Οι Ληστές των Ορέων, οι Λήσταρχοι των Πόλεων και οι Εθνικοί Μειοδότες

(To θλιβερό παράδειγμα της Πυροσβεστικής)

Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Μελετητής

Στις μέρες μας το βασικότερο θέμα που επισκιάζει την επικαιρότητα είναι ο πόλεμος της Ουκρανίας. Πόλεμος για λόγους που τελικά είναι ακατανόητοι.

Την επίθεση την κάνει η Ρωσία, μια χώρα που εγγυάται την ειρήνη στον ΟΗΕ και που από πολλά χρόνια θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να έχει ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια εποχή του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής που απαιτεί ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ συνεργασία ορισμένες πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν ακόμα με την στενή λογική του προηγούμενου αιώνα. Δηλαδή με τον διαγκωνισμό «Εθνικών» συμφερόντων.

Και αναρωτιέται κανείς: ΤΙ ΜΕΛΛΟΝ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΓΗ;

Τι νόημα έχει η κυριαρχία μιας Χώρας σε έναν πλανήτη υπό κατάρρευση;

Την ίδια παραπάνω λογική παρατηρούμε να εξελίσσεται και στην Χώρα μας αλλά περισσότερο στον αστερισμό των μικροοικονομικών συμφερόντων.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και συχνά με διαπλεκόμενα συμφέροντα. Ας πούμε στον Ορεινό όγκο της ΟΣΣΑΣ πολύ συχνά γίνονται κυριολεκτικά μάχες ανάμεσα στην Δασοφυλακή που απέμεινε, με λαθροϋλοτόμους που λειτουργούν για λογαριασμό εμπόρων ξυλείας και καυσοξύλων κυρίως της περιοχής Αγιάς Λάρισας, πολύ καλά οργανωμένων με πολλαπλές διασυνδέσεις σχεδόν παντού… με το αζημίωτο πάντοτε. Βρέθηκα μάρτυρας σε μερικά τέτοια σημεία ληστρικής υλοτομίας και πλήρους σημειακής καταστροφής αποτελέσματα πάντοτε νυχτερινής ληστείας και διεπίστωσα και τα σημάδια της σκληρής μάχης.

Όμως η Δασοφυλακή μας όσο ψυχωμένη και να είναι, όσο παραμένει αποδεκατισμένη θα έχει όλο και ποιο δύσκολο έργο. Αλήθεια τι νόημα έχει να λέμε (στα λόγια) για «πράσινη μετάβαση» χωρίς την ενίσχυση της Δασοφυλακής και φυσικά και της Δασικής Υπηρεσίας.

Φτάσαμε στο σημείο κανένας πολίτης να μην μπορεί να τηλεφωνήσει στην Γενική Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Ο εκεί Συντονιστής της Περιφέρειας έκοψε τα …τηλέφωνά της.

Όμως φοβάμαι ότι αυτοί οι ληστές των Ορέων, δεν είναι ότι χειρότερο θα μπορούσε να μας τύχει. ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους «λήσταρχους» των πόλεων. Το καλοκαίρι του 2018 μια γραφειοκρατική ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ομάδα στα όρια της συμμορίας, της Πυροσβεστικής, καταδίκασε μια ολόκληρη Πόλη σε αφανισμό. Ήταν το «Μάτι» Αττικής. Καταδίκασε 102 οικογένειες σε ξεκλήρισμα και όλους μας σε ισόβια στεναχώρια.

Μετά από 4 χρόνια !!! πέντε από τους πρωταίτιους παραπέμφθηκαν με βούλευμα για το αυτονόητο κακούργημά τους. Εκείνο που μπορεί να σας «βγάζει από τα ρούχα σας» είναι ότι και οι πέντε κατηγορούμενοι του κακουργήματος, όσο ήταν στην Πυροσβεστική, εξελίσσονταν βαθμολογικά και αποστρατεύτηκαν με παρασημοφόρηση. Ο πρωταίτιος επιχειρησιακός υπεύθυνος για το ΜΑΤΙ, τότε υπαρχηγός… τα έκανε όλα καλά… και έγινε αρχηγός. (Αυτός που απειλούσε τον εσωτερικό ανακριτή για να συγκαλύψει τις ευθύνες του).

Ο άλλος, ο Διοικητής τότε τοπικής ΕΜΑΚ αν και είχε διαταχθεί να πάει στο ΜΑΤΙ την κοπάνησε… και έγινε κι αυτός Αρχηγός και αφού καρβούνιασε την Χώρα το 2021 αποστρατεύτηκε με … παράσημα… Ένας ακόμα, αντί να συντονίζει τα εναέρια μέσα, την ώρα της Πυρκαγιάς την κοπάνησε με μια χαριτωμένη εθελόντρια.

Βέβαια οι κοπάνες από τις γραμμές κατάσβεσης ήταν πολύ συνηθισμένες. Όλοι μας ξέρουμε ότι εκατοντάδες φορές, για να μην πούμε πάντα, η αντιμετώπιση της Πυροσβεστικής για τις Δασικές πυρκαγιές είναι … να τις αφήνουν να κάψουν. Αυτοί αποχωρούν από τα Δάση και κοιτάνε.

Στήνονται έξω από τα χωριά και τις πόλεις (πάντα πάνω σε άσφαλτο) και επειδή νομοτελειακά οι Δασικές πυρκαγιές χωρίς πρώτη πλήξη, χωρίς σχέδιο κύριας πλήξης κλπ γίνονται θηριώδεις, εκκενώνουν και τα χωριά και τις πόλεις με αποτέλεσμα κι αυτά να αφήνονται στην τύχη τους. Σε θηριώδεις φωτιές γίνονται και θηριώδεις και οι ανθρώπινες απώλειες (παρά την πρόσκαιρη βελτίωση τα τρία τελευταία χρόνια) εκτός από τις υπόλοιπες οικονομικές απώλειες.

Και στην συνέχεια πάντα μετά την  καταστροφή στέλνουν δεκάδες ελικόπτερα (ΠΑΝΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) να ρίχνουν «όπου να είναι», με σκοπό να … γράφουν επιχειρησιακές ώρες πτήσης. (Η ώρα πτήσης του μισθωμένου ελικοπτέρου ανάλογα με τον τύπο μπορεί να φτάνει και τις 35.000 ΕΥΡΩ την ώρα).

Οι ώρες πτήσης όμως ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ με την δικαιολογία ότι θα διαταραχθεί (λέει) το έργο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας λέει (έργο του κου Χαρδαλιά κι αυτό).  

Ούτε και ανακοινώθηκε ποτέ ένας οικονομικός απολογισμός γι’ αυτή την δραστηριότητα. Ούτε καν ο Υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να τους ελέγξει.

Γιατί άραγε; Εγώ το φαντάζομαι. Εσείς το φαντάζεστε; Όσο λοιπόν δεν αποδίδουν έναν λογαριασμό στον Ελληνικό Λαό, εσείς τι…καταλαβαίνετε; Μάλλον ότι κι εγώ.

Θα το διαπιστώσουμε όμως στα σίγουρα αν γίνει ένας απλός εισαγγελικός έλεγχος των λογαριασμών της ηγεσίας της Πυροσβεστικής των τελευταίων 20 ετών (όσο ελέγχεται και το κακούργημα) και των συνδεδεμένων λογαριασμών.

Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να κατονομάσουμε τους ΛΗΣΤΑΡΧΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η θέση της Ελλάδας, το σπάσιμο των κυρώσεων και η Εθνική Μειοδοσία από την Πυροσβεστική.

Στις μέρες μας σχεδόν όλα επισκιάζονται από τον πόλεμο της Ουκρανίας. Η εισβολή της Ρωσίας είναι για τους περισσότερους ανεξήγητη.

Η Χώρα συμμετέχει στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας όχι γιατί μας ευχαριστεί, αλλά γιατί ως Χώρα της Ε.Ε δεν γίνεται αλλιώς.

Όμως σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η Πυροσβεστική απαιτεί να της διατεθούν  τα ελικόπτερα που είχαν διατεθεί πέρυσι παρά τη διακοπή των συμβάσεων με τις ρωσικές εταιρείες.

Πώς θα συμβεί αυτό; Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Υπουργός …(της κατά την γνώμη μου πλήρους ανικανότητας) στο κτίριο «Φάρος», όπου στεγάζεται το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, έχει εξασφαλίσει τα Ρώσικα μεσαίου τύπου ελικόπτερα Kamov μια και τυπικά άλλαξαν νηολόγιο και η μίσθωσή τους μπορεί να γίνει… μέσω υπεργολάβων σε Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν και μέσω των δύο παλιών συμβάσεων.

Η πρώτη από τις δύο συμβάσεις μίσθωσης αποτελεί επέκταση παλαιότερης «Ρωσικής προέλευσης», που είχε αρχικά υπογραφεί το 2018 με δυνατότητα επέκτασης για πέντε έτη.

Προβλέπει την ενοικίαση 3 βαρέος και 7 μεσαίου τύπου πυροσβεστικών ελικοπτέρων, με την Πυροσβεστική να ενεργοποιεί σχετική ρήτρα για τη μίσθωση υπερδιπλάσιου αριθμού ελικοπτέρων. Δηλαδή 8 βαρέος και 12 μεσαίου τύπου.

Η δαπάνη φέτος μόνο για την σύμβαση ενοικίασης θα υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή ενώ η Χώρα πληρώνει τις συνέπειες του πολέμου, των κυρώσεων και της κρίσης… η Πυροσβεστική προχωρά στο σπάσιμο των κυρώσεων της Χώρας μέσω των υπεργολάβων των Ρωσικών εταιρειών και μάλιστα συνεχίζοντας την παλιά σύμβαση με τους Ρώσους. ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ. 

Τα βαρέος τύπου ελικόπτερα, τα γνωστά Sikorsky, έρχονται αρκετά από τις ΗΠΑ. Οι επιτελείς της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι όλα διαθέσιμα με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Πιθανά εμπόδια; Την βασική δυσκολία αποτελούν τα πληρώματα, που μέχρι τώρα αποτελούνταν από Ουκρανούς και Ρώσους πιλότους. Εσείς είστε αισιόδοξοι ότι θα ξεπεραστεί;

Μπορεί, αλλά αυτή η χρονιά είναι ίδια με την προηγούμενη;

Μήπως ο πόλεμος άλλαξε σημαντικά και τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας που θα πρέπει να πάρει η Χώρας;

Η δεύτερη σύμβαση που «τρέχει» είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. Ευρώ (τα εκατομμύρια τα έχουν για στραγάλια…).

Προσέξτε με αυτά τα χρήματα προβλέπεται ΜΟΝΟΝ η μίσθωση 2 ακόμα ελικοπτέρων βαρέος τύπου, 8 μεσαίου τύπου ελικοπτέρων μεταφοράς προσωπικού, ενός αεροσκάφους μεταφοράς προσωπικού και 21 αμφίβιων αεροσκαφών – Air Tractors, όμοιων με αυτά που δοκιμάστηκαν για πρώτη φορά κατά την περυσινή αντιπυρική περίοδο… ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΒΗΣΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΙΑ.

Είναι τα αεροπλάνα που οι αγρότες που είχαν την δυστυχία να βρεθούν σε δασικές πυρκαγιές πέρσι, τα είδαν σπάνια και τους έδωσαν την ονομασία … «κουνούπια» μια και το νερό τους ήταν λίγο και ούτε καν έφτανε στο έδαφος.

Η απόφαση για έγκριση της δαπάνης υπεγράφη στις αρχές Μαρτίου όμως κατά την γνώμη μου δεν θα βρεθούν και οι 21 τράκτορες. Κι αυτό διότι τα περισσότερα αυτού του τύπου αεροσκάφη που διατίθενται στην αγορά είναι μονοθέσια, ενώ η Πυροσβεστική ζητεί τα μισά από τα αεροσκάφη να είναι διαθέσιμα προκειμένου σε αυτά να επιβαίνουν μεταφραστές-σύνδεσμοι με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής… (Όλος ο κόσμος των επιχειρήσεων μιλάει τουλάχιστον Αγγλικά…εκτός από τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που θέλουν…και Ιπτάμενους Δραγουμάνους).

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, με πρωτοβουλία του υπουργού κ. Στυλιανίδη γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί κονδύλι 4 εκατομμυρίων ευρώ διαθέσιμο μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού RescEU για τη μίσθωση επιπλέον εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Εξέλιξη που θα μετατρέψει την Ελλάδα σε «κόμβο».

Τώρα τι κόμβος και για ποιόν είναι άλλη υπόθεση… Είναι κομβικής σημασίας να καταλάβουμε ότι όλα αυτά γίνονται για να ανεβαίνουν οι λογαριασμοί που για προφανώς αλλότριους σκοπούς δεν μπορούν να ελεγχθούν.

Δεν γράφω άλλα. Υπολογίζω ότι ζητάνε και θα έχουν 90 εναέρια μέσα;

Όσο δεν δίνουν έναν απλό οικονομικό απολογισμό ενός έστω έτους και με την δεδομένη ΠΛΗΡΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ δικαιούμαι να λέω ότι ο στόχος τους δεν είναι η Δασοπυρόσβεση, η Προστασία των Δασών μας και της περιουσίας του Λαού.

Είναι η διασπάθιση του Δημόσιου χρήματος μέσα από τις πλαστές ώρες πτήσης και πολλαπλές αχρείαστες συμβάσεις.

Αχρείαστες γιατί αν λειτουργούσαμε τα ορεινά Πυροφυλάκια που χάσκουν, αν διαθέταμε ελάχιστα χρήματα για Δασική διαχείριση και την πρόληψη μέσω των Δασικών Υπηρεσιών που ελέγχονται σε κάθε τους βήμα (ας πούμε 100 εκατομμύρια) θα είχαμε δεκαπλάσια οικονομία (μέχρι και 1 δις). Με την προϋπόθεση βέβαια ότι οι Δασικές Υπηρεσίες θα είχαν και την Πρώτη Πλήξη.

Την στιγμή που ο Ελληνικός λαός ματώνει κυριολεκτικά και οικονομικά, το ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ με ενορχηστρωτή τον εντελώς αποτυχημένο στο πεδίο (από τις πυρκαγιές του 2021) Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και θεατή έναν αδιάφορο Υπουργό, ΜΑΤΩΝΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΘΕΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ. 

 


 

Τα ενυπόγραφα κείμενα δημοσιεύονται αυτούσια και εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του dasarxeio.com



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading