3 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ

(Η βιομηχανία ωρών πτήσης, η μηχανισμοί στρέβλωσης της ΓΓΠΠ και μηχανισμοί αυτονόμησης της Πυροσβεστικής)

Δρ. Ελευθέριος Σταματόπουλος,
Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Πολλοί καλοπροαίρετοι σαν και τους περισσότερους από εμάς αναρωτιόνται: Γιατί δεν αλλάζει το σύστημα Δασοπυρόσβεσης;

Θα σκιαγραφήσουμε τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν αλλάζει και δεν θα αλλάξει ουσιαστικά το αποτυχημένο σύστημα Δασοπυρόσβεσης.

1ος λόγος: Η δημιουργία «βιομηχανίας ωρών πτήσεως Ιδιωτικών εναέριων μέσων» που ο αριθμός τους είναι αδύνατον να ελεγχθεί και η επικράτηση του δόγματος «ΜΗ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΣΤΑ ΔΑΣΗ»

Εδώ και πολλά χρόνια η καταστολή των Δασικών πυρκαγιών στηρίζεται αποκλειστικά στις εναέριες δυνάμεις.

Έτσι δημιουργήσαμε τον μεγαλύτερο στόλο εναέριων μέσων του Κόσμου, την μεγαλύτερη Πυροσβεστική του κόσμου    (τηρουμένων των αναλογιών), έχουμε στατιστικά τις μεγαλύτερες καταστροφές που δεν μένουν μόνο στα γνωστά : 257 νεκροί μέσα σε 25 χρόνια !!! ή στις περιουσίες και στα Δάση, στο πλήγμα του κύρους των υπηρεσιών Εθνικής άμυνας της Χώρας.

Όμως η μη κατάσβεση στα δάση έχει κι άλλες συνέπειες. Μένουμε πια γυμνοί στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή αφού χάσαμε τόσα πολλά δάση μας και σαν να μην έφτανε αυτό, χάνουμε τα παραδοσιακά μας brand names σημαντικών τοποθεσιών του Τουρισμού μας.

Ποιος τώρα θα πληρώσει την ζημιά όλων αυτών των επαγγελματιών, των ανέργων σήμερα αγροτών και εργαζόμενων στις τουριστικές μας μονάδες και των ανέργων του μέλλοντος;

Σήμερα η Χώρα διαθέτει 49 περίπου Ιδιωτικά εναέρια μέσα και ακόμα 40 Δημόσια. Τα Δημόσια εναέρια μέσα είναι βασικά τα Canadair, τα Πεζετέλ (PZL) και μερικά στρατιωτικά ελικόπτερα που χρησιμοποιούνται παρεπιπτόντως.

Ειδικά τα ενοικιαζόμενα ελικόπτερα ανήκουν  κυρίως σε νεοσύστατες εταιρείες του Αζερμπαϊτζάν όπου μεταφέρθηκαν οι παλιές συμβάσεις των Ρωσικών εταιρειών που είχαν υπογραφεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Μία ώρα πτήσης των εναέριων μέσων κατά μέσο όρο, μας στοιχίζει 30.000 ΕΥΡΩ.

Όμως ποτέ δεν δόθηκε ένας απολογισμός για το κόστος της Δασοπυρόσβεσης συνολικά έστω και ενός μόνο έτους. Ούτε και κυρίως ο ακριβής και ελεγμένος αριθμός ορών πτήσεων των ελικοπτέρων.

Υπολογίζουμε ότι ο συνολικός αριθμός ωρών πτήσεων των εναέριων μέσων που καταγράφεται είναι περίπου 28.000.

Πάντα υπάρχει μια ανακοίνωση του στυλ… «επιχειρούν 12 ελικόπτερα και 7 αεροπλάνα». Όμως οι κάτοικοι από όλες τις περιοχές καταγγέλλουν πάντοτε ότι τα εναέρια μέσα είναι πολύ λιγότερα.

Κι αν για παράδειγμα γίνονται 6.000 ώρες πτήσης (όπως είχε ανακοινώσει παλαιότερα ο κος Χρυσοχοΐδης) και «γράφονται» και φυσικά πληρώνονται 28.000;

Τότε οι 22.000 ώρες πτήσεων είναι ανύπαρκτες ή πλαστές ή δεν έγιναν ποτέ, αλλά πληρώθηκαν. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΛΕΓΞΕΙ;

Με δεδομένο ότι οι ώρες πτήσης καταγράφονται σε επίσημο βιβλίο καταγραφής θα έπρεπε να υπάρχει ένα στοιχειώδης έλεγχος.

Στην συνέχεια σας παραπέμπω σε μια σελίδα αυτού του βιβλίου καταγραφής των ωρών πτήσης όπως δόθηκε στην δημοσιότητα από την Δίκη για το ΜΑΤΙ το 2018.

Το βιβλίο είναι κυριολεκτικά ένα μπακαλοτέφτερο  που μπορεί οποιοσδήποτε να το μεταβάλει.   

Το βιβλίο αυτό πειράχτηκε όπως εύκολα μπορεί να παρατηρήσετε.  

Μετά τις υπογραφές των αρμοδίων προστέθηκε ότι στο ΜΑΤΙ ένα ελικόπτερο μέσα σε μία ώρα έκανε 37 ρίψεις !!! Μια δηλαδή σε κάθε ενάμιση λεπτό… Δηλαδή έριχνε, έκανε ανεφοδιασμό ξαναπήγαινε στον χώρο της φωτιάς και έκανε ρίψη σε 1,5 λεπτό…

Αν υπολογίσουμε ότι κατά μέσο όρο μίας ώρα πτήσης μας κοστίζει 30.000 ΕΥΡΩ.   

Τότε ο κλεπτο-λογαριασμός, κοστίζει στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ : 660.000.000 ΕΥΡΩ / έτος.

Αυτά τα χρήματα που αλλού πάνε αφού περάσουν από τις OFFSHORE εταιρείες;

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ;   

Αν προσθέσουμε και τα εκτιμόμενα παραταμεία και τα μυστικά κονδύλια 131.000.000 ΕΥΡΩ / έτος καταλαβαίνεται…

Φοβάμαι ότι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν γίνεται η αλλαγή του Συστήματος Δασοπυρόσβεσης.

Έτσι όμως καθυστερείται η προσαρμογή της Χώρας μας στην κλιματική αλλαγή (ή κρίση) και φοβάμαι όταν θα αλλάξουμε το σύστημα θα είναι αργά για όλους μας, ακόμα και για αυτούς που πλουτίζουν στην πλάτη μας.   

2ος λόγος: Οι μηχανισμοί στρέβλωσης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν και Νομοθετικές αλλαγές με τον Νόμο Ν. 4662/2020.

Ο Νόμος αυτός έχει συμβάλλει σημαντικά στην αφαίμαξη κάθε κονδυλίου πρόληψης κάθε Αναπτυξιακού ή περιφερειακού προγράμματος που περνάει σε λογαριασμούς που δεν ελέγχονται και θέσπισε σειρά αδιαφανών διαδικασιών.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε μερικά μόνο άρθρα του παραπάνω Νόμου:

Με το άρθρο 37, δημιουργείται Δομή ΕΣΠΑ μέσα στην Γενική Γραμματεία και στην οποία η Πυροσβεστική η οποία «χτυπάει» όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ,

Με το άρθρο 38 η ΓΓΠΠ διαχειρίζεται όλη την χρηματοδότηση όλων των φορέων του Δημοσίου, που αφορά πρόληψη, αγορά εξοπλισμού και κατάσβεση. Για παράδειγμα η Δασική Υπηρεσία δεν διαθέτει πια χρήματα για καύσιμα.

Κάθε περιφερειακή Μονάδα της Δασικής Υπηρεσίας για να έχει καύσιμα πρέπει να κάνει αίτημα στην Πυροσβεστική και αν εγκριθεί ΟΚ θα έχει.

Πριν όμως πρέπει μέσω ειδικού εντύπου να πει που θα πάει το κάθε όχημα, πότε, από πού θα κινηθεί και γιατί θα πάει εκεί. Προφανώς ένα όχημα της Δασοφυλακής δεν μπορεί να αποκαλύψει πουθενά αυτές τις πληροφορίες.

Με το άρθρο 40 δημιουργείται το Κέντρο Διαχείρισης κρίσεων για διάφορες «Δουλειές» με μελέτες κυρίως, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό,

Με το άρθρο 41 δημιουργείται Μόνιμο Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας για άλλες «Δουλειές» με Καθηγητές και Δημοσιογράφους για την διαφήμιση ή διαστρέβλωση του ανύπαρκτου έργου.

Με το άρθρο 42 παίρνονται εντελώς όλες οι σχετικές αρμοδιότητες πρόληψης της Δασικής Υπηρεσίας και οι όλοι οι προϋπολογισμοί των έργων.

Με το άρθρο 43 δημιουργείται … Ένα ακόμα Κέντρο Δασικών Πυρκαγιών για … διάφορες… «συμβάσεις» για άλλους απροσδιόριστης ειδικότητας ανεύθυνοϋπεύθυνων για την πρόληψη με εννεαμελές ΔΣ ! ! !

Και κυρίως το άρθρο 53 του Νόμου 4662/2020, που θεσπίζει Δαπάνες απόρρητων αναγκών στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ χωρίς να ορίζεται ακριβώς το τι αφορούν οι δαπάνες αυτές.

Σας παραθέτω το άρθρο του Νόμου, αν και δεν θα καταλάβετε τίποτα συγκεκριμένο. 

Παρ. 2. Ως απόρρητες ανάγκες εθνικής σημασίας θεωρούνται όσες συναρτώνται, ή συνδέονται αμέσως, ή εμμέσως, και αιτιωδώς με ζητήματα ασφάλειας της απρόσκοπτης λειτουργικότητας της Γ.Γ.Π.Π. στο πλαίσιο εκπλήρωσης της αποστολής της, όπως ειδικότερα εξειδικεύεται στην προάσπιση της ζωής, περιουσίας των πολιτών και διαφύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος, η προάσπιση των οποίων ανάγεται στο επίπεδο διασφάλισης των εθνικών συμφερόντων και για τις οποίες δεν αποδίδεται λογαριασμός.

Τώρα μπορεί να καταλάβατε τον λόγο για τον οποίο φωνασκούν μονότονα για τους ψευτοεμπρησμούς οι περισσότεροι «STAR» Δημοσιογράφοι και δεν είναι η πρώτη φορά.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ! ! !

3ος λόγος: Η θεσμική αυτονόμηση της Πυροσβεστικής

Όλοι έχουμε καταλάβει πια ότι το εγχείρημα του περάσματος της Δασοπυρόσβεσης ήταν αποτυχημένο.

Βγήκαν στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τα γεγονότα στην Τραγική Πυρκαγιά στο «Μάτι» Αττικής αλλά δυστυχώς δεν έτυχαν μεγάλης δημοσιότητας.

Σύμφωνα με αυτά:

  • Η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, επικαλούμενη άνωθεν εντολές και οδηγίες της τότε πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να δρούσε συντεταγμένα όχι για τη διαλεύκανση των στοιχείων της τραγωδίας αλλά αντιθέτως για τη συγκάλυψη του εγκλήματος.
  • Καταγράφονται απειλές με χυδαίες εκφράσεις εναντίον του εμπειρογνώμονα του Σώματος (σημειώνω ότι ο Εμπειρογνώμονας αυτός είναι εν ενεργεία Αξιωματικός της Πυροσβεστικής),
  • Διαπιστώνεται προσπάθεια απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, και
  • Αναδεικνύεται η πλήρης απαξίωση των εισαγγελικών Αρχών από τους τότε αρμοδίους, που παραπέμπουν σε αδίστακτο παρακρατικό μηχανισμό με χυδαίες εκφράσεις.

Δεν έχετε άδικο αν τα στοιχεία αυτά σας προκαλούν ανατριχίλα. Μερικοί νιώθετε και οργή.

Λοιπόν πέντε χρόνια μετά την τραγωδία δεν έχουμε μάθει όλη την αλήθεια γνωρίζουμε όμως σημαντικές λεπτομέρειες. Σας τονίζω ότι δεν είναι θέμα απλής κομματικής διαμάχης. Κι αν μείνουμε εκεί, δεν θα την μάθουμε τίποτα περισσότερο.  

Πριν από όλα πρέπει να αποκαλύψουμε όσα καταλόγισε σε συγκεκριμένα πρόσωπα ο Ανακριτής για το ΜΑΤΙ Αθανάσιος Μαρνέρης αλλά επανέλαβε με άλλες ακόμα ποιο έντονες εκφράσεις και ο Ανακριτής της ίδιας της Πυροσβεστικής στο Δικαστήριο.

«Την ώρα που η φωτιά κατάκαιγε το Μάτι και τις γύρω περιοχές και 102 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της πυροσβεστικής κοιτούσαν την καριέρα τους και τα προσωπικά τους οφέλη.

Η ολιγωρία και το αλαλούμ οδήγησαν στην τραγωδία. Αξιωματικοί προτίμησαν να στέλνουν εναέρια μέσα στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει κοντά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil και όχι στην Πεντέλη, από όπου και ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά. Και αυτό παρότι η φωτιά κοντά στα διυλιστήρια δεν ενέπνεε καμία ανησυχία.

Άλλος αξιωματικός (μιλάει για Τον Διοικητή και την 1η ΕΜΑΚ) δεν πήγε καν στο Μάτι αν και έλαβε εντολή, υψηλόβαθμος αξιωματικός (ο υπεύθυνος εναέριων μέσων) ξεναγούσε νεαρή επισκέπτρια στους χώρους του εθνικού αερολιμένα την ώρα της πυρκαγιάς, ενώ οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν από αντίστοιχες της Δανίας ότι άνθρωποι βρίσκονταν στο νερό».

Μέχρι σήμερα στην δίκη έχουν βγει συγκλονιστικά στοιχεία για τους τότε διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τον τότε διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Νέας Μάκρης και τον τότε διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Οι τρεις αξιωματικοί «δεν εισηγήθηκαν την απομάκρυνση/εκκένωση της υπό κρίση περιοχής. Αντίθετα μάλιστα δεν μπορούσαν καν να βρεθούν όταν οι αρμόδιοι της ΕΛΑΣ τους αναζητούσαν».

Μάλιστα ο ένας από αυτούς φέρεται να έφυγε από τον τόπο της πυρκαγιάς, παρότι ήταν επικεφαλής τουλάχιστον από τις 17.15. Προτού φτάσει στο σημείο ο ανώτερός του στις 17.19.

Ακόμη ένα πρόσωπο που καίει η Δίκη και οι ανακριτές είναι και ο τότε εναέριος συντονιστής, υποστράτηγος σήμερα. Ο συγκεκριμένος φέρεται να «έφυγε αδικαιολόγητα από τον τόπο της πυρκαγιάς, ενώ μπορούσε ακόμη να συντονίζει το μοναδικό εναέριο μέσο που επιχειρούσε στην περιοχή και τελικά αποχώρησε κι αυτό»Πιο αναλυτικά, αν και βρισκόταν στο ελικόπτερο (το «Φλόγα 1» και μπορούσε να πετάξει για συντονισμό εναέριο και επίγειο για ακόμη 30-40 λεπτά, εντούτοις έφυγε από το σημείο. Εξ άλλου κανένα εναέριο μέσο δεν έκανε καμία ρίψη νερού και μετά την αποχώρηση του ελικοπτέρου επικράτησε ένα κομφούζιο και στους πυροσβέστες των επίγειων μέσων που έτρεχαν πανικόβλητοι κυριολεκτικά να αποχωρήσουν όσο πιο μακριά μπορούσαν από το ΜΑΤΙ.

Ο κος αυτός και κατηγορούμενος για το έγκλημα, είναι επιτελάρχης της Πυροσβεστικής, «ενημέρωνε» τάχα τον Πρωθυπουργό στην Πάρνηθα και μαθαίνω ότι προαλείφεται και για Αρχηγός.

Συγκλονιστικά είναι όσα αναφέρει για αργότερα αρχηγό του ΠΣ και τότε διοικητή της 1ης ΕΜΑΚ και σήμερα κατηγορούμενο. Όπως επισημαίνει, «αν και του δόθηκε σχετικά εντολή περί ώρα 17.00 δεν πήγε ποτέ στο Νταού Πεντέλης». Αντίθετα παρέμεινε με όλες τις δυνάμεις του στην παραλία της Κινέτας, όπου δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τις ανθρώπινες ζωές, αφού η εκκένωση στην περιοχή είχε ήδη ολοκληρωθεί, μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του ιδίου.

Με το να μείνει στην Κινέτα, ο κατηγορούμενος κατέστησε «ανενεργό τόσο το έμψυχο υλικό όσο και το διασωστικό εξοπλισμό της ΕΜΑΚ». Επίσης δεν έδωσε ποτέ εντολή στα πληρώματα των σωστικών λέμβων να μεταβούν από την Ελευσίνα στην πληγείσα περιοχή.

Θα μπορούσαμε να γράψουμε χιλιάδες σελίδες. Όμως όλα δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί μια ιδιότυπη οργάνωση στην Πυροσβεστική που δεν ελέγχεται από τρίτους αλλά «αυτοελέγχεται» και μοιραία λειτουργεί προς ίδιον όφελος.

Φαίνεται ότι μέσω των μυστικών απόρρητων ταμείων έχει διαπλακεί με πολλαπλά συμφέροντα της Κοινωνίας.

Νομίζουμε ότι πριν από όλα οι Δημοσιογράφοι πρέπει να πάψουν να κάνουν ρεπορτάζ από τα κλιματιζόμενα γραφεία της Πυροσβεστικής. Είναι μάλλον περιττά τα πολλαπλά σχόλια για τους «ήρωες»!!!

Όλοι οι πολιτικοί να ξέρουν ότι είναι «χρεωμένοι» σε έναν – δύο αξιωματικούς του Μηχανισμού. Ουσιαστικά τους πλευρίζουν ότι τάχα τους υποστηρίζουν και τους περνάνε την γνώμη και τους στόχους τους (το ίδιο κάνουν και στους μεγαλοδημοσιογράφους).

Μερικοί από εμάς όμως τους ξέραμε από την αρχή. Θα μου πείτε: πως; Πρώτα από όλα τους έχουμε δει στην πράξη. Δεν ενεργούν σωστά στο πεδίο της φωτιάς. Είναι πολύ αργοί, φοβούνται, γκρινιάζουν, αδιαφορούν για τα Δάση, παίζουν «παιχνίδια εξουσίας» μεταξύ τους.

Τους ξέρουμε πριν από όλα από τα αποτελέσματά τους. Κατά μέσο όρο 11 νεκροί συμπολίτες μας τον χρόνο, 23 εκατομμύρια στρέμματα καμένων Δασών (μαζί τους ελαιώνες και τα σπίτια) μέσα σε 25 μόνο χρόνια. Οι καταστροφές αυτές με το παλιό σύστημα (που χρειαζόταν ενίσχυση) θα γινόντουσαν σε περίπου 100 χρόνια ! ! !

Τους ξέραμε από τον εξοπλισμό χλιδής που έχουν αποσπάσει σε περίοδο κρίσης με 3.700 περίπου οχήματα, με τον μεγαλύτερο στόλο εναέριων μέσων στον κόσμο (τηρουμένων των αναλογιών) που πολυχρησιμοποιούν για να «γράφουν» ώρες. Είχε καταγγελθεί παλαιότερα από πιλότους, σε άλλη εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές του 2007, ότι πολλές ώρες πτήσης ελικοπτέρων ήσαν αχρείαστες μια και τους διέταζαν να κάνουν ρίψεις σε παραλίες…

Τους ξέραμε από την μόνιμη «λευκή απεργία» όταν την ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία.

Ο μηχανισμός δεν «ξεσκίζει» τους κατώτερους αξιωματικούς όπως απειλήθηκε ο Ανακριτής της Πυροσβεστικής για το ΜΑΤΙ από τον τότε αρχηγό και πρωταίτιο του εγκλήματος στο ΜΑΤΙ. ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ. «Καθαρίζονται» μεταξύ τους αλλά «καθαρίζουν» και αθώους πολίτες. ΕΙΝΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ.

Τον ξέραμε τον μηχανισμό από τα παλιά πορίσματα που πάντα κατέληγαν με την… προαγωγή των υπευθύνων. Από τους ετήσιους απολογισμούς για το κόστος της Δασοπυρόσβεσης που ποτέ δεν έγινε ούτε ένας ! ! !

Τους ξέρουμε από την πρωτοφανή παραποίηση των στατιστικών στοιχείων των Δασικών πυρκαγιών.

Δείτε παρακάτω, τις δασικές πυρκαγιές στην Χώρα μας. ο ακόλουθος πίνακας προκύπτει από τότε που ξεκίνησαν να καταγράφονται τα σχετικά στοιχεία τα οποία παρά το ότι δεν είναι πια διαθέσιμα από την ιστοσελίδα της Πυροσβεστικής.

Περίοδος/Πενταετία ή ανά έτος Αριθμός Καμένη Έκταση (Στρέμματα) Μέσος Όρος (Στρέμματα / πυρκαγιά)
1955 – 59 3410 540.860 159
1960 – 64 4224 581.690 138
1965 – 69 3641 595.260 163
1970 – 74 2648 687.320 260
1975 – 79 3850 1.132.870 294
1980 – 84 5434 1.901.350 350
1985 – 88 6338 2.862.535 475
1989 584 423.635 330
1990 636 385.934 292
1991 250 235.737 251
1992 928 663.463 325
1993 1085 540.492 225
1994 761 579.081 328
1995 549 272.026 189
1996 547 253.101 168
1997 1008 354.880 173
  Μέσος όρος καμένων δασών/δασ. εκτάσεων ανά έτος: 286.000 στρέμματα
1998 1842 1.016.545 552
1999 944 190.000 201
2000 12.980 2.150.000 165
2001  15.303 360.000  
2002  8.854 259.000  
2003 9.547 286.000  
2004 10.819 192.000  
2005 9.828 402.000  
2006 9.012 524.000  
2007 11.895 3.000.000  
2008 12.044 386.994  
2009 8.314 1.000.000  
2010 8.389 152.303  
2011 11.354 349.621  
  Τα στοιχεία των μέσων όρων καμένης έκτασης/πυρκαγιά  από το 2000 και έπειτα δεν χρησιμοποιούνται μια και είναι προδήλως παραπλανητικοί και χαλκευμένοι.

Μέσος όρος καμένων δασών/δασ. εκτάσεων ανά έτος, παρά την χλιδή του εξοπλισμού, ξεπερνάνε τα 450.000 τον χρόνο (περίοδος 1998-2022)

Εκείνο που πρέπει να επισημάνουμε με βάση τον παραπάνω πίνακα είναι ότι ο αριθμός των πυρκαγιών φαίνεται ότι έχει μια σταθερή ανοδική πορεία και από το 2000 είναι πολλαπλασιασμένος και προφανώς πλασματικός. Έφτασε ακόμα και πάνω από 15.000 περιστατικά ! ! !

Πρέπει να διευκρινίσουμε ότι για να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το πόσο αποτελεσματική είναι η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών πρέπει να μετρήσουμε τον χρόνο πρώτης επέμβασης. Αν η πρώτη επέμβαση είναι γρήγορη πριν η πυρκαγιά φτάσει στα ψηλότερα δένδρα του δάσους τότε και η κατάσβεση της θα είναι πιο εύκολη και σίγουρη σε λίγα λεπτά.

Αντίθετα αν αργήσουμε στην πρώτη παρέμβαση τότε το πιο πιθανό είναι να είναι αδύνατη η παρέμβαση με επίγειες δυνάμεις.

Πως o Μηχανισμός πολλαπλασίασε τα περιστατικά έναρξης Δασικής Πυρκαγιάς; Καταχωρώντας τις αναζωπυρώσεις ως νέες πυρκαγιές.

Και γιατί η Πυροσβεστική πολλαπλασίασε τα περιστατικά έναρξης των Δασικών πυρκαγιών;

Για να αποδείξει ότι καίγονται λιγότερα στρέμματα ανά περιστατικό. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Ότι το σύστημα είναι αποτελεσματικό.

Αν καούν 10.000 στρέμματα σε ένα περιστατικό σημαίνει ότι το σύστημα είναι πολύ αργό ή αναποτελεσματικό.

Αν όμως καούν 10.000 στρέμματα σε 10 περιστατικά σημαίνει ότι κάηκαν 1.000 στρέμματα ανά περιστατικό. Άρα το σύστημα είναι γρήγορο και αποτελεσματικό.

Οπότε με τα στοιχεία αυτά ο Μηχανισμός που αγγίζει τα όρια ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ παραπλανά την Πολιτική Ηγεσία, τους Δημοσιογράφους, τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και βέβαια και την Κοινωνία.

Αγαπητοί φίλοι, ας αφήσουμε πίσω τα αναχρονιστικό, ύποπτα πολυδάπανο, αναποτελεσματικό. Η λύση είναι η προσαρμογή μας στην κλιματική αλλαγή

Κι αυτή είναι μία!!!

ΦΟΡΕΑΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΑΣΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ(όπως τον περιέγραψε το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής του 1993, το πόρισμα του 2008 και της Επιτροπής Goldammer)

Η σύσταση του Φορέα όχι μόνο είναι ανέξοδη, αλλά αντιθέτως θα προσφέρει πολλά-πολλά εκατομμύρια στην Χώρα.

Παρακαλώ για να μην τα ξαναγράφω αναζητήστε στο φιλόξενο ιστολόγιο (https://dasarxeio.com) αντίστοιχο άρθρο μου (ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΛΛΑΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ).

Ποιος θα πληρώσει το πλήγμα κατά του κύρους της Χώρας μας από την εισδοχή μιας φωτιάς χαμηλής βλάστησης σε αστική περιοχής στην αποθήκη πυρομαχικών στον Βόλο; Ο Συντονιστής εκεί της Πυροσβεστικής δεν έχει καμία ευθύνη;

Ο Συντονιστής της «μη κατάσβεσης στα δάση» της Εύβοιας το 2021 δεν έχει καμία ευθύνη;

Μα είναι ο ίδιος που ως Συντονιστής όλου του Αιγαίου μετά το 2022, «συντόνισε» και την καταστροφή της Ρόδου του 2023. Ο κος αυτός δεν έχει καμιά ευθύνη;  

Και καλά ο ίδιος δεν κρίνει ότι έχει καμιά ευθύνη. Αυτοί που τον έβαλαν μετά από την οικτρή του αποτυχία στην Εύβοια σε πιο νευραλγική θέση δεν έχουν καμία ευθύνη;   

Τέλος ο κος Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας αντί να περιφέρεται ως σύγχρονος Νέρωνας στην Πάρνηθα και να… «ενημερώνει» τον κο Πρωθυπουργό είναι πετυχημένος; Πόσα ακόμα θα καούν για να καταλάβουμε ότι δεν είναι ούτε Ικανός ούτε Ειδικός;

———–

Τα ενυπόγραφα κείμενα που φιλοξενούνται στη κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν την προσωπική άποψη του αρθρογράφου, και όχι κατ’ ανάγκη του ιστολογίου dasarxeio.com 



ΚατηγορίεςΑπόψεις, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , , , , , ,

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading