και αντίσταση στην κλιματική αλλαγή.
Το 2022, το πρώτο αυγό της χρονιάς γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα νωρίτερα από τον προκάτοχό του, πριν από 75 χρόνια.
Έτσι, η κλιματική αλλαγή έχει σαφείς επιπτώσεις στα γνωστά βιολογικά συστήματα.
Δεν είναι όμως αυτό το μόνο συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει. Οι επιστήμονες έχουν επίσης εντοπίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά συμπεριφοράς: τα πουλιά μπορούν μεμονωμένα να μάθουν πολύπλοκες συμπεριφορές το ένα από το άλλο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολιτισμικές διαφορές.
Επί του παρόντος, οι ερευνητές χρησιμοποιούν δεδομένα αναπαραγωγής από 1.209 τεχνητές φωλιές σταθερής θέσης, σε αυτό το δάσος δυτικά της Οξφόρδης.
Καθώς η μελέτη έχει αναπτυχθεί, χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο νέες τεχνολογίες όπως ηλεκτρονική σήμανση, τηλεπισκόπηση και ανάλυση γονιδιώματος για την κατανόηση της εξέλιξης.
ΠΗΓΗ: https://www.agenciasinc.es
ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Περιβάλλον
Απάντηση