Ο Δασικός Χάρτης (Ε’): Το Κτηνοτροφικό πρόβλημα στην Π.Ε. Λασιθίου

Ματθαίος Φιλιππάκης,
Δασολόγος Δ/νσης Δασών Λασιθίου

Ο Δασικός Χάρτης

Ε´ Μέρος: Το Κτηνοτροφικό πρόβλημα στην Π.Ε. Λασιθίου

Πάμε τώρα στους κτηνοτρόφους που στο Δ.Χ. βρέθηκαν με τεράστιες δωρεάν νομής περιουσίες και προκαλεί θυμηδία το ότι κι΄ αυτοί φωνάζουν πιό υψηλόφωνα, να! πως «μας παίρνουν τα χωράφια» για τη λύπηση, δηλαδή για κάτι που κατέχουν αλλά δεν το έχουν και να! πιό χαμηλόφωνα «μας κόβουν τις επιδοτήσεις», για το διακήβευμα δηλαδή για κάτι που το έχουν και παίζεται να μη το έχουν, λόγω απρονοησίας της Πολιτείας.

Όπως είναι γνωστό η βοσκή στις δασικού χαρακτήρα δημόσιες εκτάσεις είναι δωρεάν. Αλλά οι κτηνοτρόφοι για να πάρουνε επιδοτήσεις παγιδεύονται στο γεγονός ότι: πρέπει να δηλώνουν τόπους που κατέχουν και τούτο το μπερδεύουν με το να δηλώνουν και ιδιοκτησίες που βέβαια δεν έχουν. Και όχι μόνο δεν έχουν σε αυτά τα εδάφη τέτοιες πάππου προς πάππου, αλλά και αυτές που αγόρασαν από τους αγρότες στα παραιτημένα εδάφη, πάνε κι΄ αυτές γιατί γίνανε δασικές. Και τώρα με το Δ.Χ. δεν δικαιούνται επιδοτήσεις που προϋποθέτουν να δηλώνεις τόπους δικού σου, αγορασμένους ή νοικιασμένους και μη δασικούς. Το να τρέχει τώρα η κάθε κυβέρνηση να τις καταβάλει προς το παρόν και κάθε τόσο άντε να πάμε παραπέρα παράνομα ή να βαφτίζει το κρέας ψάρι όπως κάνει με τις δηλώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου τα δασικά βαφτίζονται γεωργικά, να πάμε σε εκλογές, να μη χάσουμε τους ψήφους, να πούμε, τι να πούμε; να πως «το γλάκι του ποντικού φτάνει ίσαμε τ΄άχερα». Γιατί το ψέμα στην Ε.Ε. αποκαλύπτεται και τα πρόστιμα έρχονται και ο κτηνοτροφικός τομέας απειλείται. Την απειλή αυτή την διαισθάνονται οι κτηνοτρόφοι, αλλά με κόλπο το καθεστώς τους στρέφει κατά του Δ.Χ. και των Δασικών για να ξετινάσσει το πολιτικό κόστος. Δηλαδή πως το λέμε στα εγκώμια το Πάσχα; «ους το μάνα εξέθρεψεν εστρέψαντο κατά του ευεργέτου». Διότι η Δασική Υπηρεσία εναντίον της οποίας σήμερα βάλλουν και δωρεάν τους αφήνει να βόσκουν και αθοτύρους δεν τους ζητά από τη τάβλα, τους επιτρέπει σπορές κτηνοτροφικών φυτών και δρόμους και δεξαμενές τους έχει κάνει και από κοντά να τους υποστηρίζει στις άδικες μηνύσεις που τους κάνουν οι «ιδιοκτήτες» βουνών με τις πολυκατοικίες στη παραλία και τους νουθετεί να μη βάζουν πυρκαγιές συχνά και με αέρα, να μη κλέβουν τα ζώα αναμεταξύ τους, όσο το βαστά το χούϊ τους, πράγμα δύσκολο γι΄ αυτούς τους εκ φύσεως αδέσποτους. Κι΄ όμως αν μιλάμε σήμερα για τη περήφανη πατρίδα της υπαίθρου αυτοί είναι.

Έτυχα σε κουρά και στο θεόρατο πρίνο από κάτω 30 θεόρατοι νέοι βοσκοί, το αίμα τους έβραζε όπως το ΄21, κούρευαν πρόβατα, έβραζαν κρέατα, κέρναγαν κρασιά, έπαιζαν, θιαμπόλια, ασκομαντούρες και λυρολάουτα.

Ανέπτυξα Διάλογο:

-Γιάϊντα ωρέ παλικάρια δεν έχετε εσείς σκουλαρίκια στ΄αυτιά;

-Γιάϊντα θ΄ απομείνουν τ΄ αυτιά μας στα κατσοπρίνια και θα γένομε κουλαύτες.

-Γιάϊντα ωρέ παλικάρια δεν έχετε εσείς τατουάζ στα μπράτσα;

-Γιάϊντα όνταν ΄αρμέγωμε μυρίζουν οι όφιδες το γάλα και έρχουνται και τυλίγουνται στα μπράτσα μας, τα περνούν για οφιδοφωλιές, δεν προφτάνομε να τους ξετινάσσομε.

-Μπράβο σας, έτσι να είστε σαν τα αρχαία ελληνικά αγάλματα, χωρίς κόσμους ανατολιτών και έθη βαρβάρων.

Εκείνη την ώρα, ώ! τι βαρβαρότητα; ένα πρόβατο έσκουξε. Στη κουρά του μαλλιού στη βιάση έκοψε το ψαλίδι την προβιά του οζού. Διέκοψα το διάλογο.

Γιά να μην οδηγήσουμε και αυτή τη περήφανη νεολαία των υψηλών ορέων στη παραλία με τις καφετέριες, αρκούσε και μόνο η αναγνώριση της νομής στα όρια του κάθε βοσκότοπου του κάθε κτηνοτρόφου κατά το ιστορικό εθιμικό μεταξύ τους δίκαιο και βάσει αυτής της πραγματικής γης σε συνδυασμό με την παραγωγή, τη ποιότητα, την προστασία του περιβάλλοντος θα δίδονταν οι επιδοτήσεις που για χάρη τους βάλλεται ο Δ.Χ. της Χώρας. Στις περιοχές αυτές η επιμέλεια της Πολιτείας θα πρέπει πλέον να κατευθυνθεί στην σύσταση κτηνοτροφικών μητρώων χρήσεων δασικής γης επί πραγματικών ορίων κατά τόπο, εγκαταστάσεις, βοσκοϊκανότητα, αριθμό ζώων και όχι εικονικών (εδώ τα ζώα και στη Πελοπόνησο οι βοσκότοποι, τυφλή καταβολή δικαιωμάτων χωρίς έλεγχο δικαιώματος κ.τ.λ.). Όλη η διαχείριση, ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων – επιδοτήσεων, αναγνώρισης δικαιωμάτων, η εποπτεία του χώρου βόσκησης κ.τ.λ. θα πρέπει να μεταφερθεί στη Δασική Υπηρεσία που έχει πλέον και την εποπτεία του αγροτικού χώρου, με την ανάλογη πρόβλεψη για ενίσχυσή της σε μέσα και προσωπικό, ώστε:

– να αποτραπεί η καταστροφή του αγροτοδασικού και φυσικού εν γένει περιβάλλοντος, να ευοδωθεί η πραγματική ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, ο εκσυγχρονισμός των μονάδων, κ.τ.λ.

-να σταματήσει η κακουργηματικού χαρακτήρα για το δημόσιο συμφέρον διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων στις επιδοτήσεις άνευ αντικρίσματος που οδηγούν σε αδεσποσίες, κακή κατάσταση εγκαταστάσεων, κακή υγεία ζώων, κακή χρήση φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυση του τυχοδιωκτισμού του επαγγέλματος, της κατά νόμο απείθειας, των αγροζημιών, της ζωωκλοπής και της κάθε είδους παραβατικότητας.

Η Πολιτεία σύρεται σε αυτήν την παραβατικότητα πιεζόμενη από την ανάγκη στην τρέχουσα εξυπηρέτηση των κακώς εννοουμένων συμφερόντων μιας ομάδας παραγωγών που σήμερα αντιδρούν στο Δ.Χ., οι οποίοι εν τέλει από τη διαιώνιση της πολιτικής αυτής διαχρονικά θα υποστούν μεγαλύτερη ζημιά στο μέλλον και έως του αφανισμού τους. Διότι ακριβώς η συνεχιζόμενη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που προξενεί ο τρόπος αυτός καταβολής των επιδοτήσεων αργά αλλά σταθερά θα επισύρει την διακοπή τους και την απαγόρευση της δραστηριότητας σε μεγάλη έκταση. Η επιμέλεια αυτή αναφέρεται πλέον στις ορεινές και ημιορεινές συνθήκες της χώρας όπου ασκείται σχεδόν το σύνολο της εκτατικής (όχι της εντατικής και ενσταυλισμένης) κτηνοτροφικής δραστηριότητας.

Η κτηνοτροφία με την κύρωση των δασικών χαρτών αποκτά πλέον ένα στέρεο υπόστρωμα πάνω στο οποίο δύναται να αναπτύσσεται καλύτερα.

Δ΄ Μέρος: Το Αγροτικό πρόβλημα στην Π.Ε. Λασιθίου

Γ΄ Μέρος: Το ιδιοκτησιακό πρόβλημα

Β΄ Μέρος: H αλήθεια για το Δ.Χ. Π.Ε. Λασιθίου 

Α΄ Μέρος: Η Εθνική Γη 

 

Δημοσιεύτηκε στο dasarxeio.com | 30.03.2021


 ΚατηγορίεςΑπόψεις, Δασική Υπηρεσία, Δασικοί Χάρτες, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , , , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: