Νέο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ με άρωμα εκλογών

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 27 Μαΐου, παρουσίασε το ερανιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, «με το προτεινόμενο νομοσχέδιο προωθείται η απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ελέγχων, αποσαφηνίζονται ζητήματα ως προς τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και ρυθμίζονται ζητήματα Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, ΟΦΥΠΕΚΑ και Πράσινου Ταμείου.

Περαιτέρω, ρυθμίζονται ειδικά δασικά ζητήματα και προωθούνται επείγουσες διατάξεις για την επίλυση χωροταξικών και πολεοδομικών θεμάτων.

Επιπλέον, ρυθμίζονται ζητήματα χρηματοδότησης έργων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κάλυψης έκτακτων αναγκών ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ρυθμίζονται ζητήματα κυκλικής οικονομίας, ιδίως επαναπροσδιορίζονται οι αρμόδιες αρχές ελέγχου της εφαρμογής του νόμου για τα πλαστικά μιας χρήσης.

Οι κυριότεροι στόχοι του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων:

 • Εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία και απλοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
 • Βελτίωση του θεσμικού πλαισίου των χρήσεων γης, και ειδικότερα στις Ζώνες των Προστατευόμενων περιοχών.
 • Εξορθολογισμός σύνταξης Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών.
 • Αποτελεσματικότερη και εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης για την προστασία των δασών.
 • Απλοποίηση και επιτάχυνση της ορθής αποτύπωσης και κύρωσης δασικών χαρτών.
 • Επιτάχυνση των διαδικασιών των έργων αποκατάστασης στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021.
 • Επίσπευση των διαδικασιών που άπτονται της πολεοδομικής νομοθεσίας.
 • Επιτάχυνση της κατασκευής των υποδομών φυσικού αερίου της χώρας για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας.
 • Εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας της χώρας μέσω της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου και διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς φυσικού αερίου.
 • Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών για την κατασκευή των απαραίτητων για την ομαλή λειτουργία του διασυνδεδεμένου δικτύου έργων υποδομής και εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας.
 • Αύξηση της ενσωμάτωσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και ομαλή μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
 • Δημιουργία μιας πλήρως διασυνδεδεμένης εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.»

 


 ΚατηγορίεςΕπικαιρότητα

Tags: , , , , , , , ,

1 reply

 1. Ωραία όλα αυτά ευχαριστούμε, όμως είναι αδύνατον Κυριακή 29 /05/2022 (κατάλληλη μέρα ), να μπούμε και να κάνουμε τις αντιρρήσεις μας.
  Οποιαδήποτε σελίδα έχει σχέση με δασικούς χαρτες π.χ. gov. η κτηματολογιο δεν ανοίγουν…;;;;;;;;; και βγάζουν το εξής server non found try again
  Τι γίνεται κ. Υπουργέ;;;;; θα προλάβουμε για όλα αυτά που προτείνετε μήπως πρέπει να δοθεί παραταση;;;;;
  Αν όλα αυτά είχαν γίνει νωρίτερα όπως και η διόρθωση στους δασικούς χαρτες, που δεν είναι ευθύνη των πολιτών, δεν θα έπεφταν τώρα όλοι μαζί να κάνουν αντιρρήσεις σε δύο ημέρες,πράγμα αδύνατον γιατί δεν λειτουργεί το σύστημα. Τι προτείνετε λοιπόν;;;;;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: