Τελευταία ενημέρωση (23/1 – 17:30):
Παρατείνεται η θήρα του αγριόχοιρου μέχρι 28/2 – Συνεργεία δίωξης μέχρι 20/9
Έντονη κριτική από τη πλευρά των κυνηγετικών οργανώσεων δέχθηκε η ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλια, αναφορικά με την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα μετακίνησης των κυνηγών με σκοπό τη θήρα του αγριόχοιρου στις περιφερειακές ενότητες της Θράκης. Ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε ότι «από την παράταση της απαγόρευσης (του κυνηγιού) εξαιρούνται οι περιφερειακές ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις Π.Ε.. Στη περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και εως τέσσερα άτομα, δυο σε κάθε αυτοκίνητο.
Η κριτική επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στο ότι το συγκεκριμένο μέτρο ανακοινώθηκε μετά την λήξη της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου. Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία, σε ανακοίνωση της, μετά τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν είπε στον λαλίστατο κ. Χαρδαλιά ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα ρυθμιστική Απόφαση θήρας, το κυνήγι του αγριόχοιρου έχει λήξει από (προ)χθες 20 Ιανουαρίου;».
Παράταση της κυνηγετικής περιόδου για τη θήρα αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων
Σύμφωνα με την ετήσια ρυθμιστική απόφαση θήρας του ΥΠΕΝ, η θήρα του αγριόχοιρου επιτρέπεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 έως 20 Ιανουαρίου 2021 και μόνο κατά τις ημέρες Τετάρτη και Σαββατοκύριακο. Από τον Ιούλιο του 2020, όμως, υπάρχει ειδική διάταξη για την άσκηση της θήρας των αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων και εκτός της περιόδου θήρας κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις. Πρόκειται για τη παράγραφο 1 του άρθρου 14, ν. 4711/2020 (Α΄ 145) με την οποία προστίθεται παρ. 8 στο άρθρο 261 του ν.δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας).
Ειδικότερα, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος, υγείας και προστασίας των ζώων (π.χ. Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων), καθώς και για λόγους προστασίας της αγροτικής παραγωγής και πρόληψης σοβαρών ζημιών στις καλλιέργειες, τότε και μόνο τότε, η παραπάνω διάταξη δίνει τη δυνατότητα να εκδοθεί κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του κατά περίπτωση συναρμοδίου Υπουργού, με την οποία θα επιτραπεί κατά περίπτωση η άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της εν λόγω διάταξης, «σε απόλυτη εναρμόνιση με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες στις περιοχές που γειτνιάζουν με μολυσμένες περιοχές ή είναι ελεύθερες του νοσήματος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, κρίνεται αναγκαία η σταδιακή μείωση της πυκνότητας του πληθυσμού των αγριόχοιρων, με στοχευμένη θήρευση των ενήλικων και της ηλικιακής κατηγορίας που ορίζεται πριν από την κατηγορία των ενηλίκων (αρσενικά και θηλυκά σε ποσοστό 50% ανά φύλο), στόχος που μπορεί να επιτευχθεί με παράταση της κυνηγετικής περιόδου και αύξηση της κάρπωσης.».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου και αργότερα ν. 4711/2020 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο επιστημονικός εκπρόσωπος της ΚΣΕ, αναφορικά με την παραπάνω διάταξη (αρχικά αποτελούσε το άρθρο 15 του νομοσχεδίου), δήλωσε τα εξής: «η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος που εκπροσωπεί 200.000 κυνηγούς και είναι σωματείο συνεργαζόμενο και εποπτευόμενο από το Κράτος, συμφωνεί απόλυτα με το περιεχόμενο του άρθρου 15…Επομένως είναι απαραίτητη η εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 15, στην περίπτωση που η Πολιτεία θέλει να πάρει μέτρα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων που απειλεί την αγροτική οικονομία. Αν η Πολιτεία υιοθετήσει το άρθρο 15 οι κυνηγοί θα είναι αρωγοί της.» (video στο 1:48:00).
Απόφαση μετά από εισήγηση του ΥΠΑΑΤ
Η παράταση της περιόδου θήρας του αγριόχοιρου είχε αναφερθεί πριν λίγες ημέρες στην έκτακτη σύσκεψη για τον συντονισμό των ενεργειών αποτροπής εισόδου της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση εστίας πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τότε αποφασίστηκε να εξεταστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Υγείας, η εκ νέου κατ’ εξαίρεση, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, θήρευση αγριόχοιρων, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2021 στις Περιφερειακές Ενότητες, που συνορεύουν με την εστία (δείτε ΕΔΩ).
Στη συνέχεια, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, εισηγήθηκε στη Ειδική Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων την κατ΄ εξαίρεση άρση της απαγόρευσης θήρευσης αγριόχοιρων από ειδικά συνεργεία δίωξης στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης & Ξάνθης για λόγους δημόσιου συμφέροντος, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ζωονόσου. Τα μέλη της ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη χώρα μας ενέκριναν ομόφωνα την πρόταση του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι ο νόμος (παρ. 8 στο άρθρο 261 του ν.δ. 86/1969) δίνει τη δυνατότητα στα συναρμόδια υπουργεία να παρατείνουν τη περίοδο θήρας του αγριόχοιρου και πέραν της 20ης Ιανουαρίου. Με την επιβεβαίωση εστίας Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, και σύμφωνα με την σχετική εισήγηση του ΥΠΑΑΤ, συντρέχουν λόγοι “επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος” για την έκδοση της απαιτούμενης κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), όπου και θα περιγράφονται όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης για την άσκηση της θήρας των αγριόχοιρων και ημίαιμων χοίρων εκτός της περιόδου θήρας κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις.
dasarxeio.com
Παρατείνεται η θήρα του αγριόχοιρου μέχρι 28/2 – Συνεργεία δίωξης μέχρι 20/9
Κυνηγετική Συνομοσπονδία: Προσφυγή στο ΣτΕ για το «απίστευτο κυβερνητικό αλαλούμ»
ΚατηγορίεςΘήρα
Ο κυριος χαρδαλιας εφτιαξε καινουρια ρυθμιστικη σε μια μερα,για να καλυψει το λαθος του.αυτη ειναι η δημοκρατια της ελλαδας ,αποφασιζουμε και διαταζουμε.!!! Νικωνας.