Δασαρχείο Καρδίτσας: Ρυθμιστικές διατάξεις για την τοποθέτηση μελισσοσμηνών

Στην έκδοση Δασικής Αστυνομικής Διάταξης με ρυθμίσεις για την μελισσοκομική δραστηριότητα προχώρησε το Δασαρχείο Καρδίτσας εξαιτίας του γεγονότος ότι η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, αντιπυρικές λωρίδες και δασικούς δρόμους, δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο και την διαπίστωση δασικών παραβάσεων, στις ετήσιες εργασίες συντήρησης δασικού οδικού δικτύου, στην ασφαλή διέλευση κατοίκων και τουριστών αλλά και αποτελεί κίνδυνο για έναρξη πυρκαγιών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ελληνική Μελισσοκομία αποτελεί πολύτιμη, απαραίτητη, ανερχόμενη και προσοδοφόρα επαγγελματική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση, για όλη την περιοχή ευθύνης του Δασαρχείου Καρδίτσας:

ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ:

Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε δάση,δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις δημόσιες και μη, μετά από τη λήψη όλων των πυροσβεστικών μέτρων, σχετική ενημέρωση του Δασαρχείου,καθώς και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών σε περιπτώσεις ιδιωτικών δασών,δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Για μόνιμη μελισσοκομική εγκατάσταση ισχύουν οι διατάξεις περί κτηνοτροφικής εγκατάστασης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:

  1. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών α) επί των αντιπυρικών ζωνών και β) σε απόσταση μικρότερη των είκοσι πέντε (25) μέτρων από το κατάστρωμα όλων των δημόσιων δρόμων (εθνικών, επαρχιακών, κοινοτικών, δασικών και αγροτικών) εκτός εάν αυτά είναι περιφραγμένα με τοίχο, σανίδωμα ή πυκνό φυσικό ή τεχνητό φράκτη ύψους δύο (2) μέτρων τουλάχιστον.
  2. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) μέτρων από κατοικημένες οικίες, εκτός εάν αυτά είναι περιφραγμένα με ειδικό πλέγμα ύψους δύο (2) μέτρων τουλάχιστον.
  3. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών επί σημασμένων ορειβατικών μονοπατιών, ποδηλατικών και ειδικών αγροτουριστικών διαδρομών.
  4. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε καλλιεργημένες ή σε αγρούς που βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη.
  5. Η τοποθέτηση μελισσοσμηνών σε απόσταση μικρότερη των τριάντα (30) μέτρων από δασικές εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τις υλοτομικές εργασίες (εργοτάξια κλπ), φύλαξη και πυροπροστασία (πυροφυλάκια, υδατοδεξαμενές, Πυροσβεστικούς Σταθμούς, θέσεις στάθμευσης πυροσβεστικών οχημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες κλπ), καθώς και από εξωκλήσια, Ιερές Μονές, ορειβατικά καταφύγια, θέσεις θέας, πηγές και βρύσες, ή άλλες εγκαταστάσεις ορεινού τουρισμού.
  6. Το κάπνισμα μελισσών με την επιφύλαξη των ρυθμίσεων του άρθρου 11 της υπ’ αριθμ. 9/2021 Πυροσβεστικής Διάταξης.
  7. Η χρήση εύφλεκτων υλών (ελαστικά αυτοκινήτων) για την τοποθέτηση κυψελών, εντός των δασών ή δασικών εκτάσεων και μέχρις αποστάσεως τριακοσίων (300) μέτρων από αυτές.

Όλοι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αναγράφουν το ονοματεπώνυμο και το τηλέφωνό τους σε μία εκ των κυψέλη και τα ίδια στοιχεία σε μικρή πλαστικοποιημένη πινακίδα μεγέθους (Α4), κρεμασμένη από ένα δένδρο ή θάμνο εμπρός και εγγύς από τις κυψέλες, σε ασφαλή απόσταση από αυτές..

Συστήνεται στους μελισσοκόμους, ειδικά σε περιόδους ανομβρίας, να τοποθετούν ποτίστρες για παροχή νερού στις μέλισσες.

Οι παραβάτες των ανωτέρω και εκείνοι κατόπιν εντολής των οποίων ενεργούν,θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.

Η τήρηση των ανωτέρω ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, στους αναγνωρισμένους Ιδιωτικούς Φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων και γενικά σε κάθε φιλόνομο πολίτη.

Σχετική απόφαση:
ΔΑΔ: 37/2023 – Αρ. πρωτ. 404801/03.08.2023 (ΑΔΑ: ΨΩΔΠ4653Π8-ΩΔΓ) ΔΑΣΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ (ΠΕΡΙ ΜΕΛΙΣΣΟΣΜΗΝΩΝ)


ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: