Το παράδειγμα του ψευτοκαθαρισμού της κοίτης του χείμαρρου «Κραυσίδωνα» Μαγνησίας
![]() |
Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος |
Πρακτικά τελείωσε η αντιπυρική περίοδος. Και σε αυτή η αντιπυρική περίοδο πλήγωσε την Χώρα μας το δόγμα ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ της Πυροσβεστικής.
Ο απολογισμός των καταστροφών επιπέδου παγκοσμίου ρεκόρ από τις Δασικές πυρκαγιές και αργότερα από τις πλημμύρες.
Οικονομικός απολογισμός της Δασοπυρόσβεσης από την Πυροσβεστική και πάλι δεν έγινε ακόμα και να είστε σίγουροι δεν θα γίνει ποτέ ούτε και φέτος όπως και στα προηγούμενα 25 χρόνια των καταστροφών του δόγματος: ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ.
Ξέρουμε όμως ότι τα έξοδα για την Δασοπυρόσβεση ξεπέρασαν το 1 δις και φέτος (με δήλωση του ίδιου του κου Πρωθυπουργού).
Βέβαια όλοι μας καταλάβαμε ότι αποτελεσματική Δασοπυρόσβεση δεν υπάρχει. Ούτε βέβαια και ουσιαστική πρόληψη. Παρ όλα αυτά ξοδεύονται τεράστια ποσά από την Πολιτική Προστασία, κεντρικά και με απ’ ευθείας αναθέσεις έργων του ράβε-ξήλωνε και μάλιστα με την επικάλυψη Νομιμότητας.
Με το άρθρο 42 του Ν. 4662/2020 (του Κορωνοϊού) προβλέπεται να συσταθεί μια Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου στην Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, μέσω της οποίας όλες οι αρμοδιότητες των έργων κάθε είδους και κάθε φορέα, περνάνε στην Πολιτική προστασία, αλλά επειδή από αυτήν απουσιάζουν όλοι εκτός από την Πυροσβεστική, ουσιαστικά περνάνε σε εκείνη.
H Επιτροπή αυτή σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του Νόμου, κηρύσσει μια έκταση σε «Κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας, μπορεί να χαρακτηρίζει, ως κατεπείγοντα και άμεσης υλοποίησης, προληπτικής φύσεως έργα ή εργασίες των Δήμων ή Περιφερειών ή της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου φορέα του Δημοσίου».
Και παρά το ότι δεν έχει γίνει καν η σύσταση αυτής της Επιτροπής (ή κρατιέται κρυφή), ο εκ του αποτελέσματος αποτυχημένος κος Γενικός Γραμματέας Π.Π αποφασίζει για το ποια έργα θα γίνουν… από μόνος του. Μαζί αποφασίζει και για τα οικονομικά θέματα πάντα με απ’ ευθείας και κρυφές αναθέσεις.
Μάλιστα η Πυροσβεστική κρατάει και όλη την χρηματοδότηση την οποία σε συνδυασμό και με τα άρθρα 40 και 41 του ίδιου Νόμου διαθέτει σε έργα χωρίς μελέτες, χωρίς άδειες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς την στοιχειώδη προστασία των εργατών. Όλα «ελέγχονται» από εσωτερικές διαδικασίες συχνά κουκουλώματος ή και δυνητικά διασπάθισης χρημάτων του Ελληνικού Λαού.
Ας δούμε λοιπόν ένα πρόχειρο «έργο» χωρίς καμιά διαδικασία ελέγχου, χωρίς μελέτες κλπ. στην πολύπαθη Μαγνησία.
Έχει «διαταχθεί» λοιπόν ο καθαρισμός του χειμάρρου «Κραυσίδωνα» με σύμβαση που ανετέθη με συνοπτικές διαδικασίες μετά βέβαια την καταστροφή (και όχι πριν) που πλημμύρησε τον Βόλο.
Πριν από όλα όμως δείτε ένα βίντεο που μου έστειλαν κάτοικοι της περιοχής. Παρατηρήστε μόνο και θα σχολιάσουμε μετά.
Αγαπητοί φίλοι,
1. Όταν κάνουμε εργασίες υλοτομίας, οι εργάτες φοράνε απαραιτήτως τουλάχιστον προστατευτικό κράνος και προστατευτικά γυαλιά. Ο εργάτης αυτός δεν φοράει ούτε καν κράνος.
2. Πρέπει να ξέρει να κάνει υλοτομίες. Να ξέρει να χειρίζεται αλυσοπρίονο με σταθερή ταχύτητα και να μην του «κολλάει» στην μέση της τομής. Η θέση του σώματος επίσης είναι λανθασμένη. Αν φύγει ο έλεγχος του αλυσοπρίονου από τον εργάτη κινδυνεύει να τον κόψει στην μέση.
Το πρώτο όμως πράγμα που κάνουμε είναι η τομή κατεύθυνσης ρίψης του δέντρου έτσι ώστε να αποφευχθούν πιθανές ζημιές ή και ατυχήματα και έπειτα κάνουμε την κύρια εγκάρσια τομή ρίψης (βλέπε ΦΩΤΟ 1).

Φωτ. 1: Τρόπος δημιουργίας τομή κατεύθυνσης ρίψης
3. Στον χείμαρρο Κραυσίδωνα ξεσπάνε πάνω στα Πλατάνια. Μόνο αυτά κόβουν και απομακρύνουν όπως- όπως και αδιακρίτως και όπως θα δείτε στην συνέχεια αποφεύγουν να απομακρύνουν κατασκευές κλπ που βρίσκονται μέσα στην κοίτη (βλέπε ΦΩΤΟ 2).

Φωτ. 2: Μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα (στην θέση αηδονοφωλιές) με ελάχιστα πλατάνια. Τα πλατάνια να είστε σίγουροι δεν επέζησαν. Αντίθετα αυθαίρετες κατασκευές (στα αριστερά της φωτογραφίας) διατηρούνται μέχρι σήμερα.
Μάλιστα παρατηρούμε την σημαντική μείωση του πλάτους της κοίτης με εγκατάσταση αυθαίρετων κατασκευών και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούσαν κανονικά ουσιαστικά χωρίς προϋποθέσεις (βλέπε ΦΩΤΟ 3).

Φωτ. 3: Σημείο της κοίτης του Κραυσίδωνα μπαζωμένη που λειτουργούσε μέχρι και την πλημύρα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Στις φωτογραφίες 4, 5 και 6 παρατηρούμε την κατάληψη μέρους της κοίτης από άλλες αυθαίρετες κατασκευές που ακόμα και αν ο Εργολάβος δεν απομάκρυνε να είστε σίγουροι ότι θα τις απομακρύνει ο χείμαρρος την επόμενη φορά.

Φωτ. 4

Φωτ. 5

Φωτ. 6
Στην φωτογραφία 7 θα δείτε έναν ακόμα υλοτόμο-εργάτη χωρίς κανένα απολύτως προστατευτικό μέσο αφημένο ασύδοτα στο επόμενο εργατικό ατύχημα.
Τα όσα προβλέπονται στην Νομοθεσία μας για φάκελο ασφάλειας υγείας δεν ισχύουν;

Φωτ. 7: Ακόμα ένας Εργάτης χωρίς κανένα προστατευτικό μέσο.
Τα προστατευτικά μέτρα των εργαζομένων στα Δημόσια έργα και η υποχρέωση Φάκελου Ασφάλειας και Υγείας προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 3 του π.δ. 305/96 και αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την έγκριση και παραλαβή μιας μελέτης Δημοσίου Έργου με τα άρθρα 15 και 22 του Ν. 716/77, όπως αντικαταστάθηκε από τον Ν. 3316/05, άρθρο 37.
Όχι φίλοι μου ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΟΥ κου ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Π.Π.
Και καλά ο Εργολάβος δεν ξέρει τίποτα; Τι ξέρει; Μόνο την «κονόμα»; Σε περίπτωση ατυχήματος δεν ξέρει ότι αυτός θα είναι υπόλογος;
Όμως υπάρχει κι ένα ακόμα πρόβλημα. Εδώ και μερικά χρόνια τα Πλατάνια μας εξαφανίζονται από τον μύκητα Ceratocystis fimbriata f.P.Platani Walter. Η ασθένεια είναι μεταδοτική και για να αποφευχθεί η μετάδοση πριν και μετά από κάθε υλοτομία Πλατάνου πρέπει όλα τα εργαλεία να εμβαπτύζονται για τουλάχιστον 15 λεπτά σε διάλυμα χλωρίνης με νερό σε αναλογία ¼.
Με αυτή την τσαπατσουλιά που παρατηρείται μέχρι τώρα, λέτε να τηρούνται οι προστατευτικοί περιορισμοί καθαρισμού των εργαλείων;
Στην συνέχεια δείτε μερικές φωτογραφίες 8, 9 καταστροφής από τον χείμαρρο των αυθαίρετων κατασκευών που μείωσαν την κοίτη του χειμάρρου.

Φωτ. 8

Φωτ. 9
Στην επόμενη Φωτογραφία 10 παρατηρούμε και το κύριο πρόβλημα αυτών των πρόχειρων «καθαρισμών».
Όλες οι ενέργειες περιορίζονται στην λυσσασμένη υλοτομία κάθε είδους δέντρου, χωρίς όμως να μπούνε στον κόπο να απομακρυνθούν οι ογκόλιθοι που φράζουν και πάλι την κοίτη.
Αυτό όμως δεν είναι καθάρισμα της κοίτης αλλά απλή καταστροφή της βλάστησης προερχόμενη από το «πυροσβεστικό μίσος» σε κάθε είδους βλάστηση.

Φωτ. 10
Στην φωτογραφία 11 παρατηρούμε ότι οι ογκόλιθοι δεν απομακρύνονται. Ούτε καν διάφορα φερτά που «έφερε» ο Κραυσίδωνας.

Φωτ. 11
Αγαπητοί φίλοι,
Ξέραμε ότι η Ελληνική Κοινωνία δεν διακρίνεται και τόσο από ισχυρό Φιλοδασικό πνεύμα. Ταυτόχρονα όμως ξέρουμε ότι η κλιματική αλλαγή είναι πλέον προφανής. Και σίγουρα πρέπει να προσαρμοστούμε.
Μήπως λοιπόν είμαστε πίσω;
Την στιγμή που στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματευτές από τις χώρες της ΕΕ και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησαν αργά το βράδυ της Πέμπτης (9 Νοεμβρίου 2023) σε έναν νέο νόμο-ορόσημο για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης έως το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050.
Πρόκειται για τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο που υπερβαίνει την προστασία της φύσης για την ενεργή αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί η δραστική μείωση πολλών ευρωπαϊκών οικοτόπων.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ολοένα και πιο δραματική πραγματικότητα: Η φύση και η βιοποικιλότητα της ΕΕ κινδυνεύουν και πρέπει να προστατευθούν», δήλωσε η Teresa Ribera, υπουργός οικολογικής μετάβασης της Ισπανίας, η οποία εκπροσώπησε τις 27 χώρες της ΕΕ στις συνομιλίες.
Ο νόμος αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα έως το 2030 και θα βοηθήσει την ΕΕ να επιτύχει τον διεθνή στόχο της αποκατάστασης του 30% της γης και των θαλασσών έως το 2030.
«Ο πρώτος νόμος στον κόσμο για την αποκατάσταση της φύσης είναι σχεδόν έτοιμος», δήλωσε η Jutta Paulus, η οποία διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χάρη στη συμφωνία, η ΕΕ θα πάει στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP28 με «ένα σημαντικό θεμελιώδες εργαλείο για τον μετριασμό της κλιματικής κρίσης και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε η ίδια.
«Ο συμβιβασμός σχετικά με τον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης αποτελεί μια καλή βάση για να αντιμετωπιστεί επιτέλους η εξαφάνιση των ειδών στην Ευρώπη», δήλωσε η κα Paulus.
Την ώρα λοιπόν που ο αναγκαστικός Νόμος προστασίας του Περιβάλλοντος για όλα τα Κράτη της ΕΕ είναι έτοιμος (με την συμφωνία της Ελλάδας), εμείς θα αφήσουμε τα οικοσυστήματά μας σε αυτόν τον περιοδεύοντα θίασο της «κονόμας»;
Αύριο θα κάνουμε αναδασώσεις 400 εκατομμυρίων ΕΥΡΩ και μετά θα τις παρατήσουμε στην λαίλαπα της ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ;
Πρώτα από όλα λοιπόν πρέπει να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας.
Δηλαδή μερικά από τα αναγκαία μέτρα :
- Ανάθεση της επαναλειτουργίας των υψηλών Πυροφυλακίων στις Δασικές Υπηρεσίες που τα ρήμαξε η Πυροσβεστική με την εγκατάλειψή τους.
- Ανάθεση της πρώτης πλήξης στα Δάση από τις Δασικές Υπηρεσίες με δικά της Επίγεια Πυροσβεστικά μέσα. Τα μέσα μπορούν να μεταφερθούν από την δεξαμενή των 3.700 πυροσβεστικών που διαθέτει η Χώρα. Για τον σκοπό αυτό είναι αρκετά γύρω στα 700-800 και μπορούν να μεταφερθούν από διάφορους φορείς που τα διαθέτουν αλλά εκ του αποτελέσματος δεν χρησιμοποιούνται σωστά.
- Δραστική μείωση των εναέριων μέσων σε το πολύ 40.
- Ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με Επιστημονικό και Τεχνικό Προσωπικό. Χρειάζονται περίπου 3.000 άτομα.
Τα πρώτα 500 άτομα Επιστημονικού Προσωπικού (αν πιστέψουμε τον κο Υπουργό Περιβάλλοντος) θα προσληφθούν σε 4 μήνες. Και μόνο η μεταφορά των λεγόμενων Δασοκομάντος (που κάνουν όμως δουλειά γραφείου) που ποτέ δεν ενήργησαν ως τέτοιοι. Και δεν θα ενεργήσουν ποτέ !!! Γιατί για να μπουν μέσα στην φωτιά πρέπει να ξέρουν καλά τον χώρο της επιχείρησης ή να έχουν λεπτομερείς οδηγίες. Τον χώρο όμως δεν τον ξέρουν γιατί λειτουργούν Κεντρικά ούτε και κάποιος «Στρατηγός» θα τους δώσει οδηγίες.
Είναι 500 και προβλέπονται 500 ακόμα. Τα υπόλοιπα 1.500 άτομα μπορούν να βρεθούν μόνο από την κατάργηση των 81 θερινών κλιμακίων της Πυροσβεστικής που δεν θα χρειάζονται πλέον.
- Κατάργηση των άρθρων 38-53 της διαπλοκής του Νόμου 4662/2020 που εγκαθιστούν τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός Παρακράτους της Πυροσβεστικής με πολλά πλοκάμια αδιαφανών ή μυστικών συναλλαγών.
- Φυσικά κατάργηση του Νόμου 2612/1998 (νόμος αποξένωσης της Δασικής Υπηρεσίας από τα Δάση) που σηματοδότησε την καταστροφή 23 εκατομμυρίων στρεμμάτων Δασών σε 25 μόνο χρόνια, περίπου 11 νεκρούς συμπολίτες μας κάθε χρόνο και αμέτρητων καταστροφών ολόκληρων επαρχιών.
ΚατηγορίεςΑπόψεις