Η «κιβδηλοποίηση» του πορίσματος της Επιτροπής Goldammer

Γιώργος Ευτυχίδης,
Δασολόγος

Η δήλωση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την 23/8/2023 ότι “..σε μεγάλο βαθμό υλοποιήσαμε το πόρισμα Goldammer” αν δεν ήταν απλώς άστοχη θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί παρελκυστική. Η αλήθεια είναι ότι κάποιες επιμέρους προτάσεις από το πόρισμα έχουν επιλεκτικά υιοθετηθεί από την κυβέρνηση και εξαγγελθεί ή υλοποιηθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό, στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, ότι το πόρισμα της επιτροπής Goldammer αποτελεί τη βάση για ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο προς υλοποίηση και δεν είναι ένα εμπορικό “καλάθι διαλογής”. Η σαλαμοποίηση του πορίσματος και η υιοθέτηση επιλεκτικά μέτρων που αναφέρονται σε αυτό δεν αποτελεί υλοποίησή του, καθώς το πόρισμα καθορίζει συνολικά το πλαίσιο και τους βασικούς στόχους αναθεώρησης της υφιστάμενης αδιέξοδης προσέγγισης. Αναλογικά, εάν ένας μηχανικός δώσει σε μια εταιρεία τα κατασκευαστικά σχέδια ενός νέου μοντέλου αυτοκινήτου δεν νοείται υλοποίηση η κατασκευή μόνο του σασί, των καθισμάτων, του μπαρμπρίζ, του ABS ή και κάποιων άλλων επιμέρους στοιχείων. Η υλοποίηση ενός πορίσματος είναι κάτι συνολικό και ολοκληρωμένο. Έτσι μέχρι στιγμής από την «σε μεγάλο βαθμό υλοποίηση» του πορίσματος Goldammer λείπει και η μηχανή και το σύστημα διεύθυνσης του οχήματος της διαχείρισης των πυρκαγιών.

Τη «μηχανή και το τιμόνι» αποτελούν τα βασικά προτάγματα της Επιτροπής Goldammer που όπως αναφέρονται στο πόρισμα είναι:

  1. ο ενιαίος εθνικός σχεδιασμός με έμφαση στην πρόληψη μέσα από κοινά επιχειρησιακά σχέδια, ενεργή ενημέρωση και συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού και σύνδεση της προστασίας με την οικονομία του δάσους,
  2. η οργάνωση της πρόληψης μέσω πολιτικών προσαρμογής της διαχείρισης του δάσους στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής και με τη δημιουργία μιας νέας δασικής υπηρεσίας με κάθετη δομή και οργάνωση που θα ενσωματώσει προοδευτικά ένα ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και
  3. η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού με επιτελικές αρμοδιότητες για την επιστημονική υποστήριξη της διαχείρισης των πυρκαγιών και την παρακολούθηση και συντονισμό του σχεδιασμού και των ενεργειών των πάρα πολλών φορέων (ΓΓΠΠ, ΠΣ, ΔΥ, Δήμοι, Περιφέρειες, διαχειριστές υποδομών, εθελοντές κλπ) που εμπλέκονται στην πυροπροστασία των δασών κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο αντί να γίνεται αναφορά στο πόρισμα της επιτροπής μετά από κάθε καταστροφική πυρκαγιά να εξετάσει η πολιτεία τον τρόπο που θα μπορούσε η προσέγγιση που προτείνει να βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις μελλοντικές πυρκαγιές που θα είναι το ίδιο εάν όχι περισσότερο καταστροφικές από αυτές των τελευταίων ετών.




ΚατηγορίεςΑπόψεις, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , ,

Αρέσει σε %d bloggers: